bildirgec.org

richard dawkins hakkında tüm yazılar

Turan Dursun’u hatırlar mısınız?

crnk | 26 January 2012 13:14

“Turan Dursun öldürüldü, din kurtuldu!”

“Ölürsem,

O zaman anlarsın.

Ölünce biri,

Pazar, kışın,

İki yüz olur hemen yüzler Hemen!

Dersin, neymiş meğer!

Ben de ölürsem eğer

Ey aydın cemaat!

Lütfen öldürme beni,

Lütfen! ” Turan Dursun

Tarih 4 Eylül 1990, saat 14.30, Turan Dursun İstanbul Koşuyolu Bintan Sitesi’nden çıkmış ana caddeye doğru ilerliyor.
2 ay önce yayınladığı Kulleteyn adlı kitabının ilk baskısı bitmek üzere, bu arada ona gelen tehdit mektupları bitmek
bilmiyor.
işte tam o saatte tam da evinden 25-30 metre uzaklaşmışken başında ve sırtında duyduğu acıyla yere aniden seriliveriyor

56 yılın birikimi ve mücadelesi bir anda o patlayan silahlarla yok ediliyor!
Turan Dursun öldürülüyor.

Ve sene 2012.

Kimse hatırlamıyor artık onu. Nedeni ise açık. O bir ateistti.

Üstelik sıradan bir ateist de değildi. O, 14 yıl boyunca din adamlığı yapmış ve sonrasında ateist olmuş bir düşünce adamıydı.
Konuşmaktan, yazmaktan çekinmemiş, korkmamıştı.

Yazdığı onlarca kitabı, din bilgisi, ve gerçekleri gösterme arzusuyla durmadan yorulmadan yazdı.

Müftülük yıllarında sürgün edildi. Üstelik bu sürgünün, Sivas’a bağlı bütün köylere 50’şer ağaç diktirmek
Müftülük lojmanı yerine, göğüs hastalıkları hastanesi yaptırmak, gibi sebepleri vardı.

Moore Yasası

tosho | 02 September 2009 22:38

Intelin kurucularından Gordon Moore tarafından öne sürülen, sonradan “Moore yasası” olarak adlandırılmaya başlanan bir iddia ve yaklaşık 50 yıllık süreçte bu iddiayı besleyen verilerden bahsediyoruz.

Kendisi 1965 yılında, “mikroişlemciler üzerindeki transistör sayısı her 2 yılda bir 2 katına çıkacak” şeklinde bir iddiada bulunuyor. Grafikte de görüleceği üzere kendisini destekleyecek şekilde gelişen bir durum var.

İşlemcilerin gitgide küçülmesi, işlem hızlarının artması, üretim maliyetlerinin düşmesi vs herkes tarafından malum. Moore yasası olarak bilinen bu kabul ise bu ilerlemenin matematiğinde iz sürüyor.

Google video engellendi?

pasacocugu | 28 October 2008 11:27

Google video engellenmiş olsa gerek, dmry.net’de gördüğüm yazıdan sonra, gerçek mi diye içime bir kurt düştü denedim, http://video.google.com adresine ulaşılamıyor, sayfa yükleme hatası veriyor,

Sayfa yüklenirken sunucuyla bağlantı kesildi.Bağlantı sırasında ağ iletişimi kesintiye uğradı. Lütfen yeniden deneyin.

Yazısıyla karşılaşıyorum, tabi herhangi bir site olsa belki sunucularında bir problem vardır filan deriz demesine de önce okuduğum bir yazıda görmüştüm, google’ın bir yılda kapalı kalma süresini bildiğimden ilginç geldi, sonra bir de proxy tarayıcısıyla rahatça ulaşılabiliyor, ktunnel’den başarılı bir girdim, umarım kapatılmamıştır…

yoksa sıradaki facebook mu!

xerre | 26 October 2008 16:27

neden siteler kapatılıyor?
youtube ile başlayan erişimin engellenmesi dalgası küçük bir dalga değil ki, büyüyerek devam ediyor. bunların arasında bildiğiniz gibi;
youtube, dailymotion, ekşisözlük, wordpress, vatan gazetesi, richard dawkins, ve son olarak blogger da bulunmakta.

bu sitelere bakacak olursak (richard dawkins bir evrim bilimci olduğu için burada onu hariç tutalım) genelde kullanıcıların kendi seslerini diğer milyonlarca internet kullanıcısına rahatlıkla duyurduğu, özgür yazıların ve özgür iletişimin yaşandığı siteler.
ve kapatılan sitelerin bu özellikleri göz önüne alındağında erişimlerin engellenmesindeki amaç:
“internet kullanıcılarının kendi kendilerine konuştukları, düşüncelerini paylaşamadıkları, yani kısacası kullanıcılarının ağzı dili olan bu sitelerin kapanması ile susturulmaya çalışılan internet kullanıcıları” olarak düşünülebilir.
şimdi sıradaki neden facebookolabilir bir bakalım.

‘BANNED IN TURKEY’

vicente | 03 October 2008 09:09

https://www.ztunnel.com/index.php/1010110A/ae0cda1a08feea42364929e3612833dce504ade8d4f1d5312cd6f99b15276

Yapabiliyorlarsa düşünmeyi yasaklasınlar…

MerakliKedi | 15 September 2008 12:48

Bütün çocukluğumuz Tübitak yayınlarıyla geçmişti. Bilim Teknik dergileri ufkumuzu azıcık açmaya yarayan, bize dünyanın bizim küçücük algımızdan çok farklı olduğunu öğreten yayınlardı. Üniversiteye başladığımda Tübitak yayınlarının kitaplarına sarmıştım bu sefer de… Bunu Ancak Dr. Ecco Çözer, Gen Bencildir, İkili sarmal, Hayvanların Sessiz Dünyası ….. Bunlar sadece okuduğum Tübitak yayınları kitaplarından birkaçıydı…
Sonra bu yıl The God Delusion’ı görünce raflarda birden Gen Bencildir’i hatırladım… Richard Dawkins… Bir bilim adamı… Hayatını bilimsel gerçekleri çözmeye adamış bir bilim adamı. Çok konuşuldu The God Delusion üzerine… Çok yazıldı, çok çizildi… AIHM bile başvurulmuştu, kitabın inançlara saldırdığı yolundaki iddia ile. Beraat kararı çıkmıştı…
Mahkeme kararı mı? Mahkemeyi kim tanır – pardon başkasının mahkemesini kim tanır olacaktı… Çünkü kendi mahkemeleriyle karar alıp sitesine erişimi yasaklayıverdi Türk hükümeti… Bir gerekçe aradım, bir gerekçe olsun istedim. Böylece bundan önce bu ülkenin resmi bilimsel yayın kurumu tarafından bilime katkısı kabul edilmiş bir insanın internet sitesine (richarddawkins.net)erişim yasaklanmasının bir açıklaması olurdu. Bir açıklaması olmalıydı. Ama yok…
Yapabiliyorlarsa, Tübitak’ın arşivlerinden de silip atsınlar Gen Bencildir’i. Yapabiliyorlarsa bilimi yasaklasınlar bu ülkede. Yapabiliyorlarsa öğrenmeyi, düşünmeyi yasaklasınlar… Yapamazlar değil mi? Ya yapabilirlerse peki…..

Sansür genlerimizde var, ne yaparsın

sermen08 | 15 September 2008 11:16

tablet
tablet

bugünlerde bi yasak silsilesi sürüp gidiyor, hakaretten youtube, teliften izlesene,vidivodo,imeem, inançtan Richard Dawkins ve daha sayamayacağımız birçok örnek daha, hergeçen gün yasak sepetimiz birazdaha şişiyor. Biçok insanda “internette yasağa hayır” kampanyaları düzenleyip karşı durmaya çalışıyor. biçoğumuz bu yasakların sebebi olarak birilerini suçluyor, birilerine öfkeleniyor. ancak bu o kadarda basitbir mevzu değil ne yazıkki.Yasaklar,sansürler,engellemeler insanoğlunun kanında var. tarihte bunun örneklerini bolcak görüyoruz;

  • Cengiz Han “yenenlerin güvenliği ancak yenilenlerin yok edilmesiyle sağlanır” düşüncesiyle kazandığı savaşlar sonrası Gürgenç‘te 10 Büyük Kitaplığı Yakdı
  • Büyük İskenderde benzer bi düşünceyle 12 bin dana derisi üzerine altın harflerle yazılı Iran destanlarınında bulunduğu Persepolis kitaplığını yaktırdı
  • Cin İmparatoru Tsin Che Hoang bilginin insanlığa kötülük getirdiğine inandığı için Çin tarihinin biçok değerli eserini ortadan kaldırtdı
    el yazması papirus kağıdı
    el yazması papirus kağıdı
  • Sezar içeriğinde insanlık için çok değerli el yazmalarınında bulunduğu Psitratüs koleksiyonu ve İskenderiye Kitaplığını yaktırdı
  • Hristiyan kilisesi beğenmedikleri düşünce akımlarını durdurabilmek için Kleopatra tarafından tekrar ayağa kaldırılan İskenderiye Kitaplığını tekrar yaktılar
  • Osmanlı Enderunlu Fazıl’ın kalame aldığı ‘Zenanname’ mahremiyet gerekçesiyle toplatmıştı
  • Hitler toplattığı biçok kitabı ayırt etmeksizin meydanlarda yakdı

Bi çok örnekte gördüğümüz gibi çeşitli sebeplerden hep aynı sonuca varılıyor. artık kitap toplatmak tek başına çözüm olmuyo kitaplardan çok daha geniş kitlelere ulaşan internet dünyasındada yasaklar getiriliyor. sebepler farklı ama sonuç aynı:”ortada kırmızı bi yazı”.