Bir söylence vardır; “nar tanelerini dökmeden yiyip bitiren cennete gider,” diye. MÖ. 3200’lerden beri birçok belgede narın adı geçer. Nar Hitit kaynaklarında tahıla dayalı gıdaların yanı sıra önemli bir yere sahiptir. Mitolojik öykülerde de adına sıkça rastlanan bir meyvedir. Anadolu tanrıçalarından “Kubaba“, Yunan tanrıçalarından “Hera” ve “Afrodit“in sembolü, ağacın dalları ise bu tanrıçaların saçlarını taçlandıran birer simgedir.
Tarih, sanat tarihi ve edebiyatta adına çok rastlanan nar, büyük dinlerin hemen hepsinde bir anlama karşılık gelmektedir. Zerdüşlükte tapınma törenlerinde kullanılan nar, ölümsüzlüğü, doğanın mükemmelliğini, bolluk ve refahı temsil eder. Musevilikte kutsal kitap metinlerinde kutsallık, doğurganlık, bolluk ve bereket simgesidir. Hıristiyanlıkta Meryem ve İsa ikonalarında kıyamet günü, sonsuz hayat sembolü olarak narın sıkça kullanıldığı görülür. Kuran’da anlatılan cennet bahçelerinde nar ağaçlarının bol olması nedeniyle, narın cennetten çıkma bir meyve olduğuna inanılır.Şakayık, gül, karanfil, sümbül, eriğin yanı sıra tarihi çinileri süsleyen önemli ve özel motiflerden biridir nar.Taze meyve olarak tüketilmesiyle birlikte, suyundanpekmez ve şurup üretilen nar, mutfakta yerini almıştır. Fransa’da peynirle servis yapılarak başlangıç olarak sunulur. Türkiye’de aşure, güllaç, muhallebi gibi tatlıları süslemektedir.
Araştırmalar içinde en fazla antioksidan bulunan maddenin nar suyu olduğunu göstermektedir. Kansere karşı korurken, günde bir bardak nar suyu, on bardak yeşil çaya karşılık gelmektedir. C vitamini, demir, potasyum bakımından zengindir. Hazır nar suyu tüketilebileceği gibi, evde nar suyu elde etmek de çok kolaydır.Sonuç olarak, şifalı bitkiler literatürüne giren narın, yararları çoktur.
yorumlar
muhteşem bir meyve! benim için ayrı bir yeri var bu meyvenin =)
Galiba yazı yarım kalmış.Ya da ben yine bilgisayarımın azizliğine uğruyorum.
Evet,cümlenin gelişine göre yazı yarım kaldığı izlenimi veriyor.En doğru açıklama yazının sahibinden gelecektir.Seslenelim cevap verir mi acaba?AKONİİİİ!
ayıklaması sabır gerektirdiğinden, ve yedikten sonra ağzımda onlarca küçük çekirdek oluşmasına sinir olduğumdan (hayatta yutamam) tercih etmediğim bir meyvedir nar.(ayıklarken sıçrayıp bir türlü çıkmayan lekesi de cabası)annem, bereket getirdiğine inandığından, yeni yıla girdiğimiz ilk dakikada sokak kapımızın önünde nar patlatmayı adet edinmiştir…narın dünyayi temsil ettigini duymustum.tanecikler arasindaki incecik zar ulkeler arasindaki sınırlar oluyor. ama her nar tanesi ayni ve esit, birbirinden farkı olmayan…nar gibi kızarmış tavuk vardır bi de,turkcelin nar kampanyası da tabii…
Keşke çekirdeksiz olsaydı nar..
emek verip ayıklayanın elinden yemeyen Niobe gibi taş olur.
Çekirdek çıkarma makinası bu işi çözer pati, jöle gibi yenir..Söz meclisten doşarı bir arkadaşımın annesi jölenin üzerine nar serperdi de, dadından yenmezdi..
nar çekirdeği ile yenir efenim.
Hayatta yutmam, bütün suyunu çıkarır çekirdeğini atarım..Pati hamsiyi de, kılçığınla mı yersin..Zevklere bak, nasıl da tartışılıyor, canım..
kızartmasını, kılçığı ve kuyruğu dahil yerim efenim.
uğraş verici, üzümü bile küçük diye yemeyi sevmezken, en son nar ne zaman yediğimi hatırlamıyorum, muhtemelen, küçükken bahçelerden çaldığımızdır herhalde…
efenim üzümün de hormonsuzu çekirdekli olanıdır. e vitamini edinimi bakımından çekirdeği iki diş arasında kırılarak yenmelidir.
Gülün de dikenleri var mesela, küçükken koklamadan önce, dikenlerini koparır,yüzümün herbir yerine tükürüğümle, yapıştırır sonra koklardım..
gülün sapını mı kokluyordun ki pibek anlamadım 🙂 gül yaprağında diken ne aramış 🙂
Gülün gövdesindeki dikenleri toplardım..Yüzündeki duruşu süper oluyor..
cadılık da yok sende pibekcim ama nerden geldi acep bu heves 🙂
Bilmem, belki vardır.., Results cım….:))
bana karşı yok gerisi de beni ilgilendirmez, yanılıyor muyum yoksa :S
Kimse ye karşı yok, sadece düşündüğünü söylemekten çekinmeyenlerdenim, sen de öylesin sanırım..Küçükken, çok nar suyu içtim, ondandır:))
bak bu konuda yarış yapalım bi gün 😀
Tamam, sınırlarımızı görelim..%)
Nar suyu içme yarışmasımı yoksa düşündüğünü söylemekten çekinmeme yarışmasımı oluyor ona göre yatırcam da 🙂
kaç papel corç 😛
Durakta bir kadillak,İçinde var, Avillak..oooo twis te gel..
I ıh olmadı ..
çocukluğumdan beri yapmaya çalıştığım şey. bir denesini bile dökmeden yemeye çalışmak.bir dene döktüğüm hiç olmadı. uzun atlama yarışına katılınları bile var.kışlık narlarımdan gidip yiyeyim bari. belki bu sefer başarırım. 🙂
ayyy, inanmıyorummm 5 gündür onay bekliyordu yazım, nihayet çıkmışşş…
dane sini dokmeden yedigin zaman cennetlik olacagimizi soylerdi boyuklerim
birde dunyanin en iyi nar larinin afganistanda yetistirildigini hatirliyorum, kokain ve afyon uretimine rakip gorulsede(kazanc bakimindan) uzun sureli uretiminin zorlugu ve yan ihtiyaclarin afyon uretimine kiyasla zorlu olmasi insanlari beyaz islerle ugrasmayi tercih ettiriyor imis
@kerem, çok dikkatlisin valla bravooo..Tansiyonu düzenlerlink verecektim ama yanlışlık olmuş, link de çıkmamış. Benden kaynaklanan hatadan dolayı kusura bakma, düzeltmeyi burada yaptım umarım olmuştur…
ne kadar dikkat edersek edelim, mutlaka dökülürdü.. yanii cennete gitmek olanıksız
@kelebek, yeni yıl gelmek üzere.. faydası oluyorsa biz de kıralım kapının önünde.. sor bakım annene faydası olmuş mu?
Hehe Cennete gitmek icin isimiz nar a kaldiysa zati ayvayi coktan yamissin demektir
:))) süperrrr.. ayvayı gerçekten yemişiz
Nar tanesi tanesi de, Seviyom nar danesi de var
nar çiçeği rengi en sevdiğim renktir…
nar ağacı, narsız olurmu da vardır
bilmecenin cevabı ne peki?
@sevdalım cevabı nee
nar değildir sanırım.
bu bilmece değil de “mani” mi ola?
mucıze bulmaya çalışalımmm
akonim, yeni yıl girer girmez annem narı kaptığı gibi sokak kapısına koşar ve kapıyı açıp narı tüm gücüyle paaat diye yere çarpar . Tabii ilk sene tecrübe sahibi olmadığından narı öylece fırlatıp atmış ve narın etrafa sıçrayan sularını silip temizleyene kadar akla karayı seçmiştik. Şimdi akıllandı tabii. Narı bir poşet içerisine koyup ağzını bağlayarak atıyor..Annem narın evimize bolluk ve bereket getirdiğine inanıyor bu güne dek de zararını görmüşlüğümüz olmadı:))ooo annemin yeni yıl inanışları saymakla bitmez, yeni yıl girdiği an; kırmızı don giymek, lambaları kapatıp açmak, cüzdanına para koymak, üzüm yemek, şu an ilk aklıma gelenler…
Ben cevabı biliyom da nalaka olduğunu pek kestiremedim yani.(bilmeceden bahsediyorum)
ya ben uyuyorum herhalde gerçekten dünyadan bı haberimmm…. gerçi bazı yazdıklarını duydumsa da inanmadığım için olsa denemedimmm…
Hayır önceden biliyordum. Kilit değil mi ?:)
geleceğin avukatı, meslektendir merakıı
en birinci gene ben oldum o zaman 🙂
kili ne alaka yahu!
kilit yazacağıdım pardon.
Ben demiştim alakayı pek kuramadığımı.
alaka kurulacak gibi değil bence de.
ben de bilmiyordum… hiç duymamıştım..
sarımsak
ayıklaması zor, yemesi kolay
Nar Çekirdeğinin Faydaları:* Güçlü Antioksidandır* Kalp krizi riskini azaltır* Selülit gibi cilt problemlerini giderir* Östrojen takviyesi ile menopoz dönemi sıkıntılarını giderir.* Yaşlanmayı geciktirir (anti-aging)* Doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır.* Kötü kolesterolü ve hipertansiyonu düşürürSüper blog Akonicimm tsk.
hımmmmmmmmmmmmm canım çekti.
@harlem teşekkürler.. @cpgulen, tam mevsimi
@Akonigüzel bir ekleme, faydalı ve güncel bir konu eline sağlık.Bende küçük eklemeler yapmak isterim:Narla ilgili o kadar çok yazı ve bilgi varki, hangi birisini yazalım?Nar, Arapçada ateş anlamına gelir. Arapçada Nar meyvesine “Rumman” denir. Farsçada Nar çiçeğine “gülnar” denir, bizede meyvesinin adı “Nar” olarak geçmiştir. Nar kızıl anlamına gelir farsçada. Narenciye kelimeside bu kökten gelir.Birde “narı kabuğu ile yemek” tabiri vardır. Nar kabuğu zehir gibi acıdır malum. Zorda olsa, acıda olsa başarı için çalışmak şart anlamında kullanılır.Ben evde narı narenciye sıkacağı ile sıkıp suyunu çıkarıyorum, nefis oluyor. Elle yemek malum sıkıntılı, ayrıca elide boyuyor ve garip kaygan bir hale sokuyor. Ha bu arada Erkek cinselliğinide desteklediği ve güçlendirdiğini yakın zamanda okumuştum 🙂
@alpkop, bilgiler için sağolun.. gerçekten nar yararları saymakla tükenmeyecek kadar çok.. hem kadın, hem erkekler için… bol bol tüketilimmm
Cekirdekleri fitoterapide kullanımı oldukca yaygın. Almanya’da en cok kullanılan droglardan biri. Güclü bir antioksidan oldugundan baska bir bilgim yok. Diger faydalı etkilerini ve etkileşimlerini arastırmak lazım.Bilimsel yazılardan Nar hakkında daha fazla bilgiye ulasmak isteyen :linkten ulasabilir…Zamanım olsaydı cevirisini yapar buraya yapardım ve buraya güzelce yazardım. Ancak yarın vizem var … Saygı ve sevgilerle
Zamanım olsaydı cevirisini yapar * ve buraya güzelce yazardım. Ancak yarın vizem var … Saygı ve sevgilerle
ben linkten anlamadım, belki anlayanlar olurr..
Linkte çok fazla makale var pdf formatında. Aramızda “doktora tezi” verecek varsa okusun, tercüme etmek için kasmaya gerek yok :-)yukardak bilgiler yeter bizim gibi sıradan Türk vatandaşına…
Minik bir bilgicikte ben ekleyim; tüm kalp ilaclari ve dil altı hapları ekşi nar suyundan yapılır çok kuvvetli antioksidanıdır (yaşlanma geciktirici)gercekten bin bir derde deva bir meyva.potasyum ve demir deposudur.
Nar ekşisi salatada vazgeçilmezimdir. Nar gibi kızarmış ekmek de derler, oda vazgeçilmezim… Narın tanelerini dökmeden yiyemem, herhal cennet bana rüya.
efendim narın pekmezi narsuyu bir tarafa ekşisi bir harikadır eğer katkısını bulursanız piyasada çogu nar suyu malesef katkılıdır içinde bir takım kimyasallar barınmaktadır nar’ın yetiştigi bölgelerde(özellikle Akdeniz) saf ve katkısızını bulmak mümkündür.Buda Bilimsel sınıflandırmaymış(wikipedia)Alem: Plantae (Bitkiler)Bölüm: Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)Sınıf: Magnoliopsida(İki çenekliler)Alt sınıf: RosidaeTakım: MyrtalesFamilya: LythraceaeCins: PunicaTür: P. granatumBinominal adı Punica granatum
@Kellepaca, nar ekişisini salatalarda bolca kullanırdım, hemde severek tüketirdim. Ama bizim @pbk, nar ekşisinin içinde katıkı maddesi felan var diyince artık kullanmıyorum.. gerçi yediğimiz hiç bir şeyin yararlı olduğunu düşünemiyorum.. maydonozlar bile kereviz yaprağı gibi kocaman, kocaman..
ben sana Adana’dan yollarım Akonicim en hası ve katıksızından 🙂
Ntalya’da da doluuuuu…:))
ANTALYA
yahu onlar hormonludur be 🙂
@mucızem, teşekkür ederim.. sirke kullanıyorum onun yerine, gerçi onun yerini tutmuyor ama olsun, kadar da önemli değil..@teacher, var olduğunu biliyorum ama onlarda katkı madedsi yok mudur?
heryerin kendine has nar ekşisi olmakla beraber, piyasada raflarda olanların en iyisi bende Kemal kükrerin nar ekişisidir. epey denemelerden sonra en iyisi olduğunu düşünüyorum.
@alpkop, reklam yok hıı 🙂
@AKONIreklam değil hocam teşvik teşvik 😛
yapabilenler için bakınız
Sandığınız kadar zor değil nar temizlemek…Geçen yıl bir video çekmiştim,erişebilenler izleyebilirler….
http://www.youtube.com/watch?v=L9UahWnZpR4
erişim engellenmiş izleyemedim
yeni yılın meyvesi, bolluk ve bereketin simgesi. 2008’in son gecesi eşiklerde kırılan nar
bilgiler için teşekkürler.ilansahibindenemlakikinci elaraba