Genel anlamda sanatta çıplak insan figürünün kullanıldığı ürünler için bir tanımlımdır “Nü”. Çıplak sözcüğünün insanı tanımlamasına rağmen, çıplak kadın figürleri için kullanılagelmektedir. Çıplak, birçok uygarlıkta, dinsel törenlerde, büyü şölenlerinde önemli koşul sayılmıştır. Bereket simgesi olarak kullanılmıştır. Arkoik dönemde ölüm simgesi, Ortaçağda saflık ve temizliğin simgesi, Rönesans’ta insan ve doğa ilişkisinin simgesi sayıldı. 19. Yy.da Goya’nın metresi ve Maneti’n Sokak kadınını betimlemesiyle idealleşme eğilimi sona ermiştir. Daha sonraki yıllarda duygusallık ön plana çıkmıştır. Çıplaklığın gerçekçi kimliğe dönüşmesi Courbet, Degas, Renoir’in tablolarıyla oluşmuştur. Son yüzyılda çıplak tarih boyunca üstlendiği simgesel tanımlamalardan kurtulmuş görünmüştür. Türkiye’de çıplak, gerek minyatür geleneği içinde, gerekse resimde batılılaşma süreci içinde ele alınmıştır. Canlı modellerden çıplak çalışan; 1914 kuşağı ressamlarımızdan Ruhi Erel, İbrahim Çallı, Namık İsmail gösterilir. Bu dönemdeki duygusal yaklaşım, daha sonra Kübist ve soyut eğilime dönüşmüştür.

Heykel; taş, tunç, kil, alçı gibi maddelerden yontularak, bir kaba dökülerek,yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen üç boyutlu eserler, yontulardır. Heykellerde de çıplaklık ön plana çıkmıştır. Ali Hadi Bara, Zühtü Mürit oğlu, Hakkı Karayiğitoğlu, Gürdal Duyar Mehmet Aksoy gibi sanatçılar heykel alanında başarılı örnekler vermişlerdir.Bir duyguyu ve düşünceyi anlatan yolların tamamı, üstün yaratıcılık olan sanat ve Boya ve çizgilerle, duyguları belirten resim sanatı ne diyeceğim yok. Ancak; Çoğunluğu çıplak kadınlardan oluşan “Nü” denen çıplak resimlerde ve heykellerde, Çıplak erkek yok denecek kadar azdır. Dikkatimi çekti. Bir de reklamlarda kadının kullanılması takıldı aklıma.

Reklam; Bir şeyi halka tanıtmak, beğendirmek ve böylelikle sürümünü sağlamak için denenen her türlü yol, bir amaç için kullanılan resim fil m vb. dır. Reklamlarda da kadın imajının kullanılışında da bir tuhaflık var… Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; Kadın imajı kullanılan reklamların yaklaşık yüzde 38-40 ında reklamı yapılan ürünle, kadın bağlantısı kurulamamıştır. Kadın imajı bakın nasıl veriliyor reklamlarda: Kadın bir dekordur… Erkeğe bağımlıdır… Evkadınıdır… Annedir… Güzelliği kullanılmaktadır… Rahat ve konfora düşkündür vb.