internet bilgi paylaşımını sağlayan basit bir protokolden yola çıkmış ve günümüzde çok sağlam temellere oturan, ticari ve bir çok farklı amaca hizmet eden bir yapıya erişmiştir. bu süreçte teknolojinin gelişimiyle paralel olarak internetin tarayıcılarımızda görünür kısmı olan web geliştirmede çok büyük aşamalar kaydedilmiştir. işte bu sürecin en önemli 10 parçası.# Linus TorvaldsLinux kerneli yarattı: 1991 yılında oluşturulan linux kernel şu an hali hazırda kullanılan tüm linux dağıtımlarının çekirdeğini oluşturmaktadır.

# mosaic internet tarayıcısı sunuldu: ilk internet tarayıcısı mosaic değildi fakat getirdiği yeniliklerle günümüz tarayıcılarına ışık tuttu. ilk yer imi saklama, ikon desteği ve en önemlisi resim dosyalarının kullanım imkanını sunması çok önemliydi. 1993 yılında çıkan bu yeni tarayıcı bir devrim yarattı diyebiliriz.

# W3C 1. seviye cssi duyurdu: internetin ilk yıllarından beri kullanılan css w3c sayesinde 1996 yılında belirli standartlara ulaştı.

# açık kaynak hareketi resmi olarak başladı: internet ilk ortaya çıktığında ticari bir arayışın ürünü değildi. bir açık kaynak mantığı vardı ortada fakat zamanla bu yapı yitirildi ve daha çok ticari amaçlara hizmet eder oldu. bu süreçte ise her zaman açık kaynak destekçisi olan bir kesim ise linux, wordpress, php ve firefox gibi açık kaynağın en büyük değerlerini ortaya çıkarmaktan geri kalmadılar.

# Rasmus Lerdorf tarafından php duyuruldu: açık kaynağın en önemli parçalarından birisi olan php günümüzde en popüler dinamik web programlama dillerinden birisi olarak gelişimini sürdürmekte ve 1.000.000 sunucuda yüklü olarak 20.000.000 dan daha fazla web sitesinin alt yapısını oluşturmaktadır.

# paypal bulundu: 1998 yılında bulunan paypal ile online ödemede bir tarih yazıldı ve ebay gibi web sitelerinin kullanıcılarının kullanımı ile bir vazgeçilmez halini alarak internetin en önemli parçalarından birisi oldu.

# firefox ortaya çıkarıldı: 2003 yılında duyurulan ilk firefox sürümü internet explorerın dominant olduğu tarayıcı piyasasına tüm standartlara uyan bir oyuncu olarak girdi ve açık kaynağı destekleyenlerin artırarak verdikleri destek ile her geçen gün daha çok kullanıcıya ulaşarak %20 lik bir payın sahibi oldu.

# ruby on rails akımı başladı: david Heinemeier Hansson tarafından 2004 yılında duyurulan ruby on rails, web geliştirme alanında frameworkleri kullanarak daha farklı yapılarda gelişimlere imkan sağladı. yanlış bilmiyorsam pillinetwork yapısında da kullanılan ruby on rails aynı zamanda twitter‘ın geliştirilmesinde ve apple’ın işletim sistemi olan leopardın yapısında da kullanıldı.

# Getting Real e-kitabı 37 signals tarafından sunuldu: web geliştirmede önemli bir yere sahip olan 37 signals bu alandaki birikimini oluşturduğu bir e-kitap ile herkese açtı. web tabanlı servisler ve ürünler ortaya çıkartmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken kitabın ilk 16 bölümüne buradan ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

# amazon‘un saklama servislerini duyurması: binlerce web sitesinin büyük sıkıntısı olan dosya depolama sorununa uygun fiyatlarla gerçek bir çözüm olarak ortaya çıkarılan bu servis artık bir vazgeçilmez olarak yerini almış bulunuyor.

kaynak