Ilık bahar ve sıcak yaz akşamlarında, doğanın eşsiz güzelliğinde çalılıkların arasında veya gökyüzünde kısa aralıklarla parıldayan sarı-yeşil tonlarında bir ışık görmüşsünüzdür mutlaka.Eğer yanına yaklaşırsanız, ışık söner.Ateş böceklerinin dünyada 2000 çeşidi olduğunu biliyor muydunuz?Ateş böceklerinin, ışıklarını nasıl ürettiklerini biliyor muydunuz?Bu ışığın bilimde adı ‘soğuk ışık’tır. Soğuk ışığın kullanımı günümüzde önem kazanmaya başlamıştır. Teknolojide belli yüzdelerle cihazlarda soğuk ışık kullanılabilmekle birlikte, yapay olarak ışık üretimi henüz başarılamamıştır.LED (Light Emiting Diods) sistemleri ile kullanılan soğuk ışık, cilt güzelliğinde, yenileme işlemlerinde kullanılmaktadır.

Tıbbi alanda kullanım: Endoskopi cihazlarında ve ultrasonik cihazlarda…

Aydınlatma lambalarında (floresan gibi); Cool Beam teknolojisi kullanılmaktadır…

Bilim adamları, bu tabiat harikası böceklerin sarf ettiği enerjinin tamamını nasıl ışığa dönüştürdüğünü halen araştırmaktadır. Çünkü ateş böceği ışığını verirken o kadar hızlı reaksiyon gösterir ki, bu da fonksiyonun tüm aşamalarını incelemeyi imkansız hale getirir. Bundan dolayı, ateş böceğinin ışık üretimi hakkında oluşan bilgiler teoride kalır. Kesin olarak bilinen ise, bu işlemin moleküler seviyede kimyasal olduğudur. Ateş böceği, karnındaki ışık merkez sisteminde iki kimyasal madde üretir. Yalnız bu maddeler de ışık üretimi için tek başına yeterli olmadığından, solunumla oksijen fazlalığına da ihtiyaç vardır.Netice olarak, ateş böceği sırrını kolay kolay çözdürmeye niyetli değildir.Ateş böceklerinin davranışlarını incelediğimizde;erkek ateş böceklerinin, dişilerini karanlıkta aramak için yanıp söndüklerini görürüz. Bir gecede, 3 saate yakın ışık verebilen bu böcekler, birbirleri ile geceleri iletişimlerini bu şekilde sağlarlar.Ateş böcekleri salyangozlarla beslenirler; önce salyangozu ısırarak zehrini akıtır, daha sonra da yemeye başlarlar.İletişimle birlikte ışıklarını, onu yemeye çalışan düşmanlarını uyarmak için kullanırlar. Zira, kazara ateş böceğini yiyen bir düşmanı, acı ve kötü tadından dolayı kusmak zorunda kalır. Bir tadına bakan bir daha yemeye teşebbüs edemez. İşte bu sebepledir ki, yanıp sönerek düşmanlarına tadını hatırlatırlar, yani “beni yersen kusarsın, ona göre”, der gibi…Dünyada 2000 çeşidi olduğu bilinen ateş böceği, bazı bölgelerde dakikada 100 defadan fazla parlarken, sanki yarım saniye ortalık şimşek çakmış gibi aydınlanır ve parıldayan o bölge uzaktan yanıyormuş hissini verir.Hatta 1898’de Küba’daki bir savaşta, bir doktorun ameliyatı sırasında ışıklar sönmüş, getirilen bir şişe dolusu ateş böceği sayesinde ameliyat tamamlanmıştır.

Görüntüleri, her ne kadar farklı olsa da; masallarda (ateş böceği ile karınca), filmlerde ve şarkılarda bu böcekleri çok tatlı yaratıklar olarak görebiliriz.En iyi ışığı veren ateş böcekleri dişi olanlardır.Daha ayrıntılı bilgi için 12