bildirgec.org

yontu hakkında tüm yazılar

Yiyeceklerden Yapılan Heykeller

xerre | 13 June 2008 23:51

günümüzde heykel yapımında kullanılan malzemelerin çeşitliliği giderek artıyor. bu duruma örnekler olarak yakın zamanda bildirgeçte işlenmiş olan, sakızdan heykeller ve ekmekleri ceset parçaları gibi şekillendiren fırıncı olabilir. fakat burada bahsi geçen heykeller onlar kadar itici olmayacak. bilakis gülümsetecek hatta iştah açacak cinsten olacak.

ilk olarak burada bulunan heykeller meyve ağırlıklı yiyeceklerden yapılmış.
bir diğeri olarak şurada bulunan heykellerin yapımında ise margarin, peynir, çikolata, meyve ve sebzelerden yararlanılmış.

NÜ, HEYKEL VE REKLAMLARDA KADIN

teacher07 | 09 May 2008 16:43

Genel anlamda sanatta çıplak insan figürünün kullanıldığı ürünler için bir tanımlımdır “Nü”. Çıplak sözcüğünün insanı tanımlamasına rağmen, çıplak kadın figürleri için kullanılagelmektedir. Çıplak, birçok uygarlıkta, dinsel törenlerde, büyü şölenlerinde önemli koşul sayılmıştır. Bereket simgesi olarak kullanılmıştır. Arkoik dönemde ölüm simgesi, Ortaçağda saflık ve temizliğin simgesi, Rönesans’ta insan ve doğa ilişkisinin simgesi sayıldı. 19. Yy.da Goya’nın metresi ve Maneti’n Sokak kadınını betimlemesiyle idealleşme eğilimi sona ermiştir. Daha sonraki yıllarda duygusallık ön plana çıkmıştır. Çıplaklığın gerçekçi kimliğe dönüşmesi Courbet, Degas, Renoir’in tablolarıyla oluşmuştur. Son yüzyılda çıplak tarih boyunca üstlendiği simgesel tanımlamalardan kurtulmuş görünmüştür. Türkiye’de çıplak, gerek minyatür geleneği içinde, gerekse resimde batılılaşma süreci içinde ele alınmıştır. Canlı modellerden çıplak çalışan; 1914 kuşağı ressamlarımızdan Ruhi Erel, İbrahim Çallı, Namık İsmail gösterilir. Bu dönemdeki duygusal yaklaşım, daha sonra Kübist ve soyut eğilime dönüşmüştür.