Geçmişten günümüze insanoğlunun onsuz yaşayamadığı ve mecburen vazgeçemediği tek olgudur yemek yemek. İnsana, kültüre, coğrafyaya, demografik yapıya yada ekonomik yapıya göre ne kadar değişiklik göstersede yemek yemek çoğu insan için bir sanattır. Ben Belekte 5 yıldızlı bir otelde çalışıyorum. Ve bu aralar ekranların gözde programlarından olan yemekteyiz’e takılmış durumdayım. Hele bir garson olarak; servis usülleri, masa dizaynı gibi şeylerin tartışıldığını görmek çok komiğime gidiyor. Peki televizyonu geçelim siz nasıl yemektesiniz? Masa düzeniniz nasıl ? Yada eve her gelen misafire böyle masalar hazırlayıp daha önce yapmadığınız yemekler yapmaya çalışıyor musunuz ? Ben bunları cevaplamıycam sadece size doğduğum yörenin etkisityle evimde yıllardır nasıl yemek yediğimi açıklıycam.Doğuda sofra düzeni ve yemek…

internetten bulduğum bir resim
internetten bulduğum bir resim

Doğu yörelerinde masa düzenine fazla bakılmaz. Diğer bölgelerde uygulanan önce çorba sonra aynı tabakta yemeğe devam yada yemek sırası diye bir şeyde yoktur. Yemekler, Halil İbrahim sofrası usülü sofraya yerleştirilir. Çorba tatlı yada meyve hariç hiç birşeyin sırası yoktur. İlk çorba içilir ve sonra zaten sofraya herşey yerleştirilmiştir. Misafir istediği yemekten başlayabilir. Ara sıcak, antre, salata yada soğuk meze getir götürüde yapılmaz. Çatal ve bıçak sadece 1tanedir, Doğu yemekleri genelde bol salçalı, tuzlu ve etli olurlar. Et olmayan bir sofra tamamlanmış sayılmaz. Doğu özgü yemeklerden bazıları şunlardır; kaburga dolması, yaprak sarma yada patlıcan dolması, içli köfte, analı kızlı, yazın kurutulmuş biber, patlıcan, kabak gibi sebzelerden yada taze sebzelerden yapılan türlü, güveç ve daha bir çok yemek. Yemeklerin yanında genelde ayran içilir yada mersin adana bölgelerine yakın yerlerde şalgam, e tabi kola hayatımıza girene kadar. Eskiden sac ekmekleri (lavaş) yapılırdı evlerde çok küçüklüğümde hatırlıyorum. İstanbulda olmamıza rağmen annem hala sac ekmeği yapmaya devam etmiştir. Hala arada bir gözleme yapacağı zaman eski sacı çıkarır ve biraz ekmek yapar bizde bunlara tereyağı sürüp yeriz.

kaburga dolması
kaburga dolması

Akşam yemekleri genelde saat 7 civarı evin en büyüğünün yada babanın gelmesiyle başlar, kolay kolay daha geç saatlere sarkmaz. Küçükken babamdan akşam yemeğinde sofrada olacaksın diye az fırça yemedim. Çünkü sofrada herkesin bulunması gerekir. Almanlar gibi herkes kendi kendine yiyemez. Eğer bir kişi bile yoksa mantıklı bir mazeretin kesinlikle bildirilmesi gerekir. Yemekten sonra genelde midenin rahatlaması için çay içilir fakat nasıl oluyor anlamadım bilimsel bir açıklama sonucu çocuklugumdan beri içtiğim akşam yemeği sonrası çayı zararlıymış kanaati getirilmiş. Ben yıllardır bir zararını göremedim. Daha sonrada meyve yenir öyle cafcaflı şeyler yapılmaz; şenlikti, eğlenceydi, sürprizdi falan. Sadece Şanlıurfa’da sıra gecelerinde olduğu gibi özel misafirler geldiğinde çiğ köfte yapıldığı zaman saz çalınır türkü söylenir. Ve gece sohbetlerle devam eder. Genelde aile büyüğü erkekler derin muhabbetlere dalarlar, çocuklar etrafta koşuşturur, annelerimiz ve ablalarımız ise misafir gidene kadar servis yapmaya devam ederler. Benim yemek ve servis anlayışım budur.Televizyonda gördüklerimizi biz 5 yıldızlı otellerde geceliğine 250 ytl veren insanlara yapıyoruz. Sonuçta o işten para kazanıyoruz. Ve oda bir yarışma ondanda insanlar para kazanıyor. Servisi 5 yıldız ayarında yapmak sorundalar. Benden ince bir eleştiri olsun buda. Peki sizin evlerinizde hangi yemekteyiz kuralları geçerli ?türk mutfağına göz atmak isteyenler buradan bakabilirleret yemekleri