bildirgec.org

camino hakkında tüm yazılar

Php’de browser tespit etme

admin | 16 December 2008 13:36

Program yazarken giriş yapan kişinin kullandığı browser için ekrana gönerilecek olan kodların düzenlenmesi gerekte. İşte bu durumlarda aşağıdaki kodları kullanarak gelen kişinin browser tipini öğrenebilirsiniz. Bu fonksiyon ile AmigaVoyager, Apple Generic, Camino, Ensemble2, Epiphany, Firefox, Firefox 1.0, Firefox 1.5, Firefox 2, Firefox 3, Firefox prerelease, Galeon, Google Chrome, iCab, Iceweasel, Internet Explorer, Internet Explorer 5, Internet Explorer 6, Internet Explorer 7, Internet Explorer 8, K-Meleon, Konqueror, Lynx, Mozilla Minefield, Netscape, NewsCopier, Opera, Pocket Internet Explorer, Radianrss, RssReader, Safari, SeaMonkey, Swiftweasel, Thunderbird, Vienna.

açık kaynak yazılım evreni (zentu)

ufopilotu | 04 September 2008 19:26

açık kaynak yazılım dünyasında sürekli gelişen dinamik bir yapı var. açık kaynak yazılımların karakteristik özellikleri: “ücretsiz, yasal, dökümantasyonu tam yapılmış, kişiselleştirilebilir, güvenli ve etikili, eğlenceli ve son olarak çalışan.” dolayısıyla gerektiğinde açık kaynak yazılım kullanmak gerekiyor.

açık kaynak yazılımlar hakkında hazırlanmış çok güzel bir koleksiyon olma özelliğine sahip zentu içerik açısından gayet zengin. içerik olarak incelemek çok uzun zaman alabilecek bir site. içeriğindeki her bir örnek neredeyse ayrı ayrı bildiri niteliğinde . onlarca kaliteli açık kaynak yazılımı bir arada bulabileceğiniz güzel bir koleksiyon olmuş.

başlı başına birbaşvuru kaynağı niteliğindeki zentu ftp programlarından işletim sistemlerine, grafik dizayn araçlarından mühendislik uygulamalarına kadar varan her türlü yazılımı detaylı bir şekilde açıklıyor. hangi işletim sistemlerinde dağıtımı var kolayca öğrenebiliyorsunuz.

kategoriler arasında gezinirken en çok açık kaynaklı içerik yönetim sistemleri sayfası dikkatimi çekti. daha önce duymadığım bir çok içerik yönetim sistemi olduğunu görünce biraz heyecanlandım. zira joomla, xoops, drupal gibi içerik yönetim sistemlerinden başka pek fazla örnek görmemiştim.

diğer bir açık kaynaklı yazılım listesi de multimedya uygulamalarıyla ilgili. dijital video işleme hakkında bir çok açık kaynak yazılılım hakkında bu sayfadan bilgi alabilirsiniz. ayrıca çoklu ortam oynatıcılarıyla ilgili sayfaları da var.

fotoğraf işleme, düzenleme yazılımları içerisinde incelediğim kadarıyla gayet kaliteli yazılımlar var.

mühendislik ve istatistik yazılımları, interaktif sunum hazırlamayazılımları, e-ticaret ve iş araçları yazılımları gibi bir çok yazılım incelenmeyi bekliyor.

eğitimle ilgili yazılımlara da göz atmanızı öneririm. zira lüzumsuz ve iş olsun diye yapılmış yazılımlar değil.

bir çok kategori arasında diğer bir ilgimi çeken grup ise kendi işletim sisteminizi yazmanıza yardımcı olacak yazılımlar. çoklu boot, katı dosya yönetim dosyaları gibi bir çok işlemi rahatlıkla yapabileceğiniz yazılımlar.

Daha önce hiç duymadığınız ilginç internet tarayıcıları-1

webdedektifi | 26 November 2007 23:58

Smashingmagazine‘deki bu yazıyı tercüme ettim ve parçalar halinde sunuyorum.
İnternet arenasında bildiklerimizin dışında birçok internet tarayıcısı mevcut durumda. Firefox, opera ve internet explorer’ın dışında internette gezinme tecrübenizi ve verimliliği artıracak gelecek vadeden internet tarayıcıları da bulunmakta. Şu anda tam olarak hepsi kullanılmamakla birlikte 100 tane tarayıcı bulunmakta. Bunlardan bazıları(trident-internet explorer,gecko-firefox, webcore-safari, presto-opera 7.0 ve üstü) rendering işlerimlerinde kullanılırken bazıları da farklı çalışma alanlarında kullanılabiliyorlar. Bu çalışmada 20 tane windows-mac-linux ortamında çalışan tarayıcı seçilmiş, bunlar test edilmiş, karşılaştırılmış ve sonuçlar ortaya konmuştur.

Web sitelerinin ciğerini okuyun:)

xururuca | 01 August 2007 21:14

web tasarımcılar ve programcılar için aranan kan nihayet bulundu:Xray!
Websayfaları altında çalışan kodları görüntülemenize yardımcı olan xray i kullanmak için kurulumunun ardından web sayfasını açıp bilgi almak istediğiniz kısma tıklamanız yeterli.
dipnot:Mac Os x üzerinde firefox,camino,safari 2 ve safari 3 tarayıcılarını desteklerken windows üzerinde yalnızca firefox ve camino desteği veriyor.safari 3 le birlikte kullanmak isteyenler için ayrıntılar xray in kendi sitesinde mevcut.

CSS ile linkleri simgeleştirmek

eburhan | 06 February 2007 10:49

Yalnızca metinden oluşan linkler yavaş yavaş demode olmaya başladı. Çünkü bir css tekniği ile artık linklerin yanlarına kolayca küçük simgeler ekleyebiliyoruz. Bu da linklerin daha çok anlam kazanmasına yarıyor.

Yeni moda bir link

Örneğin bu linke bakalım. Eminim ki pek çoğunuz ilk bakışta, bu linkin yeni bir pencere açacağını anladınız. Küçük bir simge ne kadar işe yarıyor değil mi?

Elbette linklerin yanına kendimiz el ile teker teker simge eklemiyoruz 🙂 Bunu otomatik yapan bir CSS tekniğinden faydalanıyoruz. Bu güzel tekniği şu sayfadan öğrenebilirsiniz.