bildirgec.org

linux kernel hakkında tüm yazılar

açık kaynak kodu mu, kapalı kaynak kodu mu?

denizkar | 16 February 2011 20:48

bedelsiz ve açık kaynak ve kapalı kaynak bir yazılımı piyasaya sürmek için kullanılan iki farklı yöntem.

kapalı kaynak yönteminde kaynak kodları açıklanmaz. bu yöntemde kullanıcılara sadece yazılımı çalıştırma hakkı verilir. Her ne kadar ağustos 2010’da microsoft interoperability genel müdürü jean paoli “microsoft açık kaynağı seviyor, açık kaynak karşıtı konumumuz bir yanlış anlama” dese de Windows ve Microsoft office’in yaratıcısı microsoft bu yönetimin uzun süredir savunucusu.

web geliştirmede en büyük 10 kilometre taşı

hoodly | 28 November 2008 12:25

internet bilgi paylaşımını sağlayan basit bir protokolden yola çıkmış ve günümüzde çok sağlam temellere oturan, ticari ve bir çok farklı amaca hizmet eden bir yapıya erişmiştir. bu süreçte teknolojinin gelişimiyle paralel olarak internetin tarayıcılarımızda görünür kısmı olan web geliştirmede çok büyük aşamalar kaydedilmiştir. işte bu sürecin en önemli 10 parçası.

  1. Linus TorvaldsLinux kerneli yarattı: 1991 yılında oluşturulan linux kernel şu an hali hazırda kullanılan tüm linux dağıtımlarının çekirdeğini oluşturmaktadır.
  2. mosaic internet tarayıcısı sunuldu: ilk internet tarayıcısı mosaic değildi fakat getirdiği yeniliklerle günümüz tarayıcılarına ışık tuttu. ilk yer imi saklama, ikon desteği ve en önemlisi resim dosyalarının kullanım imkanını sunması çok önemliydi. 1993 yılında çıkan bu yeni tarayıcı bir devrim yarattı diyebiliriz.

Google “Android SDK” uygulama geliştirme ortamını duyurdu

Guardian | 14 November 2007 08:13

Google linux kernelini destekleyen, mobil cihazlar için açık kaynak uygulama geliştirme ortamı Android SDK‘yı duyurdu.

ilgili dökümantasyonda bu sürümün çeşitli uygulamalar geliştirebilmek adına bir başlangıç ortamı olduğu belirtilmiş.

Android hakkında daha fazla bilgi ve destek dökümanları için şurayı, android hakkında çeşitli sorularınızı iletmek için şurayı ve Android SDK’yı bilgisayarınıza indirmek içinde şurayı ziyaret edebilirsiniz.

Bilişim Dünyasının 7 Harikası

olcaygeldim | 29 September 2007 13:00

1. Kuzey kutbuna en yakın bilgisayar: Webcam #1
Amerikan hükümeti Norveç’in kuzeyine bu kamerayı yerleştirmiş. Demir bir platform üzerinde yüzen bu kamera her 14 günde bir 2048×1536 piksel boyutlarında bir fotoğrafı koordinatları ile birlikte gönderiyor. Kameranın modeli StarDot Technologies NetCam XL.

2. Dünyadan en uzak bilgisayar: Uzaygemisi Voyager-1

30 yıl önce yolculuğuna başlamış ve uzun zamandır Güneş Sistemi dışında. Her gün 1,6 milyon kilometre ilerliyor. Güneşten uzaklığı tam olarak 15,44 terametre. Dünya çevresindeki yörüngesinde dönen bir anten sayesinde bağlantı kuruluyor.