blind camera
blind camera

Fotoğaf makinenizi hazırladınız, kaydetmek istediğiniz görüntüye doğru yönelttiniz ve deklanşöre bastınız..Birkaç dakika sonra makinenizin lcd ekranında, bambaşka bir resim belirdi. Bir göl manzarası ya da gülen bir çocuk…

deklanşör
deklanşör

Bu görüntü, deklanşöre bastığınız anda dünyanın herhangi bir yerinde çekilmiş olan bambaşka bir fotoğraf, sizin fotoğrafınızın çift yumurta ikizi gibi birşey.

Berlinli iletişim tasarımcısı ve sanatçı Sacha Pohlepp in geliştirdiği Kör Kamera’da herhangi bir objektif aksamı bulunmuyor. Akrilik bir kutu içerisindeki düzenekte internet erişimine sahip bir cep telefonu ve eski bir agfa makinesinden alınmış deklanşör var.Deklanşöre bastığınız anda cep telefonu internete bağlanıyor ve Flickr benzeri foto paylaşım sitelerini tarıyor. Fotoğrafların EXIF datasından faydalanarak, tam da o anda çekilmiş fotoğrafı, ekranda görüntülüyor.Sacha Pohflepp, görsel hafızanın giderek bir network haline geldiğinden yola çıkarak, fotoğraf çekme eyleminin bu ağa bağlanma sürecinin başlangıcı olduğunu düşünmüş ve kör kamera projesini geliştirmiş.Bu projeyi nasıl kendi kendimize uygulayabiliriz diye düşününce, belki kör kamera yapmak zor ve uyğraştırıcı bir işlem ama, bizde hatırası olan, beğendiğimiz bir dijital fotoğrafın exif datalarından yola çıkarak, flickr’da aynı zaman datalarına sahip fotoları aratabilir ve sevdiğimiz fotoğrafın gizemli ikizini bulabileceğimizi düşündüm.