bildirgec.org

tuz hakkında tüm yazılar

Sağlıklı bir kalp için birkaç ipucu…

darkbloodcfl | 22 March 2010 13:41

Kalp hastlalıklarından ölen insan sayısı, kanser de dahil olmak üzere diğer hastalıklardan ölen insan sayısına göre oldukça fazla. Her üç dakikada, bir yetişkin kalp hastalığından ölmekte ve bu erkekler arasında kadınlara oranla daha yaygın. Yaş çok önemli. Kalp krizinden ölen insanların %80’i 65 yaş ve üzeri insanlardan oluşuyor. Kalbini sağlıklı tutmak için birçok şey yapabilirsin. İşte size kalbinizi sağlıklı tutmak için bazı ipuçları… 🙂

  • Sigarayı bırak. Herkes sigaranın kansere sebep olmasının yanında kalp sağlığını tehdit ettiğini bilir. Kalbin için iyi birşey yapmak istiyorsan en azından bunu yap.
  • Haftada dört kez, otuzar dakika olmak üzere düzenli egzersizyapabilirsin. Bu kalp sağlığın için çok iyi olacaktır.
  • Kızarmış yiyecekleri çok fazla tercih etmemenin yanında, haftada sadece bir kere kırmızı et yemeniz yararlı olacaktır. Kızarmış besinler ve kırmızı et yüksek kolesterol içeren, çok fazla tüketildiğinde kalp sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek besinlerdir.
  • Haftada üç kez balık yiyebilirsiniz. Balık, daha az kolesterol içermesinin yanında, yüksek Omega-3 yağı içeren bir besin.
  • Yemeklerde tuzu gerektiği kadar kullanın. Bir insanın günlük tuz ihtiyacı bir gramdır. Ama biz günde yaklaşık altı gram tuz tüketmekteyiz.

TUZSUZ KADINLAR

keremx | 18 February 2010 15:16

DÜNYA TUZA DİKKAT HAFTASI

TUZSUZ HAYAT OLMAZ / Şekeri ne kadar seviyorsam, tuzu da o kadar çok seviyorum. Ne şekersiz bir tat, ne de tuzsuz bir tat, düşünemiyorum. Tuzsuz bir çorba, tuzsuz bir et yemeği, tuzsuz ekmek olabilir mi? Benim hayatımda yeri yok. Bir de benim için bir şey ya tuzlu olmalı ya da şekerli. Tuz şeker karışımı gıdaları sevmem. Hem tuzlu hem de şekerli olan şeyleri yiyemiyorum.

KADINLAR TUZSUZ/ Her yemek öncesi tuzluğa mutlaka el atarım. Tuz konusunda yakınlarımın bana uyarısı çok. Uzmanlar da aynı görüşte. Uzmanlar; Aşırı tuz tüketiminin sağlık açısından birçok zararı olduğunu söylüyorlar. Aşırı tuz tükettiğim söylenemez tabi… Araştırmaya göre erkekler kadınlara nazaran daha fazla tuz tüketiyorlarmış. Bu yüzden erkekler daha çok tuz tadı veriyor kadınlar için. Böylece kadınların neden daha çok tatlı olduklarını da anlıyoruz tabi.. Acaba tuzluluk ve şekerlilik, bedenlerimiz için de mi geçerli?

Tuzluğu uzatır mısın !

zabun | 16 December 2009 19:58

Marc Owens tarafından tasarlanan bu iki küçük robot, sofrada tuzluk ve biberlik vazifesi görüyor. Yalnız sıradan tuzluk ve biberlikler gibi yerlerinde durmak yerine (zemberekli motorları kurulduğunda) sofra üzerinde yürüyorlar. Retro tasarıma sahip robotlardan beyaz olanına tuz, siyah olanına biber konuluyor. Gıdaya uyumlu plastikten imal edilen Salt & Pepper Bots takımı, 4.5 x 9.2 x 2.9cm ve 4.5 x 8.2 x 2.9cm boyutlarında.

[gizmodiva] [ohgizmo] [video]

Tuz

mascalzone latino | 17 September 2009 15:41

Tuzun kendisi ve kimyası hakkında türlü linkler vererek çeşitli görseller koyarak konuya bilimsel yaklaşımlar sergilemek istemiyorum, dileyen şurdan burdan bakarak bu konulara ulaşabilir.

Yemeklere tat veren tuzun bileşimde, bakteri oluşumuna engel olan şey vardır.

Yaraya tuz basarsanız, yaradaki bakterilerin ve mikropların ölmesine sebebiyet verirsiniz.

Diğer yandan tuzlayayım da kokma felsefesini uygularsanız, et ve balığın uzun süre dayanmasını sağlar değişik tatlarda yiyecekler elde edersiniz.

Soframızda Dikkat Edilecek HususLar

aysun0687 | 24 August 2009 13:03

Bugünlerde sürekli sağlıklı beslenme arayışı içerisindeyiz. Bir sürü tarifler, alternatif reçeteler. Çoğumuz bunları takip edemeyecek kadar ya meşgulüz ya da tembeliz. En azından bazı şeyleri rutine oturtmak kendimizi iyi ve sağlıklı hissetmemizi sağlayabilir ve bahsedeceğim gündelik şeyleri yapmakta zorlanmayacağımızı düşünüyorum.

Yemeğe tuz ile başlamak : yemeğimizi yemeden önce dilimizi biraz tuz ile tatlandırmak beynimize uyarı göndermemizi sağlayacaktır; bu uyarı sayesinde de midemizde sindirimimizi kolaylaştıracak olan mukus adında bir tabaka oluşacaktır. Sonuç olarak midemiz sindirime hazırlıksız yakalanmamış olacaktır.

gelenekler yemek için bahane

nazokiraze | 02 December 2008 12:42

Ülkemiz pek çok çeşit insan kökenide sahip, renkli bir mozaik olduğu için çok çeşitli gelenek, göreneklere sahiptir. Her yörenin farklı adetleri vardır ama bu geleneklerin çoğu nedense yemeğe bağlanır:)

Doğumdan düğüne, sünnetten cenazeye her şeyde yemek, içmek insanımız için vazgeçilmezdir.

Mesela eskiden çok sık olmakla beraber yeni doğan bebek ve anacığı için yapılan loğusa şerbetini kim bilmez gelen misafirlere ikram edilen hoş tatlı bir içecektir o.

Aktarlarda satılan kırmızı bir şekerden yapılan bu şerbete şeker, karanfil ve tarçın ekleniyor ancak etrafımda yıllardır böyle bir etkinlik yapılmıyor tadını unuttuk şerbetin vallahi.Bu şerbet isteğe yada mevsime göre sıcak ya da soğuk olarak ikram ediliyor böylece bebek kutlanıyor.

İNŞAATTAN KAVAL SESİ GELİYORDU

teacher07 | 26 March 2008 23:34

Şaşırdı, duyduğuna inanamadı.Yorgun muydu,hayal mi görüyordu,rüyada mıydı yoKSA…İnşaattan kaval sesi geliyordu…On ikisindeydi daha.Babası pazardan getir-
mişti.Yepyeni,gıcır gıcır. Ne güzel parlıyordu cilası.Soktu kavalı beline,ağılın kapısını açtı. Çoban sopasıyla hafif hafif sırtlarına dokunarak saydı çıkan keçileri.Akşam döndüğünde de sayacaktı aynı.Yoksa bilemezdi eksikleri,yitikleri.

Dünyanın en büyük doğal aynası

webdedektifi | 13 March 2008 15:46

“Salar de uyuni” 10.583 km² lik bir alan ile dünyanın en büyük tuz yüzeyi. Bu alan Bolivya’nın güneybatısında 3,650 m yükseklikte bulunmakta. Uyuni Su ile tamamen dolduğunda gökyüzünü tamamen yansıtıyor. Bu alanın orta kısımlarında tuz kütlelerinin yüksekliği 10 m yi buluyor. Yağışlı sezonlarda su tabakası ile kaplanan yüzey en güzel yansımaları gözler önüne seriyor. Salar de uyuni 10 milyar ton tuza sahip ve bu tuzun 25.000 tonu her yıl kullanılıyor. Bu alan uydu sistemlerinin kalibrasyonu için okyanus yüzeyinden 5 kat daha fazla sağlıklı sonuçlar veriyormuş.Kaynak

GÖREVİMİZ TEKİLA

snuffadelic | 03 March 2008 16:32

Tekilanın tarihi, İspanyolların on altıncı yüzyılda Meksika’ya ulaşmasıyla başlar. İsmini Jalisco eyaletine bağlı bir Meksika kasabası olan Tequila’dan alır.

Tekila; blue agave adlı bir kaktüsten (bu agave denen kaktüs bir çeşit süs bitkisidir ve olgunlaşması 8 ila 12 yıl arası sürer) yapılır. Agave bitkisi Anadolu’nun bazı yörelerinde sabırotu ismiyle de bilinir. Daha önce yazdığım blogumda da yine bir kaktüs çeşidi olan peyote‘den bahsetmiştim. Ve tanrı kaktüsü yarattı deyip tekilaya geri dönüyorum hemen. Bu içki %40 hatta %45’lere ulaşan bir oranda alkol içerir. Yani anlayacağınız güzel bir içkidir tekila. Blanca ve Anejo olarak iki gruba ayrılır. Sek olarak genellikle Anejo (sarı renkli tekila) tercih edilir. Blanca (beyaz tekila) genellikle kokteyl hazırlanırken tercih edilir. Tarihine bakacak olursak; Tekila Azteklilerin kutsal içkisi sayılırdı. Birçok tekila düşkünü insan Meksika’ya gider ve birinci kalite tekilanın tadına varırdı. Ayrıca Büyük Maya Olmeca, mavi avage bitkisinin özünü ilk tattığında bu gizemli gücün kendisi için ayrılmasını istemiş (tanrılar çıldırmış olmalı :). Günümüzde Maya tanrıları yok ama Olmeca adı tekilalarda devam etmektedir.

tuzlu buzlu su

| 31 January 2008 10:51