bildirgec.org

oruç hakkında tüm yazılar

Sarkastik soruya kısa cevap… Kutuplarda namaz meselesi…

kaankisisi | 18 September 2010 14:26

“Kutuplarda namaz kılınabilir mi? Kutuplarda yaşayan adam ne yapacak?”… İslam’la ilgilenen herkesin gün gelip de duyacağı kaçınılmaz sorudur. Ünlü yazar Edip Yüksel, “İlginç Sorular” isimli kitabında, kendisine gelen soruları “tutarsız sorular” , “komik sorular” , “artniyetli sorular” diyerek sınıflandırır. Elbetteki İslam, bilgi sahibi olmak kadar bunun kaçınılmaz yolu olan soru sormayı da teşvik eder. Kuran, ” … Bilmiyorsanız uzmanlara sorunuz.” (21:7) diyerek soru sormayı teşvik eder. Ancak “soru” kavramı temelde “nötr” olması gerekirken, cevabını baştan yönlendiren ya da “uman” pozitif ya da negatif “soruların” cevapları da Kuran’da benzer alaycı bir üslupla verilmiştir.

Yutdışı iftar saatleri ülkeler iftar saati sahur zamanı

NLPMaster | 16 August 2010 23:59

yurtdışı iftar saatlier yabancı ülke iftar saati uluslararası iftyar saatleri aaryanlar için diyanet tarafından açılan bir sitede neredeyse tüm ülkeler için iftar saatleri yayınlanıyor. ilk olarak aşağıdaki linktetürkiye açılıyor. ama siz diğer ülke iftar saatleri için seçeneği değiştrerek bakabilirsiniz.

iftar saatleri ili iftar saati şehri akşam ezanı

NLPMaster | 16 August 2010 23:51

mübarek ramazan ayının oruç tutanlar için en önemli anlarından birisi şüphesiz iftar saatleri. iftar saat oruç açma saatidir. iftar saati sofra başında toplanma zamanıdır. iftar saatleri yaradanın rızasını kazanma saatidir. ama her şehrin iftar saati farklıdır. herkesin ili şehri iftar saati farklıdır. bu anlamda aşağıdaki linkte iftar saatlerini bulabilirsiniz. iftar vakti sahur saatleri imsak saati namaz vakitleri il il diyanetten burada Ancak ilçelerin iftar saatleri farklıdır buna da dikkat etmek gerekir.

hayırlı ramazanlar olsun

taha3045 | 27 July 2010 20:51

Bir Ramazana daha kavuşmak üzereyiz, yazın ortasına denk geldiği için belki biraz daha zorlanıp,gerilebileceğimiz bir Ramazan.

Tutmak isteyenler oruç tutacak, tutmayanlar tutanlara saygı duyarak geçirecek Ramazanlarını, daha bir maneviyat kokacak caddeler, televizyon reklamları bile Ramazana bürünecek. Sırf Ramazanda değil de bir ömür yapsak iyi olur denilen şeyleri yapsak ne güzel, mesela kalp kırmamak, gerilmemek,paylaşmak,hoşgörü,anlayış,saygı ama olsun en azından bir ay bunları yaşamak ta güzel, ona bile razıyım yani.

bugün aşure günü

nazokiraze | 27 December 2009 07:45

Bugün Aşure Günü , hemde sadece İslam dünyası açısından değil. Hristiyanların Noel heyecanlarına denk geldi bu sene herkese kutlu olsun.

Aşure Günü Muharrem aynının onuncu gününe denir, bugün pek çok dinde önemlidir.İnanışa göre Hz Adem’in tövbesinin kabul edildiği, Hz.Yakub’un, oğlu hz. Yusuf’a kavuştuğu, Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçtiği, Hz İsa’nın dogdugu ve göge yükseldiği, Hz.Yusuf’un kuyudan çıktığı, Hz. Eyyüb’ün hastalıktan kurtuldugu gün Aşure Günü’dür. Ayrıca Hz.İbrahim’in ateşte yanmadığı, Hz.Yunus’un balığın karnından çıktıgı gün de bugündür.

çocukça ramazanlar

nazokiraze | 07 September 2009 09:57

Ramazan gelince çocuklar da bir başka şen olur, reklamlarda da diyor ya her gece çeşit çeşit yemekler,tatlılar sofra kalabalık ,ne zaman uyansam gece yemek yiyorlar diye. Ramazan çocuklar için gerçekten bambaşkadır.Herkesin Ramazan anılarıfarklıdır.

Bizin küçüklüğümüzün tekne orucunu bilenler bilir, sabah başlayıp öğle biten kısa süreli orucu sevdirme amaçlı bir oruçtu. Amma şişerdik tekne orucu tutuyoruz diye ne çok dua ederdik Allah’ım çocukları da düşünmüş onlar için de oruç emretmiş diye.

Tüm gün tekne orucu tutup sevap kazanmak için yaramazlık bile yapmayan azgın bünyeler büyüklerin iftarından sonra tatlıları yiyip nasıl kuduruyorsa bu azgınlıklarımız direk teravih namazı kılan zavallılara patlardı. Otuz gün Ramazan otuz gün teravih namazına beş-altı kişi gidip namaz kılanların popolarına iğne batırmaktan, terliklerinin içine yumurta koymaya, popolarına şaplaktan ayakkabı saklamaya varan her türlü kudurgaçlığı her yıl yapardık.

şimdi yemezsek ne zaman yiyeceğiz: güllaç

nazokiraze | 30 August 2009 16:40

Osmanlı İmparatorluğu zamanında halk açıp sakladıgı yufkaları süt ve şeker ile ıslatıp yerlerdi (saç ekmeği tüketen köylerde hala öyledir yazın açılan yufka ekmekleri kışın suyla hafif ıslatılarak yumuşatılır yenir) sonrasında bu süt ve şekerli yufkaya (nişastadan yapılır undan değil) gül suyuda eklenir ve adı güllaç olarak günümüze gelir.

1489 yılında halkın mutfagından Osmanlı sarayına giren bu tatlı oldukça hafiftir ve hazmı kolaydır. Geleneksel olarak ramazanda tüketilir güllaç ve ben çok üzülürüm ,ama belki de bu kadar kıymetli ve özlenen bir tatlı olmasının sebebi sadece senede bir ay yenilmesinde gizlidir.( içine ısrarla gülsuyu koymayarak onu yavanlaştıranları şiddetle kınıyorum, tepenizden gül suları dökülsün inşallah)

Güllaçgerçekten lezzetlidir,hafiftir ramazanın gülüdür ve bazı kişilerce yerken hiç bitmesin diye iç geçirten bir tatlıdır, hatta kimileri için ramazanın anlamıdır. Yalnız güllaç yapıldıgı gün yenilmelidir çünkü gerçekten ertesi güne kalmış bir güllaç diğer tatlılar gibi durmaz, kıvamı,tadı kokusu bile ağırlaşır.(bazı ünlü tatlıcılarda ramazan dışında da bulunur ama pek güzel oldugunu söyleyemem ben şahsımca)

Heey, iftara bizdeyiz!

ermoon | 27 August 2009 10:13

Ramazan geldi, hoş geldi. Ramazan’da sevdiklerimizi yemeğe çağırmaktan mutluluk duyarız. Bütün gün aç kalan misafirler birbirinden lezzetli yemekler bekler ve yapılan yemekleri yerken mutlu olurlar. Eğer sen de misafirlerine “iftara bizdeyiz” diyorsan o zaman doğru yerdesin…

Aklından değişik yemekler geçiyor ve misafirlerini şaşırtmak istiyorsan, onları birbirinden lezzetli menülerden en uygunu hazırlamak için tek yapman gereken şey misafirlerinin kim olduğunu söylemek. Ondan sonra iftar davetiyen ve en güzel iftar menüsü hediye ediliyor. Ayrıca davet gönderen her 100.kişiye Tefal‘den Ramazan süprizleri var.

Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan

sangarius | 26 August 2009 19:58

Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan
Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan

Her yıl büyük bir heyecanla karşılanır Ramazan ayı. Ramazan denilince akla ilk gelen “oruç” olur. Tabi “iftar” ve “sahur” kavramları da ilk akla gelenlerdendir.

Türkiye, Ramazan ayının en güzel yaşandığı ülkelerden biri değil, kanımca en güzel yaşandığı ülkedir. Ramazan ayını diğer aylardan ayıran en önemli özellikleri “gecelerin ayrı bir ışıltısının olması, her anın manevi bir değerinin olması, ailelerin bir araya gelerek iftar sofralarında buluşması, zenginin fakirle kucaklaşması” olduğu gibi ülkemizde birlik ve beraberliği sağlaması da dostluk ve huzur açısından önemli bir anlam ifade etmektedir.