Smashingmagazine‘deki bu yazıyı tercüme ettim ve parçalar halinde sunuyorum.İnternet arenasında bildiklerimizin dışında birçok internet tarayıcısı mevcut durumda. Firefox, opera ve internet explorer’ın dışında internette gezinme tecrübenizi ve verimliliği artıracak gelecek vadeden internet tarayıcıları da bulunmakta. Şu anda tam olarak hepsi kullanılmamakla birlikte 100 tane tarayıcı bulunmakta. Bunlardan bazıları(trident-internet explorer,gecko-firefox, webcore-safari, presto-opera 7.0 ve üstü) rendering işlerimlerinde kullanılırken bazıları da farklı çalışma alanlarında kullanılabiliyorlar. Bu çalışmada 20 tane windows-mac-linux ortamında çalışan tarayıcı seçilmiş, bunlar test edilmiş, karşılaştırılmış ve sonuçlar ortaya konmuştur.

Flock(win/mac/linux)

Flock kendine has kullanıcı arayüzü ve birkaç ”sosyal” özelliğiyle firefox tabanlı bir sosyal internet tarayıcısıdır. Flock kullanıcıların delicous’a eklenti yapmalarına müsade ediyor. Bu tarayıcı RSS ile flicker, facebook, technorati ve benzeri servislerden bilgi beslemesi geldiğinde uyarı olarak size bu durumu gösteriyor.


Flock rss beslemesi geldiğinde uyarıyor

Flock’un en önemli özelliklerinden birisi ise blog sahiplerinin verimliliğini geliştirme yeteneğine sahip olması. Örneğin ; varsayılan olarak yüklenmiş wysiwyg editör sayesinde yazılar direk olarak yayınlanabiliyor. Flock 2005 yılında hizmet vermeye başladı ve varsayılan arama motoru olarak yahoo’yu kullanıyor.Safari(Mac/win)

Safari mac os x işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Bu tarayıcının arayüzü işletim sisteminin genel görünümüyle oldukça uyumlu. 2007 ortalarından itibaren safari aqua tasarımıyla ve klasik mac kullanıcı arayüzüyle windows işletim sisteminde de kullanılmaya başlandı. Safari internet explorerdan 2 kat daha hızlı. Safari’nin ilk beta versiyonları oldukça fazla hata içeriyordu fakat son sürümü ise oldukça gelişmiş ve hatalardan arındırılmış durumda. fakat bu safari’nin hala windows işletim sistemine uzak olduğu ve windows’ta kullanılmadığı gerçeğini değiştirmiyor.


safari arayüzü

Shiira(mac)

Shiira cocoa programlama dilinde yazılmış bir internet tarayıcısıdır. Tarayıcının sunduğu özel görüntüleme seçenekleri etkin hale getirildiğinde cookieler ve gezdiğiniz siteler kaydedilmiyor. Shiira safari ile istikrar ve hız açısından karşılaştıralabilir seviyededir ve mac os x işletim sistemi üzerinde çalışan en hızlı ve en fazla fonksiyonel özelliklere sahip tarayıcıdır. Başlıca avantajları arasında hoş ve rahatlatıcı bir tasarım ile kullanışlı bir arayüzünün olması yer alır. Shiira projesinin amacı safariden daha iyi ve daha kullanışlı bir tarayıcı oluşturmaktır. Yazılımın tüm kodları bsd lisansı altında olup genel kullanıma açıktır.Camino(mac)

Camino‘nun asıl amacı mac os işletim istemiyle olabildiğince bütünleşebilmektir. Aqua temalı kullanıcı arayüzünü kullanır ve birkaç tane mac os x işletim sisteminin servisini barındırır. Örneğin; keychain(apple bilgisayarları şifre yönetim sistemi)’i veya yerel ağınızda sık kullanınları aramak için Bonjour‘u kullanabilirsiniz. Firefox bilgilerinizi camino’ya taşıyabilir ve benzer yollarla camino’nun sitesinde bahsedilen klavye kısayolları ile daha etkili şekilde kullanabilirsiniz. Camino ayrıca rss besleme uyarısı, yazı denetimi ve oturum kaydetme gibi özelliklere sahip. Açık kaynak bir yazılımdır.Green Browser(windows)

Bu tarayıcı bir çok favori internet tarayıcısında bulunmayan kullanışlı aracları ile gelecek vadeden yazılımlar arasında yer alıyor. Örneği sık kullandığınız programların kısayollarını harici görev çubuğuna ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca çoklu uygulamaları tek seferde halletmek istiyorsanız otomatik başlangıç veya otomatik kapanış ile bunu halledebiliyorsunuz. Bunun dışında tarayıcı sayfanın durumunu ; bir dosyanın indirilip indirilmediğini, dosyanın okunup okunamadığını , saklandığını veya sık kullanınlara eklenip eklenmediğini gösterebiliyor. Mevcut ayarlarda ise şunları bulabiliyorsunuz; filtre, fare hareketlerini tanıma, otomatik form doldurma, otomatik sayfa kaydırma, otomatik yenileme, otomatik saklama, otomatik gizleme. çoklu dil desteği mevcut. Bir eksi olarak rendering motoru olarak trident’i kullanıyor ve program sadece 1.3 mb.Slim Browser(windows) Slim browser microsoft rendering motorunu kullanan sekmeli çoklu bir internet tarayıcısıdır. Bu da sekmelerin boyutlarını ayarlayabileceğiniz ve tarayıcınıza bağlı kalmadan bağımsız pencereler gibi sekmeleri gruplayabiliyorsunuz. Slim browser temalı tarayıcı penceresi, gizli siteler, rss beslemesi, filtreleme ve url alias gibi özellikleri içermektedir. Sekmeler gruplar halinde saklanabilmektedir.

ayrıca slim browser otomtaik login özelliğine sahip.K-meleon(windows) k-meleon gecko renderin motorunu kullanan oldukça hızlı, uyarlanabilir ve az yer kaplayan bir internet tarayıcısır. Bu tarayıcı ücretsiz, açık kaynak ve gnu lisansı altında kullanıma sunulmuştur. Bu tarayıcı firefox ve internet explorer’a çeşitli yönlerden benzerlik göstermektedir. K-meleon mozilla gecko layout motorunu kullanırken görsel olarak internet explorer’ı hatırlatmaktadır. Hafızada az yer kaplamakta, ram’in az bir kısmını tüketmekte ve sayfaları oldukça hızlı yüklemektedir. Bu nedenden dolayı eski ve yavaş bilgisayarlar için alternatif bir internet tarayıcısı.

k-meleon xp’de kurulduktan sonra