Ramazana 15 günden az bir zaman kaldı, oruç ibadetini hiç aksatmayanlar için neyse, oruç tutmayanlar veya ara sıra tutanlar için de çok önemlidir Ramazan ayı, manevi havası herkesi etkiler müslüman olmayanları bile. Her eve Ramazan pidesigirer, ah eski ramazanlar konulu konuşmalar yapılır, Hacivat Karagöz oyunları ortaya çıkar,ünlüler çalgı eşliginde iftar verir ve paparazzilere çıkar.Uzun zamandır ilk kez yazın en sıcak zamanlarından birine denk geliyor Ramazan bu sene, bir kaç yıl evvel 17:00-17:30 gibi yapılan iftar bu yıl 20:00 ye kayacak bu da oruç tutanlar için biraz zor olacak (Allah kolaylık versin). Sıcaklar ve oruç süresinin uzun olması sağlığa daha fazla dikkat edilmesianlamına geliyor.Ramazan ayı İslamın beş şartından birinin ifa edildiği bir ay olmasının dışında bazı değerlerin daha çok önemsendigi mübarek bir zaman dilimidir. İftar davetleri sayesinde akrabalar birbirlerine gidip gelirler, ayın sonunda verilen filtre ve zekatlar ihtiyaç sahiplerini mutlu eder, kalabalık sofraların bereketi artar, herkeste normal zamandan daha fazla huzur, sukunet olur, sofradaki yemekler bile tamamen değişir ve daha güzelleşir, artar, çeşitlenir. Normalde bazı evlere girmeyen yada ara sıra gelen pastırma, hurma gibi yiyecekler sofralarda yerini alır, güllaçın saltanatı başlar, pide kuyrukları ve pide kokusu insanı kendinden geçirir , Ramazan öncesi alışverişler yapılır. (çocukluğumuzun öğlene kadar süren tekne orucunu unutmayalım)

Her yörenin Ramazan yemeklerideğişkenlik gösterir, bazı yörelerde normal zamanda ara sıra tüketilen yiyecekler Ramazanda sürekli yenir, bazı yemekler sadece Ramazana özeldir. Mesela Çorum’da mantı (çorumun mantısı içi boş yapılır) Ramazan gelmeden fazlaca her evde hazırlanır ve 30 günün büyük bir kısmı boyunca çorba yerine yenir. Aksaray’da Ramazan pidesi sade yerine genellikle yumurtalı veya tahinli tüketilir, Tekirdağ köylerinde ise özel olarak nohutlu pide yapılır. Kayseri’liler arapaşı denilen kaz yada tavuk etiyle yapılan koyu kıvamlı bir çorba yapar ve bu çorba Ramazan’da eve misafir davet edildiği zaman pişer. Gaziantep‘in kahkesi ise meşhurdur.

Samsun Bafra’da her Ramazan ayının 14’ünün gecesi bir şenlik düzenlenir ve bu şenlikte çocuklar teravihe kadar ev ev ellerinde sepetlerle gezerek bahşiş ve hediye toplarlar.Sinop ise Ramazan ayında Helesa (sellime çıkma) adında şenlik yapılır, Helesa şenliginde Bafra’da ki şenlik gibi ev ev gezilerek bahşiş toplanır ancak bu kez ellede sepet yerine maket kayıklar vardır, bahşiş istenirken mutlaka mani söylenir. Aynı yöntem Kütahya’da Küpecik olarak uygulanır ev ev dolaşan bahşiş isteyen çocuklar küpecik manisi okurlar.

Ayranaşı, yuvalama,kete,hoşaf, su böreği,tarhana pastırmalı pide, erişte, lokma, katmer, mantı gibi yemekler Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasındadır.Evet Ramazan’a az kaldı hayırlı Ramazanlar diliyorum herkese.İnşallah Ramazan geliyor diye öteye beriye fahiş zamlar yapılmaz, kimseler mide fesadı geçirmez, iftar davetlerinde dargınlar barışır, sigara krizine giren bünyeler kalp kırmaz, kan şekeri düşenler bayılmaz, inşallah Ramazan-içki-iftar kavgaları çıkmaz, oruç tutan tutmayana tutmayan tutana saygılı olur, oruçlar birilerine göteriş için, zorlanmaktan, sigara bırakmak amacıyla veya zayıflamak için değil de Allah için tutulur.