“Turan Dursun öldürüldü, din kurtuldu!”

“Ölürsem,O zaman anlarsın.Ölünce biri,Pazar, kışın,İki yüz olur hemen yüzler Hemen!Dersin, neymiş meğer!Ben de ölürsem eğerEy aydın cemaat!Lütfen öldürme beni,Lütfen! ” Turan Dursun
Tarih 4 Eylül 1990, saat 14.30, Turan Dursun İstanbul Koşuyolu Bintan Sitesi’nden çıkmış ana caddeye doğru ilerliyor.2 ay önce yayınladığı Kulleteyn adlı kitabının ilk baskısı bitmek üzere, bu arada ona gelen tehdit mektupları bitmekbilmiyor.işte tam o saatte tam da evinden 25-30 metre uzaklaşmışken başında ve sırtında duyduğu acıyla yere aniden seriliveriyor56 yılın birikimi ve mücadelesi bir anda o patlayan silahlarla yok ediliyor!Turan Dursun öldürülüyor.Ve sene 2012.Kimse hatırlamıyor artık onu. Nedeni ise açık. O bir ateistti.Üstelik sıradan bir ateist de değildi. O, 14 yıl boyunca din adamlığı yapmış ve sonrasında ateist olmuş bir düşünce adamıydı.Konuşmaktan, yazmaktan çekinmemiş, korkmamıştı.Yazdığı onlarca kitabı, din bilgisi, ve gerçekleri gösterme arzusuyla durmadan yorulmadan yazdı.Müftülük yıllarında sürgün edildi. Üstelik bu sürgünün, Sivas’a bağlı bütün köylere 50’şer ağaç diktirmekMüftülük lojmanı yerine, göğüs hastalıkları hastanesi yaptırmak, gibi sebepleri vardı.Turan Dursun, Müslümanlık, Yahudilik ve Hristiyanlık konusunda derin araştırmalar yaparak dini inancında çeşitlişüphelere düştü. Bu şüpheler onu daha da araştırmaya itti ve en son müftülük görevinden istifa ederek “toplumazararlı”(!) bir birey oldu.Topluma zararlı diyorum çünkü, hoşgörünün olmadığı bilginin reddedildiği bir toplumda böyle görünüyorduo düşünce adamı.Şunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Kendisi Fıkıhçı,İslam Hukukçusu, Kelamcı,İslam Kelamcısı, Hadis Bilimcisi,Doğu Bilimcisi, Din Etnoloğu’dur aynı zamanda. Hani merak edenleriniz için, “uyduruk” bir din bilgini değildizamanında. Hatta şöyle bir anekdot da vardır kendisiyle ilgili, tam tarih hatırlayamamakla berbaber, 1980’den sonraKenan Evren Arabistan’dan gelen eski (yani klasik) Arapça metni kendisini pek sevmediği halde Turan Dursun’dançevirmesini rica etmiştir.Her sene Uğur Mumcu’yu büyük coşkularla hatırlarız, hatırlayalım tabii ki, aydınlarımız asla unutulmamalı.Çetin Emeç, Abdi İpekçi hiçbirini unutamayız asla.Peki ama her sene bunlar olurken akla “Peki ya Turan Dursun?” gelmiyor mu hiç?Ateist olduğu için içten içe bir “oh aman topluma pek de yararı yok” mu deniliyor.Bu yüzden mi hatırlanmıyor. Bilim, düşünce, özgürlük adamı?Turan Dursun mücadelesi boyunca din ulemasını sürekli er meydanına çıkardı. Hep korktular, hep kaçtılar.”Yazdıklarım en sağlam kabul edilen temel kaynaklara dayalı. Çürütenler varsa, buyursunlar bunları çürütsünler.”Bu çağrıya yanıt verecek cesarette bir din savunucusu bulunamadı. Ama pusu kurup, tetik çekecek üç katil bulundu.
Şimdi ise bu düşünce adamının kitaplarına bir göz atma zamanıdır, sadece bu mu değil tabii ki,İlhan Arsel, Richard Dawkins, Stephen Hawking ve niceleri.Çünkü gerçekliğe ancak şüphe duyarak ulaşabilirsiniz.