bildirgec.org

w3c hakkında tüm yazılar

En Yaratıcı Alışveriş Siteleri

Pretium | 29 January 2011 15:39

Tasarımcılar göz alıcı tasarımlar yaparken aynı zamanda sitenin işlevsel olması için çok çaba harcıyorlar. Bu yazımda mükemmel tasarımlar ve yenilikçi tasarım tekniklerinin akıllıca kullanıldığı bir kaç tasarımdan bahsedeceğim. Eminim bu tasarımlarda ilham alabileceğiniz birkaç özellik bulacaksınız.

Heartbreaker Fashion

50’ler ve 60’ların kıyafetlerinden esinlenilerek yapılmış, pastel renkler ve retro çizimler kullanılan tasarımı ile Heartbreaker’ın tasarımı şirket vizyonunu çok iyi yansıtıyor. Noktalı ve çizgili kenarlıklar farklı nesneleri birbirinden nazik bir biçimde ayırıyor.

Yeni HTML5 Logosu Yayınlandı.

Pretium | 24 January 2011 16:17

Geçtiğimiz günlerde W3C yazılım geliştiriciler ve tasarıncıların sitelerinde HTML5 kullanıldığını gösterebilmeleri için yeni bir HTML5 logosu yayınladı. Logo “Ocupop design agency” tarafından tasarlandı ve üzerinde değişiklik yapılmasına olanak sağlayan “Creative Commons Attribution 3.0” lisansına sahip.

seo teknikleri ve ipuçları

alpmut | 31 August 2010 10:15

İlk önce SEO kelimesinin nerden geldiğini söyleyelim. Search Engine Optimization İngilizce kelimelerin baş harflerinden gelir. Türkçeye çevirecek olursak Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.

seo
seo

Şimdi biraz SEO kelimesinin anlamına gelelim. SEO tamamen pazarlama alanına giren bir konudur. Web sitenizi daha iyi pazarlamanıza yarayan kuralları içeren bir sektördür. Evet artık SEO bir sektör haline gelmiştir. Doğru yapıldığında hedeflenen kitleye kitlesel medya araçlarından ulaşılması daha avantajlıdır. Düz anlatmak gerekirse doğru yapıldığı takdirde müşterinize daha hızlı ulaşırsınız böylelikle daha fazla para kazanırsınız ve siteniz daha tanınmış olur. Şimdi SEO’da önemli olan uygulamalardan bahsedicem.
Anlatacaklarımın daha iyi anlaşılabilmesi için başlıklar halinde sıraladım.

  • web siteniz nasıl olmalı
  • 1.) Bir web sitesinin kolay kullanılabilir olması için ziyaretçi “aradığımı bulabilmek için buraya mı yoksa buraya mı tıklamalıyım” sorusu kafasından geçmemelidir. Öncelikle zaman herkes için çok önemlidir.

seo’da w3c,css,programlama ve tasarımın önemi

alpmut | 04 August 2010 15:21

W3C NEDİR?
Çoğu zaman karşınıza çıkmıştır.Bazi siteler ie farklı çalışırken firefoxda farklı çalışmakta veya görünmektedir.Bunun sebebi web sitesinin W3C standartlarına göre yapılmamasındandır.
Google W3C ye önem vermektedir.Çünkü farklı tarayıcılarda çalışan site kullanıcılara daha iyi hizmet verir.Buda Google kuruluş felsefelerindendir.Bu yöntem pek bilinmeyen bir SEO yöntemidir.
Validator.w3.org adresinden sitenizin performansını görebilirsiniz.

Web Geliştiricileri için Çevrimiçi Araçlar

angelsdemos | 15 April 2010 14:47

Web tasarımla ilgilinenenler için web tasarım araçları oldukça önemlidir. Normalde birkaç dakika hatta daha fazla zaman ayıracakları bir işi birkaç saniyede halledebilirler. Aşağıdaki çevrimiçi araçlar sayesinde daha az zaman harcayabilirsiniz. İşte çevrimiçi kullanışlı web tasrarım araçları;

Preloaders

Web sitenizde ajax kullanıyor ya da sayfalar yüklenirken “yükleniyor” yazısı veya buna benzer animasyonlar kullanıyorsanız tam size göre bir uygulama. Gif formatında oluşturabileceğiniz birçok yükleniyor simgesi bulunmakta ve kategorilenmiş durumda. Çevrimiçi oluşturabileceğiniz bu simgeleri istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Renk ve arka plan rengini, Hızını, Transparanlığını ve boyutlarını istediğiniz gibi ayarlayarak saniyeler içinde oluşturabilirsiniz. Ayrıca simgeler 3 Boyutlu, Dairesel, Yatay gibi kategorilere ayrılmış.

web tasarımcılar ve geliştiriciler için google chrome eklentileri

GokhanKARAKAS | 15 February 2010 17:00

google chrome bildiğiniz gibi artık eklenti desteğine kavuştu. Web developer ve web tasarımcılar için aşağıda google chrome için 14 adet kullanışlı eklenti bulunmakta. şimdi özelliklerine göre eklentilere göz atalım.

1. firebug for google chrome
firebug, html ve css’de düzeltmeler yapabileceğiniz bir editör. javascript desteği bulunmamakta.

2. Pendule
web uygulama geliştiricileri için araç çubğunu inşa için ayarlar. stylesheets, formlar, resimler, html ile çalışma imkanı sunar.

3. html validator
w3c standarlarına göre html kodunu kontrol eder.

internet tarayacıları değişiyor

angelsdemos | 15 January 2010 15:23

Web tarayıcıları artık sadece tarayıcı olmayacak. internet tarayıcılarının ve tarayıcı tabanlı programların çevrimdışı erişimde kullanabileceği veritabanı alabilmesi ve oluşturabilmesi için gereken API‘ler geliştiriliyor. İşte tarayıcıların geleceğini değiştiren inanılmaz karar:

API (Application Programming Interface), herhangi bir yazılımın diğer yazılımlarla etkileşimini sağlayan program arayüzüne verilen ad. Dünya çapındaki tüm internet standartlarını belirlelyen World Wide Web Consortium‘nin (W3C) aldığı karar ile tarayıcılar bulundukları konumdan daha ileri boyutlara taışınacaklar. Bu kararın sonucunda ise yeni API‘lerin oluşturulması söz konusu.

Çevrimdışı veritabanı erişimi sayesinde tarayıcıya programlar entegre edilebilecek. internet tarayıcısı ihtiyaç duyulan hertürlü yazılımı bulunduran bir işletim sistemine dönüşebilecek.

Veritabanı uygulaması sayesinde tarayıcılarda e-posta işlemcisi veya takvim gibi birçok yazılım entegreli olabilecek. Sadece bunlarla kalmayıp her türlü masaüstü programı tarayıcılarla bütünleşerek tarayıcıları zenginleştirecek. Yazılımcıları biraz beklemek gerekse de gelecekte tarayıcılarımız işletim sistemlerimiz olabilir.

Web Tasarım ve Evrim

angelsdemos | 02 December 2009 14:51

Yıl 1990. İlk web tasarımları yayınlanmaya başlandı. Web tasarımcılar (ki sayıları şimdiye göre çok daha az) sadece metin tabanlı sayfalar hazırlıyorlardı. Metinler ve linkler haricinde görsel olarak herhangi bir şey görmek olanaksızdı. Ancak bu uzun sürmedi. Sonunda css tabanlı tasarımlar ve flaş keşfedildi, buraya kadar gelindi ve daha da ilerleyeceğe benziyor.

İlk web sayfaları
Sıcak bir ağustos günü Tim Berners-Lee içinde birkaç link olan sadece metinden oluşan ilk web sayfasını yayınladı. Birkaç paragraf dışında pek bir şey olduğu söylenemez. İnsanlara World Wide Web (www)’in olduğu hakkında bilgi içeren bir sayfaydı bu.
Html (HyperText Markup Language) biraz daha gelişince paragraf, başlık, link vb. özellik geldi. Sonraki sürümlerinde sonunda görsellik eklenebiliyordu.
1994 yılında ise World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) kuruldu.

ilk web sayfası (1992)
ilk web sayfası (1992)

Doğrulanmış (X)HTML – Önemli mi?

pinkfloyd | 10 February 2009 21:11

Bir web geliştiricisi olarak doğru kod yazmanız gerekir, ancak bu gerçekten önemli mi?

Doğrulamanın ardındaki gerekçelere bir baktım ve web’in en popüler 25 websitesini inceleyerek kodlarının doğru olup olmadığını sorguladım. İşte başlıyoruz…

Doğrulama nedir?
Doğrulama belgelerinizin WWW Konsorsiyumu (W3C) gibi kurumlar tarafından HTML ve XML ile oluşturulan web belge tiplerinin resmi standartları ile uyumlu olup olmadığını test eden bir işlemdir. Aynı işlem WML siteler için WapForum’un yayımladığı standartlara göre yapılır. Normal belgelerimizdeki yazım denetimi ile benzer amacı güderler. (W3C)

Peki neden doğrulamalıyız, getirileri nelerdir?

1. Birbiçimli Olmayan Tarayıcı Doğrulaması
Doğrulanmamış sayfalar tarayıcınızın kodunuzu otomatik olarak doğrulamasına sırtını dayar ve her tarayıcı bunu farklı şekilde yapar. Bu yüzden bir etiketi kapatmayı unutursanız, Firefox bunu gözardı edebilir ancak Safari etmeyebilir bu sebeple farklı tarayıcılarda farklı ve genellikle doğru görünmeyen bir sayfa ortaya çıkar.

2. İşleme Süresi
Eğer kodunuz doğru ise tarayıcınız kodunuzu düzeltmekle uğraşmaz, bu da sayfanızın daha hızlı açılması ile sonuçlanır.

3. Geleceğe Yönelik
Teknolojinin yarın neler getireceğini kestirmek mümkün değildir ancak eğer doğrulanmış bir (X)HTML dosyanız var ise kodunuz gelecekteki web teknolojileri ile sorunsuz çalışacaktır.

DTD Meselesi, Ne için?

oztecnic | 27 January 2009 20:56

Tasarım prototipleri üzerinden hazırlanan geçerli(valid) XHTML dokümanlarının ilk satırına baktığımızda gördüğümüz tek satırlık bir cümle vardır. Kısaca DTD (Doküman Tip Tanımlaması) olarak adlandırılan bu satırda, hazırlanmış olan sayfanın hangi dil ve hangi esneklikle yazıldığına dair bilgileri buluruz. Bu tanımlamanın yapılmasında amaç web sayfasını tarayıcıya tanıtmak ve böylece de tarayıcı tarafından doğru şekilde yorumlanmasını (render) sağlamaktır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/DTD
http://www.w3schools.com/DTD/default.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Document_Type_Definition