Vajinismus, kadınların bazı sebeplerden dolayı cinsel ilişkiye girememeleri halidir. Vajinanın yapısıyla ilgili değildir. Dar veya hassas olması problemi değildir.Geçmişten süregelen ve bilinçaltına yerleşen tabular, aşırı derecede korkular, parçalanma duygusu, cinselliğin kötü ve zarar verici olduğu düşüncesi vajinismusa yol açan sebeplerden birkaçıdır. Vajinismusa neden olan diğer önemli faktör ise kadının tacize veya tecavüze uğramasıdır. Tecavüz kadınların cinsel ilişkiye kötü ve pis birşey olarak bakmalarına sebep olur ve böylece vajinimus rahatsızlığı patlak verebilir.

Vajinismus olan bir kadın, istem dışı olarak cinsel ilişki esnasında kasılır. Genelde vajinismusun anlamını bilmeyen bir erkek, eğer partnerinde bu rahatsızlık varsa abartılı bir hareket olduğunu ve kendisini istemediği için kasıldığını düşünür. Penisin vajinaya gireceğini algılayan beyin sinyaller vermeye başladığı andan itibaren bilinçaltındaki korkulardan kaynaklanan bir sebepten dolayı vajinanın çevresindeki kaslar refleks olarak kasılır. Vajinismuslu bir kadın cinsel birleşmenin olacağı zaman kendini geri çeker, eşini elleriyle iter bazen de ağlama nöbetlerine tutulur. Birleşmeyi çok istese de bu davranışlarına engel olamaz. Bazı çiftler vajinanın kendini kapatmasına rağmen, dokuya zarar vererek birleşme sağlarlar. Fakat bu yine de tam bir birliktelik olamaz. Bunun üzerine kadın çok fazla acı ve vajinada yanma hisseder. Bazılarında ise vajina kendini tamamen kapatır, kişi penis vajinaya girme teşebbüsünde bulunduğunda, penisin bir duvara çarptığı hissine kapılır. Vajinismuslu bir kadın jinekolojik muayeneleri tamamlayamaz, tampon kullanamaz. Jinekolojik muayene esnasında da kendini kasar, vajina kapanır.Vajinismus tedavisinde ilk önce jinekolojik muayenede fiziksel bir sorunun olmadığı belirlenmelidir. Ardından psikoterapilerle vajinismus sorunu çözülebilinmektedir. Psikolojik seanslarda eşlerin seanslara tam katılımları ve tedaviye inanmaları beklenir.

Vajinismusun çocuk sahibi olmaya engel olmadığı saptanmıştır. Vajinismuslu kadınların genelinde giriş dışındaki cinsel faaliyetlerden zevk aldığı ortaya çıkmıştır.Spermin vajina ağzına bırakılmasıyla da hamile kalınabilir.Bazı vajinismuslu kadınlara egzersiz yapmaları öneriliyor. Vajinanin alt bölümündeki kasları kasarak güçlendirmeleri öneriliyor ve istemdışı kasılmalara bu şekilde engel olunabileceği savunuluyor. Tabi ki bu kesin bir çözüm değil. Vajina kaslarının tam olarak nerede olduğunu ve hangi kasları kasmanız gerektiğini basit bir işlemle anlayabilirsiniz edindigim bilgilere göre.İdrarınızı yaparken yarıda kesmeye çalışın, vajinismusa yol açan kasların yerlerini tespit etmiş oluyorsunuz böylece. Bu işlemin günde birkaç defa yapıması öneriliyor.

Kegel egzersizleri: Pelvik tabanı (pubococcygeus) kaslarını güçlendirme ve kontrol etmeye yönelik egzersizlerdir.Solunum egzersizleri: Solunumu kontrol etmeye yönelik egzersizlerdir.Gevşeme egzersizleri: Tüm vücut kaslarında gevşemeyi öğrenmeye yönelik egzersizlerdir.

Vajinismus için son yıllarda geliştirilen en kesin tedavi yöntemi ise hipnoterapi… Kişi hipnoz edilerek biliçaltında onu yönlendiren düşüncelerden arındırılıyor.Bir diğer çözüm yolu ise Biofeedback tedavisi.Son olarak bir vajinismus vakasıdaha…