konu sağlık olduğunda, özellikle yaşam kalitesini düşüren semptomlar ve hastalıklar olduğunda , bilgi edinmek kolay olmayabiliyor. hiç ummadığımız bir anda “belfıtığı bilmem kaç nolu telefon” şeklinde kartvizit bir cümleyi görebiliyoruz. ayrıca çevremizde bir çok insan doğru bilgiye sahip olmadıkları halde zararlı olabilecek önerilerde bile bulunabiliyorlar. o yüzden sağlık konusunda en önemli kriter profesyonel yardım almaktan yana olmalıdır.
şimdi konuya gelelim. menisküs nedir? menisküs ne işe yarar, menisküsün başına gelenler bizi nasıl etkiler vs… gibi başlıklara değinmek istiyorum.aşağıdaki resimde görüldüğü üzere menisküs diz bölgesinde yeralan özel bir dokudur. bir kas değildir. iç kısımdan geçen çapraz bağları da içerir.

uyluk kemiği olarak tabir edilen (femur)vücudun en büyük kemiği ile kaval kemiği (tibia) arasında bulunur. temel görevi fiziksel aktivite esnasında bu iki büyük kemiğe binen yükü süspanse etmektir. vücut ağırlığı ve çeşitli fiziksel aktiviteler esnasında oluşan yoğun baskının dengelenmesi görevi menisküse aittir. dolayısıyla çok önemli bir işlevi vardır. yapı olarak C harfine benzeyen, diz eklemini iki yandan saran bir şekli vardır.menisküs rahatsızlıkları iki ana grupta toplanmaktadır. gençlerde ve daha olgun (yaşlı) kişilerde görülen menisküs rahatsızlıkları yaşam kalitesini oldukça düşüren rahatsızlıklardır ancak çözümü vardır. menisküs içi sıvı dolu bir yastık gibidir ve dayanıklı bir dokudur. ancak dayanıklılık sınırı sonsuz olmadığı için yırtılabilir ve eklemlerde şişlik, gerilme, yırtılma, yoğun ağrı hissine sebep olur. rahatsızlık şiddetine göre genellikle 24 saat ile 48 saat içerisinde ortaya çıkmaktadır.genellikle sporcularda görülen (özellikle futbolcular ve kayakçılarda) bu rahatsızlık herhangi bir yaşta herhangi bir kişid de görülebilir. ani burkulmalar, şiddetli travmalar ve özellikle dizin dönme hareketine maruz kalması, yükün tek diz üzerine binmesi gibi durumlarda menisküs yırtılabilir.
yırtılan menisküs şiddetine bağlı olarak o an için kendini hissettirmeyebilir. sabah kalktığınızda dizinizde şişlik, gerginlik, bölgesel yaygın ağrının yanınsıra hareket kısıtlaması gibi durumlar menisküsünüzün yırtıldığına işaret eder. bu durumda evde tek başınıza da olsanız ilk olarak yapmanız gereken şey soğuk tampon yapmak olmalıdır. aslında temel olarak menisküs tedavisi için önerilen yol şöyledir.
1 istirahat2 buz uygulaması3 bası uygulaması ,bandaj gibi4 dizin yukarı alınmasışeklinde özetlenebilir.ayrıca menisküslü diz bölgesine yük bindirilmemesi alınması gereken diğer bir önlemdir.menisküs dokusunun yalnızca 1/3 lük dış kısmında kan dolaşımı vardır ki bu iyileşebileceği anlamına gelir. dolayısıyla geri kalan 2/3 lük kısım ise kendi kendini tamir edemez.
menisküs çok çeşitli şekillerde ve şiddetlerde yırtılabilir. bu yüzden vakit geçirmeden acilen MRI filmi çekilmeli gerekli tanı tam olarak konulmalı ve tedavi yolu seçilmelidir. mr çekildikten sonra menisküs yırtığının derecesi belirlenir ve ardından tedavi başlar. (bu dereceler 1. derece, 2. derece, 3. derece gibi derecelendirilir.)fizik tedavi doktorun uygun görmesi halinde hafif yırtıklarda işe yarayabilmektedir ancak daha sıkıntılı vakalarda cerrahi müdehale gerekebilir. özellikle genç yaşlarda menisküs yaralanması yaşayan kişilerde menisküsün dikilmesi gerekir. menisküs dokusunun kullanılamaz hale geldiği durumlarda ameliyatla alınması kararlaştırılabilir ancak bu bir süre sonra aşınmaya bağlı olarak kireçleme ve diğer semptomlara sebebiyet verir. aşağıdaki resimde böyle bir durum var. o yüzden öncelik menisküsün dikilmesi yönünde olmalıdır.

menisküs yırtığı tekrar edebilir mi? evet edebilir, sonuçta sağlıklı menisküs nasıl yırtılmışsa, tedavi edilmiş bir menisküs de yeniden yırtılabilir. bu yüzden tedavi olduktan sonra daha dikkatli davranılmalıdır. özellikle yürüme esnasında dizin burkulmaması, basılan zeminin dengesiz hareketlere sebebiyet vermemesi gibi konulara dikkat edilmelidir.yaşlılarda menisküs çok önemli bir sebep olmaksızın yırtılabilir. çünkü yaşa bağlı olarak vücut içi sıvıların azalması ve özellikle yüksek kilo ilerlemiş yaşlarda menisküsün yırtılmasına davetiye çıkarır.daha profesyonel bilgi almak amacıyla doktorlar tarafından hazırlanmış çeşitli videoları izlemekte yarar var.