bildirgec.org

sanat tarihi hakkında tüm yazılar

Cennet Meyvesi (Punica granatum)

akoni | 02 September 2012 09:18

Bir söylence vardır; “nar tanelerini dökmeden yiyip bitiren cennete gider,” diye. MÖ. 3200’lerden beri birçok belgede narın adı geçer. Nar Hitit kaynaklarında tahıla dayalı gıdaların yanı sıra önemli bir yere sahiptir. Mitolojik öykülerde de adına sıkça rastlanan bir meyvedir. Anadolu tanrıçalarından “Kubaba“, Yunan tanrıçalarından “Hera” ve “Afrodit“in sembolü, ağacın dalları ise bu tanrıçaların saçlarını taçlandıran birer simgedir.

Sanat Polisi

Paga | 14 December 2008 00:22

http://www.bbc.co.uk/turkish/fooc/story/2008/12/081212_foocus.shtml

Sanat ve Sanatta Yaratma

Asturias | 04 June 2008 12:33

İnsan doğadaki değişimleri ve yok oluşları görür. İnsan aynı zamanda değişmeyen, yok olmayan şeyleri arar. İşte, insan sanat ile, sanat eserleri yaratarak değişmeler dünyasında değişmeyeni, ölümlülüğün dünyasında ölümsüzlüğe ulaşır. O halde, insan sanat eseri yaratırken, ölümsüz bir dünya yaratmak ister.

İnsan, duyguları, düşünceleri ve hayal gücü ile manevi bir varlıktır. Buna karşılık, nesneler dünyası maneviyattan uzaktır, bir madde dünyasıdır. Yaratma, sanatçının algıladığı maddi varlığa duygu, düşünce ve hayal gücü katması olayıdır. Maddi varlığı böyle manevileştirmek, maddeye biçim vermek demektir. Biçim ve tinsellik kazanmış bir maddi varlık artık maddi varlık olmaktan çıkar, bir sanat eseri olur.

DİJİTAL ESTETİĞİN RESİM SANATIYLA İLİŞKİLERİ

lovesredcloud | 19 April 2008 19:18

FİLTRELERİN KULLANIMI: ROBERT LUCANDER VE CHUCK CLOSE ÖRNEĞİ

Teknolojik gelişme olarak bilgisayarın ortaya çıkması, elbette sanatçıların dünyayla olan ilişkilerinde ve genel olarak tasvir biçimlerinde değişiklikler yaratır.

Bu bağlamda gelişen dijital sanat;”genel anlamda üretilişinde bilgisayarın rol aldığı, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle gerçekleşen sanat biçimine verilen addır…” *

piksel art alanında üretilmiş anonim bir örnek
piksel art alanında üretilmiş anonim bir örnek

Online Dijital Sanat Müzesi

ikonoklast | 22 March 2007 20:57

Dijital Sanat Müzesi” (Digital Art Museum ) 1956’dan bu güne bilgisayarla yaratılan ve yaratılabilecek bütün “görsel-sanatsal gürültüyü” ele alıp teorik, pratik ve tarihi yönünden inceliyor. Konuyu 1956-1986, 1986-1996 ve 1996-2006 olarak üç döneme ayırıyorlar. 1956-86 arası, programcılar, bugün oynadığımız oyuncakları yani vektörel çizim ve fotograf işleme programlarından yaratmak için 30 yıl uğraşıp didinmiş, bu arada bazı deneysel ürünler ortaya koymuşlar. 1986’dan sonra paint programları, programlama dili bilmeyen sanatçıların emrine amade olmuş. 1996’dan sonraolanları da çoğumuz yakından takip etmiş olmalıyız. İnternetin ve görüntü işleme programlarının yaygınlaşmasıyla “dijital sanat” daha çok kişinin yaratıcı olmasını ve yarattıklarını paylaşmasını sağlıyor. Dijital medya ile sanat icra eden artist kardeşlerimizin biyografileri ve yaptıkları çalışmalara da yer veren site, 80li ve 90lı yılları “Fotograf bir sanat mıdır?”, “Peki fotograf sanattır tamam, ama dijital manipulasyon yapılması caiz midir?” türünden tartışmalarla geçiren kimselere farklı bir pencere açar mı? Bu açılan pencere hala 19. yüzyıldan kalma sanat anlayışlarını aşamayanların üşütüp grip olmasına vesile olur mu? Umarım. Bilemem.