bir film sonrası yapılan sohbetleri düşünün. sohbetler ortak olgulardan ilerlerler hep. önce, filmdeki ünlü oyuncular, oyunculuklar üzerine kafa patlatılır. ardından, yönetmen ve aynı yönetmenin önceki filmleriyle ortaklıkları, kıyaslayarak hangisinin neye göre daha başarlılı olduğu üzerine düşünülür. kostümlerden dem vurulur, diğer yandan seslendirmenin başarısı ya da yavanlığı, çevirilerin doğruluğu, filmin adının anlamlılığına kadar çekilir sohbet. bazen bu sıra değişir. önce yönetmenle başlanır ama genelde biraz eksik biraz fazla değinilenler bu etrafda gezinir. eğer sosyal içerikli bir filmse örneğin filmin taraflılığından yakınılır bazen. heyecanı, durağanlılığı, güldürme yahut ağlatma becerisi tartışılır. yoksa hiç korkutamamış mıdır, çünkü klişelere mi başvurmuştur film. tüm bunlar uzayadursun, ortak beğeni ve yargı için bir filmde olmazsa olmazlardan olan film müziğinin önemi üzerine düşünelim istiyorum biraz.bu doğrultuda bir sinema öğrencisi olan arkadaşımın yaptığı sunum sırasında defterime karaladığım notları paylaşmak istiyorum.özgün film müziği nedir sorusunun cevabıyla başlayalım:film müziği, bir film için özel olarak tasarlanmış, o filmdeki dramatik anlatımı güçlendirmek amacını taşıyan, genellikle görsel kurguyla eş zamanlı (senkronize) yazılan müziktir. film müziğinin dramatik anlatımı güçlendirmedeki etkisi, izleyicinin kültürlenme süreciyle ve psiko-akustik etkilerle ilgilidir.film müziği ne değildir:
* film müziği “güzel müzik” değildir. film müziğinde esas amaçlanan güzel müzik üretmek değil görsel anlatımı desteklemektir.* film müziği bestecisi bir müzisyen değil sinemacıdır. film müziği, müzik alanında yenilikler yaratmak için uygun bir alan değildir. büyük ölçüde daha evvel yapılan işler sayesinde perçinlenmiş “klişe”lerden yararlanılır.* “doğru” film müziği, film esnasında sıradan izleyici tarafından “dinlenmeyen” ama ayrıca dinlendiğinde iyi müzik olarak değerlendirilebilecek müziktir.* film müziği, “film şarkısı” değildir. genelde söz içermez. diyalogların altındayken ise hiçbir şekilde söz içermez.peki film müziğiyle amaçlananlar nelerdir:
* izleyici üzerinde uyandırılması planlanan etkiyi arttırmak* post-prodüksiyonda kurgucunun, tempo ve ritm açısından hareket alanını genişletmek* görsel kurgudaki aksaklıkları gizlemek* filmin hikayesi içindeki herhangi müzikli bir ortamda gerçeklik hissini arttırmak* başlangıç ve bitiş jeneriklerinin altını doldurmaktır.bu kısa bilgilendirme bir film içinde dolanan sesler üzerine çoğu zaman farkettiğimiz, amacının ne olduğunu sezgilerimizle kavradığımız durumların daha bilinçli bir algısı için kısaca toparlanmış ve derlenmiştir.film müziğinin kullanımı ve üretim aşamalarından bahseden kısa bir yazıyı da daha sonraya saklıyorum şimdilik.