“”Web”” sitelerimizde yer alan “”resim””lerin kopyalanmaması için bahsedeceğim çeşitli teknikler uygulanabilir. Bu resim koruma yöntemleri bir takım önlemler olsalar da yine de kopyalanmamayı garanti edemez. En basitinden ekran kopyala (print-screen) tuşu bile resmi kopyalamaya yetecektir.Resim koruma önlemleri:1. Sağ tuş kilitleme (disable right click): Resmin üzerinde sağ tıklayıp “resmi kaydet”i önler.
Bakınız: No right clickAyrıca: jQuery Plugin for no right click2. Internet Explorer 6 “”Image Toolbar””‘ı kaldırma (Disable IE6 Image Toolbar): Resmin üzerine gelindiğinde otomatik görünen kaydetme seçeneğini kaldırır.

Disable IE6 Image Toolbar
Disable IE6 Image Toolbar

3. Gerçek resmin üzerine boş resim koymak: Bu yöntemde gerçek resminizi “div” etiketi içinde arka plan resmi olarak kullanıyorsunuz. “”Transparan”” boşluk resminizi de aynı boyutlarda gerçek resimmiş gibi kullanıyorsunuz. Orijinal resmi gören kişi resmi kaydetmeye çalıştığında “blank-boşluk” resmi kaydetmiş olacaktır.
Bu problemin çözümü için iki “”javascript”” framework’ü oluşturulmuş:dwProtector for MooToolsdwProtector for jQuery4. Bir diğer yöntem “”JPG””, “”GIF””, “”BMP”” veya “”PNG”” gibi normal resim türleri yerine “”flash”” kullanmak.
Bu amaç için yapılmış bir uygulama: “”swfIR”” (swf Image Replacement).5. Bildiğimiz bir yöntem de resimlerin üzerine yazı yazmak. Bu yöntem iki şekilde gerçekleştirilmekte. Birincisi çeşitli program veya siteler üzerinden yazılar eklenmekte (watermark). Online watermark işlemi için buraya ve şuraya bakabilirsiniz. İkincisi ise bizzat server’ın kendi tarafında orijinal resim ekrana basılırken yazı eklenerek basılması işlemi. Bunun için de şuraya bakabilirisiniz.

Image Watermarking
Image Watermarking

6. Bir diğer yöntem de resmin parçalara ayırılıp (image splitting) kullanılması. Şu sitede örneğini göreceğimiz gibi güzel bir yöntem.7. Resimlerin dizinlerine erişimi ya da botların resimleri çekmesini engellemek: Bu yöntemde alınacak önlemler htaccess üzerinde hotlinking koruması ile ve robots.txt ile izin verip vermemeyle yapılabilir.Örnek robots.txt:User-agent: *Disallow: /cgi-bin/Disallow: /images/User-agent: vscooterUser-agent: DittoSpyderUser-Agent: Googlebot-ImageUser-Agent: psbotDisallow: /8. Son olarak da aklıma gelen bir yöntem olarak “”görüntü işleme””den bahsetmek istiyorum. Bu yöntemde “resmin içine yazı saklama” gibi copyright yazısı ya da site adresi gibi bilgilerin farkettirmeksizin resmin için de saklanmasıdır. Belirli kurallar çerçevesinde bazı piksellerin renk değerlerinde ufak değişiklikler ile bu yapılabilir ve uygulama yazılabilir.
Bu yazının hazırlanmasında buradan ve şuradan yararlanılmıştır.