Firkete çok sesli bir kelime. Bu yazıyı yazmak için araştırma yapmadan önce benim için firkete saç tokası olarak kullanılan basit siyah tel tokaydı. Ancak çengelli iğne hakkında yazı yazmaya başlayınca firketenin bir çok insan tarafından çengelli iğne anlamında kullanıldığını öğrendim. Tasarım harikaları serimizin bu ayağında firketeden bahsedeceğiz.

Çengelli iğnenin tarihçesi kayıtlara göre 1842lerde başlasa da milattan önce bile kullanıldığı varsayılıyor. 1842 yılında Thomas Woodward çengelli iğnenin patentini aldı. Ancak tasarladığı nesne çok güvenli değildi. Tutulmadı. 1840lı yıllarda ise Walter Hunt adlı boğazına kadar borca batmış birisi borcu olan kişilerle iddiaya girerek sadece tel kullanarak işe yarar bir alet kullanabileceğini savundu. Eğer iddiayı kazanırsa borçları silinecekti. 3 saat çabaladı ve sonunda bugünkü çengelli iğneyi yaptı. Tüm borçları silindi. Ancak zengin olamadı ve patent hakkını borçlandığı dostlarına bıraktı. 1849 yılında.Çengelli iğnenin en temel kullanımı kumaş parçalarını bir arada tutmaktır. Genç kızların çeyizi hazırlanırken istiflenen bohçaların ağzı çengelli iğne ile kapatılır.

Okul çağındaki genç kızların bir zamanlar çok moda olan ekose ve kapaklı etekleri çengelli iğnelerle tutturulur. Nevresim takımınızla rahat yatağınızda uyandığınız bir sabah yorganı kılıfın içinde tortop bulmak istemiyorsanız çengelli iğne kullanırsınız ki bu metot öğrenci yurtlarının vazgeçilmezlerindendir. Çengelli iğne bir gelenektir. Cinden koruduğuna inanılır. Bir çok insan nazara karşı koruduğunu savunsa da bu kulaktan dolma bir bilgidir. Yaşlıların, loğusa kadınların üzerlerinde çengelli iğne taşıması özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu da hakim cinden korunma yöntemidir. Ha nazardan korunmak için kullanılmaz mı? Elbette kullanılır. Üzerine bir nazar boncuğu iliştirilip elbisenin bir tarafına takılır. Çengelli iğne cinlerin sizi hapsedip kendilerine köle etmelerine engel olduğuna inanıldığı için kullanılır. Loğusa kadınların yalnız kalmaması, yataklarının çevresine dört ayağı kuşatacak biçimde ip dolanması gibi yöntemlere ek olarak çengelli iğne kullanılır ki bu bir tür iyi saatte olsunlar savardır.Çengelli iğne punkçılığın simgesi olmuş bir aparat. Bir punkçıyı elbisesinde, kulağında, kaşında, çantasının üzerinde çengelli iğne ile görmek çok zor değil.

hatta çengelli iğne şeklinde piercingler üretildi. Bunlar kaşa ya da dudağa takılabiliyor.

Çengelli iğne çoğumuzun çocukken parmakları üzerindeki deriden ucunu geçirip ağzını kilitlemek suretiyle marifetmiş gibi etrafa gösterdiğimiz bir oyun aracı da olmuştur.Fermuarınızın ucundaki aparatın koptuğu acil bir durumda çengelli iğneyi oraya geçirip bir süre idare edebilirsiniz. Ancak bu durumda küçük çengelli iğne kullanırsanız toplantının orta yerinde dayanamayıp zincirlerini koparan çengelli iğne yüzünden sürekli gevşemiş pantolonunuzu çekmek zorunda kalabilirsiniz ki bu hoş değildir.Hemen bütün karikatürlerde, afişlerde, biblolarda çengelli iğne takılmış bir bebek bezi bebeği ya da bebekle ilgili olayları temsil eder.Çengelli iğne yazar Migirdiç Margosayan’ın bir kitabının adıdır.Çengelli iğne yaptığınız bilimum süs aksesuarının, annenizden kalan eski bir iğne oyasının yaka iğnesi olarak kullanılmasını sağlayan çok yarayışlı bir cisimdir.

Firkete ile başladığımız yazımıza benim firkete olarak bildiğim şeye de değinerek devam edelim. Firkete dediğimiz siyah tel toka sihirli bir aparat olup bir kuaförün elinde akıl almaz bir şekilde saç yığınını 10- 15 dakika içinde toparlayıp şahane bir hale sokan cisimdir.

Yine bu firkete dediğimiz tel tokayla süper kapı açılır ki bu bir amerikan filmi klişsedir. Süper kadın dedektif tokasını çıkarır deliğe sokar ve dev kapı açılır.Bu toka oturduğunuz yerde kaşınan kulağınızı kurcalamak için şahane etkilidir. Evet iğrencim ama hepimiz değil miyiz?Firkete bir tür tığ/ örgü şişidir. Bununla harikalar yaratılabilir. Takı yahut giyecek yapılabilir.karikatürün kaynağı