bildirgec.org

müzik hakkında tüm yazılar

İnsanın Bıkmadığı “Şeylerden” Birisi.. Tabiki Müzik

sergen alkan | 01 September 2012 12:07

Aslında insan doğmadan önce tanışır onunla. Tabiki anneden sonra 🙂
Müzik bazen insanın kendisini bulduğu yerdir,hayatına yön verebilir,içindeki gerçeği,kişiliği dışarı çıkarabilir demeyeceğim bunları biliyoruz zaten.
Sadece bir öneride bulunmak istiyorum.Bu benim başıma birçok kez geldiği için tavsiye ediyorum aslında.
Sinirli misin ? Bence o anlık arabesk yada metal müzik dinleme. Üzgün müsün ? Sakın ola arabesk,ayrılık,ölüm üzerine yazılmış şarkılar dinleme. Mutlu musun ? E tabiki istediğini dinle 🙂
Aslında gerçekten sağlıklı , mutlu ve biraz daha keyifli yaşayacaksak müziği hayatımızdan atmayalım. Başınız ağrıyor diye kapatmayın bırakın kalsın,sesini kısın. İnanın bana o hafif müzik sizi sakinleştirip ağrınızı kesecektir.Dışarıdaki insanlar sizin dinlediğiniz müziği sevmiyor olabilir. “Bu müziği nasıl dinliyorsun yaa!” gibi tepkiler gelebilir.Genelde hip-hop,rap,arsız bela(!) tarzlarında bu durum görülebilir.”Ben seviyorum” deyip geçin. Yalnız halka açık yerlerde telefonun son sesini açıp insanları rahatsız etmenin bir manası yok.Ben rock müzik dinleyen birisiyim ama babamın yanında türkü , içki sofrasında da uzun hava dinlemeyi ve ortaya çıkarlan tarzları da o bakış açısıyla dinlerim “ımm dinleyecek olursam tabi”. Neyse müzik hakkındaki önerilerimin çoğunu biliyor olabilirsiniz ama ben yinede anlatıp toplum tepkisinde olan birisine yardım etmek istedim.Teşekkürler..

last.fm yolculuğu

mago de oz | 01 August 2012 11:46

last.fm
last.fm

internet veya diğer bir deyişle sanal alem olarak nitelendirdiğimiz dünya her geçen gün yaşadığımız hayat içerisinde bize kolaylıklar sunmaya devam ediyor. İnternet sayesinde artık ne düşündüğümüzü, ne yaptığımızı, hangi saatte nerede ve kimlerle olduğumuzu ve ne yemek yediğimizi bile diğer insanlar bir tık sayesinde öğrenebiliyor ve bu yüzden tıka basa sosyalleşiyoruz. Peki, tüm bunların yanında bir de dinlediğiniz müzikleri, sevdiğiniz sanatçı ve grupları insanlarla paylaşmanızı sağlayan bir yazılım olsa fena da olmazdı hani değil mi? İşte last.fm de sizin bu isteğinize cevap verebilmek için kurulmuş bir site olma özelliği taşıyor. Last.fm 2002 yılında İngiltere’de kurulan bir internet radyosu ve bugün binlerce üyeye sahip, aynı zamanda da Audioscrobbler destekli bir site.
Last.fm yolculuğunuza başlamadan önce site hakkında biraz bilgi sahibi olmanızda yarar var. Last.fm sizlere zevkinize ve isteğinize göre müzik önerisi yapan bir sitedir. Site içerisinde etiket sisteminin büyük bir önemi vardır. Çünkü aramalarda ve müzik dinleme aşamasında bu etiketlerden faydalanırsınız. Siteye girdiğiniz zaman sanatçılar, gruplar, albümler ve konserler hakkında bilgi edinebilirsiniz ve etkinlikler oluşturabilirsiniz. Müzik zevkinizin uyumlu olduğu insanlarla tanışıp arkadaş olabilirsiniz. Radyo istasyonundan veya bilgisayarınızdan dinlediğiniz parçalar profilinizde görünür, dinleme sayısına ve sevdiğiniz şarkılara göre belirli zaman aralıkları için çeşitli grafikler oluşturulur. Siteye üye olan diğer kullanıcıların sayfalarına göz atabilirsiniz, onlara mesaj gönderebilir ve ya sayfalarına notlar da bırakabilirsiniz.
Last.fm hiç şüpheniz olmasın ki sizin müzik kültürünüzün daha yüksek bir seviyeye çıkmasını sağlayacaktır. Hiç dinlemediğiniz, adını bile duymadığınız binlerce sanatçı ve şarkıyı last.fm sayesinde keşfedebilirsiniz. Üstelik last.fm’e üye olmak hiç de zor değil. Herhangi bir siteye üye olduğunuz gibi buraya da çok kısa bir süre içerisinde üye olmanız mümkün. Üyeliğiniz tamamlandıktan sonra ayarlar bölümünden gerekli düzenlemeleri yapabilir ve last.fm’de hem eğlenceli vakit geçirip hem farklı müziklere ulaşabilir hem de birçok müzisyen hakkında ilgili yeterli bilgilere sahip olabilirsiniz.
Last.fm, skroplama esaslı bir sitedir. Skroplama; last.fm’in dinlediğiniz şarkılar hakkında siteye bilgi göndermesidir. Sizin de şarkıları skroplayabilmeniz için bir yazılıma ihtiyacınız olacak. Bu yazılımın adı ise last.fm player’dir. Sitenin ana sayfasından bu yazılıma kolayca ve ücretsiz bir şekilde sahip olabilirsiniz. Bilgisayarınıza kurup çalıştırdıktan sonra yazılım ilk açılışında sizden üyelik bilgilerinizi ister. Siz doğru bilgileri girip programı çalıştırdıktan sonra ise radyo istasyonu devreye girer ve böylece dilediğiniz müziği dinlemeye başlarsınız. Hem player’de hem de sitede, çalan şarkı ile ilgili bilgiler görebilirsiniz. Last.fm’in son zamanlarda ise bazı özelliklerini ücretli hale getirdiğini görüyoruz. Bunlar arasında, radyo dinlemek, profilinize kimlerin baktığını görmek ve reklamsız dolaşabilmek gibi özellikler yer alıyor. Bu özelliklere ise ayda 3 euro ödeyerek sahip olabiliyorsunuz. Son olarak da last.fm’de yer alan arkadaş bulucu özelliği ile facebook, gmail ve yahoo’da yer alan ve aynı zamanda da last.fm üyesi olan arkadaşlarını bulabiliyorsunuz. Böylece müzik zevkinizi hem arkadaşlarınız hem de tüm dünya görebiliyor.

Yeni eğlenceler için daha fazlası GetGlue

zvitamini | 01 August 2012 11:45

getglue.com
getglue.com

sosyal medyada her geçen gün yepyeni bir uygulama ile karşılaşmaktayız. en yenilerden bir tanesi de getglue. bu uygulama mantık olarak foursquare gibi çalışsa da birçok değişik seçenekle çok yakın zamanda ülkemizde de hak ettiği noktaya ulaşacak gibi görülmekte. foursquare’da konumuzu belirterek, arkadaşlarımızın da nerede ne yaptıklarını görebiliyorduk, getglue’da ise; yalnızca yer bildirimi yapmakla kalmıyor, bununla birlikte, o an izlediğiniz bir filmi, okuduğunuz bir kitabı, dinlediğiniz bir şarkıyı, oynadığınız bir oyunu da anında bildirim olarak belirtebiliyorsunuz. ayrıca uygulama kullanım sıklığı ile indirim de kazandırıyor. güzel ve sade bir ara yüzle karşınıza çıkan getglue, sosyal medyada paylaşım adına attığı bu büyük adımla sizlerin de çok yakında adım atacağı büyük bir oluşum olacaktır.

elektronik müzik ve alt türleri

mnc | 20 July 2012 18:11

Elektronik müzik türünü çok seviyor veya aşağılıyor olabilirsiniz, aslında çok geniş akrabaları olan bir müzik türü kendisi. Benim ilgim 90’ların başında pump-up the jam‘lere falan dayanıyor. Kısaca elektronik müziğin genel türü, elektronik aletlerle yapılan müzik türü olarak geçse de bundan daha farklı yerlere uzanabiliyor.
Mekanik aletlerin tersine transistör, synthesizer veya diğer midi üreten cihazlarla yapılır. Daha ayrıntısına girmek isteyenler wiki sayfasına dalabilir.

Aslında elektronik müzik o kadar geniş bir aile ki, ortalama bilinen/popüler 30, onun dışında 230 farklı türü bulunuyor. Alt dalları diğer müzik türlerinde olduğu gibi, tını, mantıksallık, duygusallık, tekrar, bpm, vokal (olup olmaması), hibrid, enstrümantik özelliklerle ayrılıyor. Ben kendim birkaç türe ayıracağım. İlk olarak elektronik yönü ağır basan kısım; techno kelimesi sanırım bilinen en meşhurlardan bir tanesi, içerisinde: electronica, trans, eurodance, house ve daha bir miktar türü daha barındırıyor.

O da ikiye ayrılıyor;

1 – Electronica: esasen sadece synthesizerlar yardımı ile yapılan müzik türüdür. Dans müziği olarak tanımlanmazlar. Bilinen birçok elektronik müziğe de böyle denir. Elektronica dans için özel yapılmamıştır, ilk olarak 90’lar sonunda kullanılmıştır, sınıflandırmaya göre 80’lerden beri var. Genel sanatçıları Chemical Brothers, Crystal Method, Goldfrapp, Daft Punk, Moby alt türleri: Bitpop, Chip, Downtempo, Glitch, IDM, Nu jazz, Trip hop Hibrid dahil oldukları/etkiledikleri: Dubtronica, Folktronica, Funktronica, Livetronica, Post-rock, Eurodisco, Electronicore

2 – Dance music: bu da geri kalan, dans müziği diye nitelendirilen bir diğer karmaşık ana tür. Genel olarak dj’ler tarafından üretilen müzik çeşidi, gece kulüplerindeki olması sebebiyle disko/gece kulübü müziği olarak nitelendirilir.

Meşhur sahne şovlarıyla yaşlanmış Kraftwerk
Meşhur sahne şovlarıyla yaşlanmış Kraftwerk

Müziğin sınıflandırılması 80’lerde olsa da Kraftwerk bu işi 70’lere kadar dayandırıyor.

Depresif Şarkı Koleksiyonu

DRaGooN | 18 May 2012 09:37

Belki şuan depresif şarkı nedir diyorsunuzdur kendi kendinize.Depresif şarkılar benim kendi tanımımla içinizin sıkıldığı zamanlarda,birinize kızdığınız zamanlarda,umutsuz ve mutsuz olduğunuz anlardaki tek dostunuzdur.Peki bu depresif şarkıları kim yapar efendim diye sorabilirsiniz.Bu depresif şarkıları yapanlar az tanınan fakat bana göre gerçek müzik yapan insanlardır.Çünkü mutlu eden bir şarkıyı herkes yazabilir.Fakat insanı depresif hale sokan bir şarkıyı ancak depresif hale bir şekilde girmiş kişiler yazabilir kanaatindeyim.Bu durumda böyle kişilerin depresif hal etkisi ile beraber gerçek müzik yapması doğaldır.

yeni müzikler keşfetmek istermisiniz?

okebye | 21 February 2012 15:40

Yeni denk geldiğim bir siteyi paylaşmak istiyorum, Wob.io

Site last.fm mantığıyla çalışıyor ancak çok daha basit ve ücretsiz. Siteye girdiğinizde favori sanatçınızın adını yazıyorsunuz ve size özel bir radyo hazırlanıyor. Bu sayede yeni müzikler, gruplar, sanatçılar keşfedebiliyor, bunları sosyal medyada paylaşabiliyorsunuz.

Site altyapısı yine youtube üzerinden çalışıyor ancak ses kalitesi olarak rakiplerini geride bırakmakta.

Gerçekten çok basit ve çok iyi bir altyapısı olan bir site.

Buradan Ulaşabilirsiniz

Fyling Bach…

uyusuk kedi | 06 January 2012 16:09

Flying Steps yada Flying Bach…

2011 yılında İzmir’de tanıştım onlarla. Aslında oldukça ünlülermiş. Sokak dansını ve klasik müziğin dehalarından birini, Bach’ı bir araya getirmişler. Klasik müzik ve sokak dansı…?? Evet, biliyorum, insan ilk duyduğunda hem merak ediyor hem de garip hissediyor. Aklıma sokak dansı denildiğinde genelde Türkiye’de olmasa da filmlerde gördüğüm yolun ortasında müzik eşliğinde enteresan akrobatik hareketler yapan, canlı, estetik, biraz isyankar ve delidolu dans aklıma gelir benim. Klasik müzik mi…? Açıkçası şimdiye kadar çok ilgili çekti diyemem. Şimdiye kadar…
2011 yılı Kasım ayında internette sitelerde dolaşırken İzmir’de yapılacak bir gösteri dikkatimi çekti. Merakıma yenildim, detaylarını öğrenmek için gösterinin linkini tıkladım. Sitede dolaştıkça daha çok merak ettim ve hayran kaldım. Filmlerde izledikçe hayran kaldığım gösteriler şimdi bir bilet uzağımdaydı…
Flying Bach, İzmir’deymiş.Flying Bach klasik müzik ve sokak dansını bir araya getirmiş. Flying Steps grubu, 4 yıl arka arkaya breakdance şampiyonu olmuş bir grup. Berlin Neue Nationalgalerie’deki prömiyerlerinde beğeniyle karşılaşmış ve ünlü ECHO Klassik Sonderpreis 2010 ödülüne layık görülmüşler. Ve sonunda bu gösteri Avrupa Turu’na başlamış. Johann Sebastian Bach’ın Das Wohltemperierte Klavier eserini, nota nota, adım adım hayata geçirmişler. Düşündünüz mü hiç, eğer müzik görebileceğimiz birşey olsaydı, nasıl olurdu. Flying Steps buna cevap vermişler.Flying Steps kurucusu Vartan Bassil, Break Dance’ın temel olarak belirli bir ritme oturan dört adımdan oluştuğunu açıklamış. Ama klasik müziğin ritmi çok farklı olduğu için break dance adımlarında da değişiklik yapmaları gerekmiş ve break dance temelini oluşturan akrobasinin yanı sıra rol kabiliyetlerini de sınamışlar. Piyano tuşlarına eşlik eden baş dönüşleri, Bach’ın ritmine uyum sağlayan akrobatik hareketler…Ve sonunda kenilerini farklı bir dille anlatan Flying Bach ortaya çıkmış.
Sahnede sergiledikleri gösteriyi izlerken içinize dolan enerji kelimelerle anlatılamaz. Flying Steps ve ekibini bu harika göster için kutlamak istiyorum.