Yemeklerde, davetlerde, doğumgünlerinde, kutlamalarda… Bunaldığımızda yada keyifli olduğumuzda…

İşte kısacası her anımızda karşımıza çıkan içkinin ne kadar da çok çeşidi vardır aslında. Bulunulan yere ve ruh haline göre yada damak tadı denilen beğenilere göre seçimlerde kişiden kişiye göre değişir.Fazla çeşit olmasına rağmen biz başlıcalarına bir bakalım…İlk olarak bizim geleneksel içkimiz Rakı. Genelde efkar dağıtmak için meyhanelerde, fasıllarda tüketilen rakının anlamı damıtılmış demektir. Damıtma yoluyla, suma ve anason tohumu kullanılarak elde edilir. Değişik ülkelerde rakının adı farklı olsada Türkiye’den ithali fazladır.
Bayan içkisi olarak bilinen Şarap, üzümün fermente edilmesiyle elde edilir. Yapımı kolaydır fakat tad kalitesi mahzenlerde bekletilmesiyle artar. Ayrıca kırmızı renginden edebiyatta aşkı, sevgiliyi çağrıştırır. Üretiminin yaygın olmasından dolayı Fransa’da çok tüketilir. Yada çok tüketildiği için çok üretilir 🙂
Meksika içkisi Tekila, bizde sabır otu ismiyle bilinen agave bitkisinin damıtılmasıyla üretilen sert bir içkidir. Dibinde tuz ve üstünde limonla servis edilir.Anlamı ”hayat suyu” olan diğer bir sert içki ise Viski. İrlanda ve İskoçyada üretimi, tahıldan damıtılarak ardından tahta fıçılarda bekletilerek yapılır. Bir içkide damıtma ne kadar fazlaysa içki o kadar lezzetli ve sert olur. Amerikada da üretimi vardır (Bourbon) fakat tahıldan damıtılması bir kez yapıldığı için genelde damıtılması iki yada üç kez yapılan Scotch ve Irish viski tercih edilir.
Genelde vişne ve portakal suyuyla karıştırılarak içilen Votka‘nın hammaddesi çavdar ve buğdaydır. Aroma olmaksızın üretilen saf alkoldür. Rus içkisi olarak bilinir ve Sovyet votkası üretilen en sert votkadır.
Davetlerde patlatılan Şampanya ise çok iyi cins üzümlerin şıraya dönüşmesi, üzüm şıralarının alkolle mayalanmasından sonra tam üç kez fıçı değiştirir. Şampanya şişeleri özel mantar makineleriyle kapatılır.
İşte genel olarak içki çeşitleri ve kısaca üretimleri, özellikleri böyledir. Siz en çok hangisini tercih edersiniz?