bildirgec.org

içki hakkında tüm yazılar

Şişede durduğu gibi durmuyor

nihansage | 20 December 2011 14:31

Yıl başı geliyor. İnsanlar alışveriş merkezlerine akın etmeye başladı bile. Pek çok insan için yeni yıl demek, mutluluk ve huzurun başlangıcı demek. Bazı insanlar için ise dini bir bayram ve uyulması gereken dini kurallar demek. Bazıları için, ellerini ovuşturarak, satmış oldukları malların paralarını saymak, kimisi için ise yeni yıla daha fakir olarak girmek demek. Sabaha kadar içip, yapmış oldukları taşkınlıkların farkında olmayarak, polis karakollarında sabahlayanları saymıyorum bile.

O gece işi en zor olan kesim, acil servis elemanları ve polislerdir. Halkın asayişini sağlamak ve insanların yeni yıla sağlıklı bir şekilde girmelerini sağlamak ne de olsa onların işi. Üstelik bu insanlar içkinin dozunu kaçırıpta, yaptıkları işlerden haberleri olmayınca işleri daha da zor olmakta.

Siz Hangisini Tercih Edersiniz?

Nhanay | 14 November 2010 11:32

Yemeklerde, davetlerde, doğumgünlerinde, kutlamalarda… Bunaldığımızda yada keyifli olduğumuzda…

İşte kısacası her anımızda karşımıza çıkan içkinin ne kadar da çok çeşidi vardır aslında. Bulunulan yere ve ruh haline göre yada damak tadı denilen beğenilere göre seçimlerde kişiden kişiye göre değişir.

Fazla çeşit olmasına rağmen biz başlıcalarına bir bakalım…

İlk olarak bizim geleneksel içkimiz Rakı. Genelde efkar dağıtmak için meyhanelerde, fasıllarda tüketilen rakının anlamı damıtılmış demektir. Damıtma yoluyla, suma ve anason tohumu kullanılarak elde edilir. Değişik ülkelerde rakının adı farklı olsada Türkiye’den ithali fazladır.

Bira

snail | 13 October 2010 16:20

Arpa,buğday ya da çavdar ,şerbetçi otu ve su karışımı ,kendi içerisinde alkollü veya alkolsüz pek çok çeşiti bulunan bir içecektir bira.Diğer alkollü içkiler gibi hayata bakış açımızda,çoğunlukla içinde bulunduğumuz ruh haline göre, olumlu veya olumsuz doğrultuda(ekseriyetle olumlu ) geçici değişimlere mahal verir.

cam bardakta zarif bira
cam bardakta zarif bira

İyi bir bira için en önemli bileşen malt tır. Bira yapımında kullanılan malt yukarıda belirtilen tahılların ( Arpa,Buğday,Çavdar) bellirli rutubet ve sıcaklıkta yaklaşık bir hafta süreyle çimlenmeye bırakılması ve sonrasında kavrularak kurutulması ile oluşan ölü tahıllardır.Arpa bu tahıllar içerisinde en fazla tercih edilenidir.Bunun sebebi kimyasal birleşenlerinden ötürü daha iyi bir şekerlendirme sağlaması,sert kabuğundan ötürü haşerelere ve küfelenmeye karşı dayanıklı oluşudur.Maltın kavrulma süresinin uzunluğu birarnın rengini ve elbette tadını belirler.Biraya acımsı ve aromatik tadı veren,bir diğer bileşen olan şerbetçiotudur. Şerbetçiotu Türkiye’nin kuzey doğusunda seyrek olarak yetişir asıl anavatanı ise Kuzey Amerika’dır.İlaç sanayi ve kozmetik sanayide de kullanılan şerbetçiotu,kendirgillerden dir.Bira için tercih edilen kısmı dişi çiçekleridir.

şerbetçiotu
şerbetçiotu

Bira yapımında, malt öğütülerek suyla karıştırılır,belirli sıcaklıkta bekletilen karışım arpanın özünde bulunan maddelirin çözümlenmesiyle şıra adı verilen yarı homojen bir hal alır..Bu karışım süzüldükten sonra kaynamaya tabi tutulur, şerbetçiotu da kaynama esnasında ilave edilir.Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra fermantasyon tanklarında beklemeye alınan karışımın maya ile etkileşimi sağlanır. ( Bira mayası hızla çoğalabilen mikroskobik bakterilerdir-kaldı ki bütün bakteriler mikroskobiktir-değilmidir ?)Bu etkileşim sonucunda alkol açığa çıkar. Bütün bu işlemlerin sonunda düşük sıcaklıklarda bekletilen sıvıya artık bira adı verilebilir,ve unutulmamalıdır çoğumuzunda bildiği gibi bir bira asla satın alınamaz ancak kiralanabilir.

Milliyet’ten Ramazan’da Şarap Skandalı

NLPMaster | 12 August 2010 13:14

Herkesin inancı kendine. Herkese kendi inandığı ile yaşayacak. Kendi inancını gereklerine göre sorgulanmayı/sorgulanmamayı düşünecek. Bunda sorun yok. Saygı kucak dolusu.
Ancak Milliyet Gazetesi’nde yer alan Ramazan Skandalı “yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder.” deyimine benzemiş. üstelik ülker için sponsorluğunda verilen iftar yemeği tarifine yarım bardak beyaz şarabı boca etmişler.
bilmem siz ne dersiniz?
haberi burada

içki dünyasının “ağır abisi” TEKİLA

A D A L I | 29 June 2010 10:19

Sert bir içkiye ihtiyaç olduğunda akla ilk gelen alkollerden Tekila, sertliği, orijinal içimi ve aromasıyla en çok sevilen içkilerden biri aynı zamanda. Sek olarak tüketilebildiği gibi kokteyllerde de kullanılan bu sert çocuğu tanımaya ne dersiniz?

Tekila, tuz, limon” üçlüsü ile tanışmayınımız yoktur. Bu sert ve yüksek alkollü içkinin anavatanı Meksika’dır ve ismini Meksika‘nın bir kasabası olan “Tequila“dan alır. Tekila’nın hammaddesi bir tür kaktüs olarak nitelendirebileceğimiz mavi agav (agave) bitkisidir. Eğer Tekila %100 mavi agavdan üretilmemişse, çeşitli baharat ve alkollerden de (genellikle mısır) üretilir. Bu bitkiden elde edilen sulu püre önce distile edilir. Daha sonra elde edilen sıvı mayalanıp süzülerek Tekila elde edilir. Mavi agav ile üretilmiş olan Tekila, meyveli ve keskin bir tada sahiptir. Bu, aynı zamanda içtiğiniz Tekila’nın orijinal ve kaliteli bir Tekila olduğunu gösterir.
Tekila’nın ortaya çıkışı ile ilgili yaygın inanış şöyledir: İlk Tekila bundan 2000 yıl önce Aztekler tarafından üretildi. Aztekler, “agav”dan ürettikleri bu acımsı sıvıyı kutsal kabul ettiler ve bu içkiyi Büyük Maya Tanrısı‘na adadılar. Tekila, o zamanlardan itibaren başta Meksika olmak üzere tüm dünyada keyifle tüketiliyor.
İyi bir alkol için olmazsa olmazlardan “yıllanma” zorunluluğu Tekila içinde geçerlidir. Uzun süre yıllanmış bir Tekila mükemmel içime sahiptir. Piyasada yaygın olarak tüketilen Tekilalar genellikle 2 ay ile bir yıl arası bir süre boyunca yıllandırılmış Tekilalardır.
Telkila’nın altın sarısı ve renksiz türleri vardır. Bu fark, bekletilme biçimleri ile ilgilidir. Metal ya da cam bir tankta bekletilen Tekila renksiz olur (Blanco-gümüş). Altın sarısı Tekilalar (anejo), aromalı odun fıçılarda bekletilir. Bu fıçılarda bekletilen tekilalar hem sarı rengini hem de fıçının cinsine göre aromasını kazanır. Aromalı tekilalar genelde karamel ile tatlandırılır.
TEKİLA NASIL İÇİLİR?
Tekila, içilmeden önce mutlaka çok iyi bir şekilde soğutulmalıdır. Mümkünse, Tekila içeceğiniz bardakları da soğutmanız önerilir. Tekila, genellikle shot bardaklarda, tuz ve limon eşliğinde tüketilir. Shot bardağının kenarı tuzlanır, elde de bir dilim limon olur. Tekila içilir ve hemen ardından dilim limon ağıza atılır. Tekila’yı kokteyl şeklinde de tüketmek mümkündür. İyi yapılmış bir Tekila kokteyli son derece lezzetli bir içecektir. Tekila tonik, gazoz ya da meyve suyu ile de hazırlanabilir.
Tercihiniz nasıl olursa olsun Tekila’nın aşırı derecede tüketilmemesi gereklidir. Özellikle shot bardaklarda içerken dikkatli olmak gerekir. Yüzde 40-50 civarında alkol içermesi bu sert içkiyi türetirken dikkatli olmanızı gerektirir. Tekila tek başına içilmeli ve shot’lar arasında makul bir süre beklenmelidir.

kafam güzel

hafiften | 23 May 2010 16:39

kafam güzeldi
o kadar güzeldi ki
tüm çirkinlikler bir kadeh sonrasında gittikçe güzelleşiyordu
hani derler ya ruslar çirkin kadın yoktur, az votka vardır
o misaldi kafam
dumanlı bir barın en ortasında
yapayalnız bir adam
terkedilişinin gecesinde
ağzındaki sigarayı yakmaya çabalarken
herşeyi unutmaya çabalıyordu kendince
bir başına kalmak
onu bir zavallıya dönüştürürken
bir kadeh daha dolduruyordu dibine az kalan şişesinden
dibe biraz daha vurmak için
canın acısını dindirmek için başka bir acıdan medet umarken
usulca bırakıyordu kendini
acımasızlaşacak, canavarlaşacaktı
ağzına gelen küfürleri edecekti
iyiliğin yerini yüreğinde kötülüğe teslim edecek
intikam alacaktı, yeminler ediyordu kendi kendine
darmadağın olanı toparlayacak
güçlüyüm diye gösterecekti, herkes görecekti
sızmadan önce son bir yudum daha aldı kadehten
ve kafası masaya çarptı sızdı adamcağız

uzay da üretilen biraya ne dersiniz

maydesign01 | 01 February 2010 19:40

space barley (uzay arpası)
space barley (uzay arpası)

bilim adamları uzayda yetiştirilen arpadan bira ürettiler.Rus Bilimler akademisi ve Japon bira firması ortaklığı ile üretilen biraya Space Barley (uzay arpası) adını verdiler.Normal biralardan tat,renk ve protein bakımından hiçbir fark içermeyen biraların Altı şişelik paketi 115 dolar olarak belirlenmiş.haberin ayrıntısı için tıklayın.

space barley (uzay arpası)
space barley (uzay arpası)

WHİSKY

A D A L I | 26 January 2010 13:52

Kendine has aroması ve yakıcı tadıyla vazgeçilmez olan, içkilerin en serti olmasının yanında en asillerinden biri olarak da anılan, “Ateş Suyu” unvanı ile bilinen viskinin öyküsünü dinlemeye ne dersiniz?
Viskinin öyküsü, 15. yüzyıldan başlatılabilir. Yazılı kaynaklardan edinilen en eski bilgi, İskoçya’da bilinen ilk viskinin 1494’te Frair John Carbought tarafından 8 fıçı maltla yapılmış olduğudur. Fakat çok daha gerilerede gidilebilir.

MS. 5. yüzyılda İspanya’dan İrlanda’ya gelen keşiş St. Patrick, Fransa’dan edindiği damıtım tekniklerini İskoçya ve İrlanda’da uygulamıştır. Ortaya çıkan sonuca “gaelic” dilinde hayat suyu anlamına gelen “usquebaugh” denmiştir. Bu kelime zamanla fonetik olarak değişime uğramış ve “usgue” yani “whisky” ye dönüşmüştür. İskoçlarla İrlandalılar arasında viskiyi kimin bulduğu konusundaki rekabet bugün de devam etmektedir.
VİSKİNİN HAMMADDESİ: Viskinin ana vatanı neresi olursa olsun hammaddesinin tıpkı bira gibi Arpa ve su olduğu rahatlıkla söylenebilir. Hatta viskinin mayalanmış bir içki olan biradan elde edildiğini söyleyebiliriz. Bira ile arasındaki farkın damıtma işleminde gizli olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Öncelikle arpa olmak üzere, çeşitli tahıllardan elde edilen hamur, malt, daha sonra sulandırılarak “mayşe” haline gitiriliyor. Bundan mayalanmayla elde edilen bira ısıtılıp damıtılıyor ve 70 derecelik alkollü olan ilk ürün ortaya çıkıyor. Daha sonra bu sıvı sulandırılarak 43-45 derecelik viski ortaya çıkmış oluyor.
VİSKİ NASIL İÇİLMELİ: Viski içimi ile ilgili yanlış

bilinen bazı gerçekler vardır. Bunlardan en yaygın olanı viskinin kola ya da buz ile tüketilmesidir. Oysa ki viskinin tadını alabilmek için viskiyi sek ya da sadece çok az su ile tüketmek uygundur. Viski bir sofra içkisi olmadığı için her yerde her şekilde ve hemen her tülü aperitif ile tüketilebilir. Yine de badem, fıstık, bitter çikolata gibi aperitifler viskinin yanına en çok yakışanlardır. Viski içerken tüketilmemesi gerekenlerin başındaysa sulu yemekler gelir. Bu, içkinizin tadını almanızı engeller. Viskinin bir başka önemli özelliği de diğer içkiler kalabalık gruplarla tüketilirken keyfi katlarken viskinin yalnızken de rahatlıkla tüketilebilmesidir. Bir başka deyişle viski bir “sırdaş”, “kötü gün dostudur” da denilebilir.
(Viskilerin en iyisi Jack Daniel’s)

Artık herkes haddini bilecek…

Beacool | 26 January 2010 12:10

Artık herkes haddini bilecek…

Anahtarlık şeklinde ve büyüklüğünde olan bu ürünü çıkarıp üflediğinizde size ne kadar limitte olduğunuzu haber veriyor. güç düğmesine bastıktan sonra on saniye içinde aletin ön tarafında bulunan deliğe üflemenizle üstündeki ledlerin yanışına göre kanınızdaki promil oranınızı anlayabiliyorsunuz.

  • Yeşil ışık – Güvenli (0.05% Promilin altında)
  • Sarı ışık – Dikkat (0.05% Promil)
  • Kırmızı ve Sarı – Tehlike bir taksi tutsanız iyi olur (0.05% Promilin üstünde veya çok üstünde)

Ruhu Tazeleyen Ülke; “İtalya”…!

| 05 November 2009 19:30

Mozzarelle
Şarap
Makarna
Limondan yapılan harika içkiler
Yakışıklı erkekleri
Pizza Kulesi
İncecik hamurdan Pizzası
Vatikan’ı
Tarihle olan iç içeliğin baş döndürücü büyüsü…İtalya ile ilgili akla gelen ilkler bunlardır. Akdeniz ülkesi olması daha bir cazip kılar ülkeyi diğerlerine oranla.

Büyüdür İtalya, şu iğrenç dünyada sizi ve ruhunuzu dinlendiren, yeni doğmuşcasına yenileyendir. Atalarla ve geride bıraktıklarıyla iç içelik farklı heyecanlar katar benliğinize.