bildirgec.org

kuran hakkında tüm yazılar

WİDGET’INI KENDİN HAZIRLA :))YADA HAZIR KULLAN

gezginciyim | 22 December 2010 12:21

Web siteleriniz ve bloglarınıza mobil telefonlarınıza renk katmak için çeşit çeşit hazır widgetları ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.Öncelikle siteye girin,üye olmanıza gerek yok sonrasında kategori seçin.Seçtiğiniz kategoride beğendiğiniz widget ı tıklayın;daha sonra bu adımları izleyin;

Sarkastik soruya kısa cevap… Kutuplarda namaz meselesi…

kaankisisi | 18 September 2010 14:26

“Kutuplarda namaz kılınabilir mi? Kutuplarda yaşayan adam ne yapacak?”… İslam’la ilgilenen herkesin gün gelip de duyacağı kaçınılmaz sorudur. Ünlü yazar Edip Yüksel, “İlginç Sorular” isimli kitabında, kendisine gelen soruları “tutarsız sorular” , “komik sorular” , “artniyetli sorular” diyerek sınıflandırır. Elbetteki İslam, bilgi sahibi olmak kadar bunun kaçınılmaz yolu olan soru sormayı da teşvik eder. Kuran, ” … Bilmiyorsanız uzmanlara sorunuz.” (21:7) diyerek soru sormayı teşvik eder. Ancak “soru” kavramı temelde “nötr” olması gerekirken, cevabını baştan yönlendiren ya da “uman” pozitif ya da negatif “soruların” cevapları da Kuran’da benzer alaycı bir üslupla verilmiştir.

şahname

nazokiraze | 07 August 2009 14:15

Ebu’l-Kâsım Firdevsî tarafından kaleme alınan bir başyapıttır Şahname , otuz yılda kaleme alındıgından dolayı mı, altmış bin beyitten oluştugu için mi yoksa anlatımındaki olağanüstülük ve gerçekçilikten dolayı mı bilmem edebiyatçılar tarafından destan olarak tanımlanır. Belkide bunu nedeni bu eserin İran’ı tekrar ayağa kaldırmasıdır. Ayrıca Şahname ( şehname)dünyanın en uzun epik şiiridir ve krallar kitabıolarak bilinir.

İran edebiyatının milli şairi olarak tasvir edilen Ebu’l-Kâsım Firdevsî bu eserini Gazneli Mahmut’a sunmuştur. İran’ın efsanevi kahramanlarından, geleneklere, savaşlara kadar pek çok içeriğe sahip Şahname , o dönem kötü günler geçiren İran halkına kahramanlıklar, milli birlik ve beraberlik kavramlarının yeniden canlılık duygusunu kazandırmıştır. Unutulmaya başlayan övünülecek kahramanlık destanları, önemli olaylar, İran mitolojisi Şahname ile tekrar canlanır ve bu arada Şahname Farsça ‘nın zenginliğini de gözler önüne serer. Anlatılan her şey masalsıdır ve İranlılar dışında Türkler, Kürtler de yer alır.(“Çok sıkıntı çektim bu otuz yılda / Dirilttim İranlıyı ben bu Farsçayla” Firdevsi)

Sünnet İslam’ a nasıl girdi?

kaankisisi | 16 June 2009 22:44

Daha önceki yazımızda, sünnet ismi verilen cerrahi operasyonun İslam dini açısından yerini irdelemiş ve sünnetin İslam’ ın özü olan Kuran’ da yer almadığını, İslam’ a hadis-sünnet yoluyla girdiğini ancak hadis kitaplarının her konuda olduğu gibi bu konuda da çelişkilerle dolu olduğunu saptamıştık.

Sünnet, antik Mısır uygarlığından bu yana yapıldığı bilinen bir uygulama. Kaynaklar M.Ö. 5000 yılına kadar sünnet operasyonunun uygulandığı yönünde bulgular olduğunu söylüyor.

Hadis Hadisesi (2)

kaankisisi | 09 June 2009 23:39

Bir önceki yazımızda (Hadis Hadisesi 1) geleneksel İslam anlayışında Kuran’ dan sonra ikinci kaynak olarak kabul edilen hadisler ve en geçerli hadis külliyatı olan kütüb-i sitte’ den bahsetmiş, bu külliyatın önemli bir parçası olan Sahih-i Buhari’ nin yazarı Buhari’ nin kendi ağzından “1 Milyon hadisi nasıl ezberlediğini(!)” , “1 Milyon hadisi 40 yılda nasıl derlediğini(!)” çözmeye çalışmıştık.

Hadis mevzusunu deşmeye devam edelim…

Buhari’ nin kendi “itirafına” göre, tek tek derlediği 1 Milyon hadisten, 7 binini kitabına koymuş, diğerlerini “sahih” yani güvenilir olmadığı gerekçesiyle “çöpe atmış”…

Hadis Hadisesi (1)

kaankisisi | 08 June 2009 22:43

Geleneksel İslam anlayışında Kuran‘ dan sonra ikinci kaynak kabul edilen hadislerin, en “güvenilir” ve “sağlam” kabul edilenleri “kütüb-i sitte” denilen beş ana kitapta toplanır. Bu kitapların birinin yazarı olan Buhari, hadis külliyatı olan Sahih-i Buhari‘ nin girişinde, eserinin toplanma ve yazılma evreleriyle ilgili bilgi verir.

Hızır kimdir, ne iş yapar?

kaankisisi | 06 June 2009 19:47

Genelde Türk ülkelerinde, Orta Asya, Orta Doğu ve Şii ülkelerde kutlanılan Hıdrellez ve onun baş kahramanı olan Hızır hakkında, bir çok hikaye ve efsane anlatılır.

Bunlardan en bilinenleri, Hızır isimli kişinin bir peygamber olması, ölümsüz olması, kendisine ihtiyaç duyanların yardımına koşması, istediği zaman istediği kişinin veya hayvanın formuna bürünebilmesi gibi “süper kahramanvari” özelliklerdir.

Hızır’ ın bastığı kuru toprağı bile yeşerttiği (Hızır Arapça “yeşil” anlamına gelen bir kelimeden türemiştir ve bu isim ona bu özelliği nedeniyle verilmiştir.), bulunduğu yere bolluk bereket getirdiği, dilekleri kabul edip yerine getirdiği kendisine yakıştırılan özelliklerden bir kaçı…

İslamda Reform : Kuran’ a Dönüş

kaankisisi | 04 June 2009 22:49

“İslam’ da Reform” denilince bir çok kişinin aklına, din kurallarının çağın gereklerine göre yenilenmesi hatta bazı ritüellerin kaldırılması, bazı kavramların çok yumuşatılarak yeniden yorumlanması gibi şeyler gelir. Örneğin geçmişte yaşanan “İnsanlar günümüzde her gün duş alıyor, o zaman namazlardan önce abdeste gerek yok.” gibi tartışmalar, “dinde reform” adıyla anılmıştı.

Ancak bu İslami Reform hareketi, bu anlayışla uzaktan yakından ilgili değil. Hareketin amacı, İslam’ da Kuran merkezli bir anlayış oturtmak ve ibadetler, davranışlar, sosyal etkileşimler dahil olmak üzere dini tek referans olarak Kuran’ ı kabul etmek.

Cenabet “Reformu”

kaankisisi | 03 June 2009 22:35

Seri ciltler halinde kaleme aldığı “Tebyin-ül Kur’an” serisi ile tanınan ve özellikle “Türban” tartışmalarının yoğun yaşandığı dönemde bir çok televizyon kanalında boy gösteren İslam Araştırmacısı – Yazar Hakkı Yılmaz, son olarak kendi sitesinde yayınladığı bir makale ile yeni bir tartışma ortaya attı.

İslam literatüründe ve Türkçe’ de “cünupluk-cenabetlik” olarak bilinen ve bir çok insanın günlük yaşamında alışkanlık belirleyici faktör olarak yer edinen kavramı tartışmaya açan Yılmaz, “cünup-cenabet” kelimesinin Arapça anlamından saptırıldığını ve yanlış yorumlandığını iddia ediyor.