Ülkem mutfagını düşürken kendimi en şanslı saydıgım yiyecek pirinçtir ve sanırım pirinci en iyi kullanan milletiz. Bakıyorum anavatanı Çin’de bile bizimkisi kadar leziz pilavlar yapılmıyor.Pirinç bilindiği üzere 6 bin yıllık bir besindir anavatanı Çin’dir (bilgi)Pilavı en çok Araplar ve biz yaparız.Çeşit çeşit pilav yaparız düğünlerde ,mevlitlerde, hemen her akşam yemeginde( ya makarna ya pilav) pilavsız olmaz. Lokantaların olmazsa olmazı, kurufasülyenin en kadim dostudur pilav. Bir kadının iyi bir aşçı olup olmadıgının göstergesidir. Tane tane dökülmezse pirinç o kadın iyi yemek yapmıyor denir.(iyi pilav nasıl yapılır)Menülerde kuru-pilav, pilavüstü döner gibi önemli yemek kategorisinde bulunur.Az pilav tabiri yada Pilav günleripilava verdiğimiz önemi gösterir.

Uzakdogu’da haşlanarak yapılan pirinç İtalya’da risotto, İspanya’da paella bizde ise pilav ve dolma olarak karşımıza çıkar.Ben margarin kullanmadığım için ya tereyagıyla ya da mısırözü yagıyla yaparım pilavı asla bulyon mulyon gibi katkı maddesi kullanmam. Muhakkak haftada bir tavuklu yada nohutlu pilav yaparım çünkü ikisinide çok severim. Ama en sevdigim domatesli pilavdır. Çok sevdigim teyzem haftada iki-üç kere yapar o kırmızı pilavı ve yıllardır ben ne zaman gitsem ocagın üstünde vardır ve yıllardır tahta kaşıkla gidip yumulurum tencereden o pilava kimse teyzem kadar iyi yapamaz kırmızı pilavı.Ara sıra yaptıgım patlıcanlı pilavım da taktir toplar( buhara pilavı)Herkesin pilav yapma şekli başkadır çoğu ıslatır pirinci ben ıslatmam, kimisi bardakla ölçerek suyunu koyar(ben öyle yaparım) kimisi göz kararı, kimisi pirinci iyice kavurur kimisi suya salma yapar, bazen bulyon atarlar bazen şehriyeli bazen de sade.Ben pilavı severim şehriyesiz pilavı daha çok severim. Bezelye-havuç-patates li pilavı severek yemem.Ülkemizde kaç çeşit pilav olduğunu bilmiyorum ama tattıklarımdan yola çıkarak hamsili pilavı herkese önerebilirim harika bir yemek. Türkmen pilavı denen havuçlu etli( yada tavuklu) pilavı eşimin kuzeninin elinden sürekli yalvararak yaptırır yerim oda harikadır. Ciğerli pilavı begenmedim bir iftar yemeginde yaptılar yemedim hoş gelmedi.Birde mantarlı pilavı begenmiştim bir zamanlar yedigim zaman.

Kurban bayramıyla beraber etli pilav da bir süre evlere girecek gibi aksi taktirde normal zamanda tavuklu pilav yerim ben, sokaktaki tavuklu pilavlara bile yanaşırım.Duydugum ama tatmadıgım pilavlar arasında perde pilavı,incikli pilav, özbek pilavı, Alipaşa pilavı, ayvalı pilav,bademli pilav, güveç pilavı, İstanbul pilavı, kestaneli pilav, zümrüt pilavı, safranlı pilav, Sultan Reşat pilavı, Uludag pilavı, susamlı pilav gibi pek çok çeşit var.Pilava herşey yakıştıgı için yanına her yemek gidiyor bu yüzden insan kendi pilavını kendi uydurabiliyor, etin her türlüsü yada çeşitli sebzelerle yapılıp değişik denemelere malzeme olabilir pilav.Osmanlı döneminin de baştacı olan pilav Fatih Sultan Mehmet tarafından çok sevilirdi. Sofrada birden fazla pilav çeşidi hazırlanırdı.Evliya Çelebi yazılarında bir ziyafette 13 çeşit pilav gördügünü belirtmiştir.O zamanlar pilav sadece zenginlerin sofralarındadır.Pirinç nadir bulundugu için ilk önce sadece sarayda sonra zengin konaklarında pişmektedir.18. yüzyıldan sonra pilav artık zengin olmayanlarında mutfagına girmiştir.(pilav)

PilaVPirincini ayıklamakbir ömre mal oldu hayat!Pilavdan tattırmamak mıvereceğin mükâfat…ki kolay olmamıştı hiç……..kıvamını tutturmakAsima Azra