Ebu’l-Kâsım Firdevsî tarafından kaleme alınan bir başyapıttır Şahname , otuz yılda kaleme alındıgından dolayı mı, altmış bin beyitten oluştugu için mi yoksa anlatımındaki olağanüstülük ve gerçekçilikten dolayı mı bilmem edebiyatçılar tarafından destan olarak tanımlanır. Belkide bunu nedeni bu eserin İran’ı tekrar ayağa kaldırmasıdır. Ayrıca Şahname ( şehname)dünyanın en uzun epik şiiridir ve krallar kitabıolarak bilinir.

İran edebiyatının milli şairi olarak tasvir edilen Ebu’l-Kâsım Firdevsî bu eserini Gazneli Mahmut’a sunmuştur. İran’ın efsanevi kahramanlarından, geleneklere, savaşlara kadar pek çok içeriğe sahip Şahname , o dönem kötü günler geçiren İran halkına kahramanlıklar, milli birlik ve beraberlik kavramlarının yeniden canlılık duygusunu kazandırmıştır. Unutulmaya başlayan övünülecek kahramanlık destanları, önemli olaylar, İran mitolojisi Şahname ile tekrar canlanır ve bu arada Şahname Farsça ‘nın zenginliğini de gözler önüne serer. Anlatılan her şey masalsıdır ve İranlılar dışında Türkler, Kürtler de yer alır.(“Çok sıkıntı çektim bu otuz yılda / Dirilttim İranlıyı ben bu Farsçayla” Firdevsi)Her ne kadar Türk’lere karşı İran’ı öven, savunan bir eser olsa da Türkler tarafındanda çok sevilmiştir Şahname.Öyleki eserdeki pek çok kahraman Osmanlı Padişahlarını benzetilmiştir ve pek çok sultana hediye edilmiştir .İran milliyetçiliği bu eserle canlanmıştır. (Akıllı bir adam, senin düşmanın bile olsa, cahil bir dosttan iyidir Firdevsi)

Şahname kahramanlık destanı gibi görünse de içerisinde pek çok özlü sözler, tavsiyeler , Kuran-ı Kerim’den, Tevrattan, Yunanca kaynaklardan ve Âvesta’dan da metinler yer alır.Yazar’ın büyüklerindeni çevresindekilerden duyduğu söylencelerin yanı sıra milletinin arzularını, yorgunluklarını,hayallerini efsanevi hikayelerle bezeyerek şaheser olarak kaleme almıştır. Hayatını bu esere adayan Firdevsi İran’ın ve dünyanın en büyük Hamasi şairleri arasında gösterilir.Şahname pek çok dile çevrilmiştir.Rivayete göre Firdevsi 60 bin beyiti yazarak Şahname’yi Sultan Gazneli Mahmut’a verince 60 bin altın yerine 60 bin gümüşle ödüllendirilir ancak aşagılanmış hissettiği için saraydan ayrılan Firdevsi parasını hamamcı ile şerbetçi arasında paylaştırır. Sonrasında Sultan Mahmut için bir yergi yazar ve Mahmut yaptıgı haksızlıgı anlayarak kendisine 60 bin altın gönderir ancak altınlar kendisine ulaşmadan şair vefat eder ,heykeli dikilir ve İran’ın bin yıllık tarihini, efsanelerini, milli değerlerini içeren dünyanın en büyük destanlarından birini eser olarak bırakır.