bildirgec.org

copyright hakkında tüm yazılar

içerik hırsızlığına karşı bazı önemli servisler

xerre | 17 December 2009 17:28

pilli (bildirgeç, hafif, zamazing..) yazarları ya da diğer blog yazarları olsun hepsi de uğraşıp emek verdikleri yazılarının başka sitelerde izinsiz olarak yayınlandığını görünce mutlaka sinirleneceklerdir.
içerik hırsızları o kadar rahat bir şekilde kopyala yapıştır (copy paste) yaparlar ki sizin ruhunuz bile duymaz.
bu bildiride içerik hırsızlarına karşı, izinsiz olarak çalınan içerikleri belirlemek için kullanabileceğiniz bikaç kolay yöntemden bahsedeceğiz.

yazılarınızın başka yerlerde izinsiz olarak kullanılıp kullanılmadığına bakmak

şüphesiz ki bir çok içerik hırsızının korkulu rüyasıdır Copyscape. url’nizi girip aratın ve bırakın Copyscape sizin içeriğinizin nerelerde kullanılmış olduğunu bulsun. ücretsiz, kolay kullanımı ve tatmin edici sonuçları ile oldukça kullanışlı bir servis.

mininova telif hakkına boyun eğdi

static | 17 May 2009 18:31

internetin en tanınmış torrent trackerlarından biri olan mininova bugünlerde telif hakları ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyor. Hatırlayacaksınız ki nisan ayında süren duruşmalar ardından bir diğer büyük torrent trackerı the piratebay in kurucuları toplamda dört yıl hapis artı dört milyon dolara yakın para cezasına çarptırılmışlardı. henüz cezanın yaptırımı gerçekleşmese de telif hakkının ne kadar ciddi bir sorun olduğu şüphesiz bir gerçek.

yalnızca iki yılda sayıyı dörde katlayarak yakın zamanda 8 milyar download limitini aşıp yeni bir rekora imza atan mininova alehinde dava açılmış. tv şov yapımcılarının açtığı bu davada kendilerine avantaj sağlamak için davanın hemen öncesinde siteye yeni bir sistem eklemişler. bu “hizmete” göre tv yapımcısı dilediği takdirde ilgili tüm torrentler siteden kaldırılacağı belirtilmiş. ki sitede yapılan bir aramadan sonra da durum gözlenebilir. Lost, Prison Break, Heroes gibi popüler dizilere ait torrent sayısı ciddi anlamda azaltılmış.

Resim Koruma Teknikleri

Redingot | 24 January 2009 17:38

Web sitelerimizde yer alan resimlerin kopyalanmaması için bahsedeceğim çeşitli teknikler uygulanabilir. Bu resim koruma yöntemleri bir takım önlemler olsalar da yine de kopyalanmamayı garanti edemez. En basitinden ekran kopyala (print-screen) tuşu bile resmi kopyalamaya yetecektir.

Resim koruma önlemleri:

1. Sağ tuş kilitleme (disable right click): Resmin üzerinde sağ tıklayıp “resmi kaydet”i önler.
Bakınız: No right click
Ayrıca: jQuery Plugin for no right click

2. Internet Explorer 6 Image Toolbar‘ı kaldırma (Disable IE6 Image Toolbar): Resmin üzerine gelindiğinde otomatik görünen kaydetme seçeneğini kaldırır.

Disable IE6 Image Toolbar
Disable IE6 Image Toolbar

3. Gerçek resmin üzerine boş resim koymak: Bu yöntemde gerçek resminizi “div” etiketi içinde arka plan resmi olarak kullanıyorsunuz. Transparan boşluk resminizi de aynı boyutlarda gerçek resimmiş gibi kullanıyorsunuz. Orijinal resmi gören kişi resmi kaydetmeye çalıştığında “blank-boşluk” resmi kaydetmiş olacaktır.

youtube, telif hakları için çözümü buldu: sessiz videolar

xerre | 21 January 2009 17:14

dünyanın önde gelen video paylaşım sitesi olan youtube, yayınlanan birçok içeriğin telif haklarına kanununa takılmasından dolayı zor günler yaşıyordu.

ve youtube, aldığı bir kararla, telif haklarına takılan videoların sesini kısacak bir uygulama başlattı.
bu uygulama ile artık yeni yüklenen videolar sesinden ayıracak ve bundan böyle youtube’da, telif hakları ile korunan müzik ve ses dosyaların paylaşımı engellenecek.
hemen birkaç örnek verelim:
burada ve şuradaki örneklere göz atabilirsiniz.

“This video contains an audio track that has not been authorised by all copyright holders. The audio has been disabled.”
“This video contains an audio track that has not been authorised by all copyright holders. The audio has been disabled.”

youtube’dan izinsiz yayınlanan müzik klibine ses kapatma kararı

MisterMadDog | 16 January 2009 13:24

ülkemizin adını sanal dünyada duyurulmasında önemli rol oynayan youtube, telif hakkı alınmadan izinsiz bir şekilde yayınlanan müziklere açılan davalardan başı ağrımış olacak ki, yeni bir uygulama başlatıyor. buna göre, izinsiz bir şekilde müzik klibi yayınlandığında müziğin sesi olmayacak.

ayrıca izinsiz olarak kendi yaptığınız videoda kullandığınız müziklere de aynı şekilde davranılması gibi bir durum sözkonusu olacak. bana kalırsa bu uygulamanın asıl şimdi bahsettiğim, ikinci kısmı ses getirecektir.

kaynak: mashable

İçerik hırsızlığına karşı basit bir önlem

Gigabyte | 26 March 2008 15:45

günümüzde oldukça yaygınlaşan ve doğru dürüst bir yaptırımın da bulunmadığı içerik hırsızlığına karşı ufakda olsa bazı önlemler almak mümkün. Bunlardan bir tanesi de freezepage isimli web hizmeti. freezepage web sayfanızın veya geçerli blog sayfanızın ekran görüntüsünü yaratıldığı gün ve saate göre kopyalayıp sunucularında saklayan bir web hizmeti. İçeriğinizin herhangi bir başka yerde kaynak gösterilmeksizin veya izinsiz bir şekilde kullanıldığını tespit ettiğiniz anda freezepage sunucularındaki ekran görüntülerini kanıt olarak kullanabilirsiniz. Nasıl çalıştığına dair resimli sunumu buradan görebilirsiniz.

geceleri internet trafiğinin %95’i dosya paylaşımı

padodarc | 12 February 2008 08:02

The TimesOnline‘da internette dosya paylaşımı üzerine bir inceleme yayınlanmış. Orijinali burada. Çevirisi ise şöyle:

Yasa dışı dosya paylaşımı nasıl işler?
Bilgisayar kullanıcıları BitTorrent, KaZaA gibi P2P (peer-to-peer) dosya paylaşım yazılımlarını kullanarak film, müzik ve tv showlarını bilgisayarlarına indirir . Haftanın 1 numaralı albümü ya da popüler bir TV dizisinin son bölümü gibi telif hakkı bulunan eserleri bu şekilde paylaşıma açmak yasa dışıdır.

Bahsedilen programların fonksiyonu nedir?
Büyük boyutlu dosyaların (filmler, klipler) binlerce kişi tarafından bir siteden indirilmesi, o site için başedilmesi güç bir durum oluşturur. P2P sistemi, kullanıcının dosyayı indirirken belirli bir internet sitesine değil başka bir kullanıcının bilgisayarına erişmesini sağlar ve iki kullanıcı arasında dosya paylaşımı sağlanmış olur. Kullanıcılardan biri dosyayı yükleyen biri de indiren konumundadır.

Bir filmi bütünüyle bilgisayarıma indirdiğimde, başkalarıyla paylaşabilir miyim?
Evet. indirilen film dosyasına ait tüm parçalar P2P yazılımı sayesinde başka kullanıcıların da erişimine açık hale gelmiştir. Başlangıçta bir dosya indiren kullanıcı şimdi telif hakkı bulunan bir materyalin dağıtımını yapmaktadır.

Müzik ve film yapımcıları bunu neden engellemiyor?
P2P dosya paylaşımı yüzünden ortada kapatılacak tek bir site yoktur. Telif hakkı bulunan materyal tüm dünyada binlerce bilgisayara dağıtılmış ve paylaşıma açık durumdadır.

Bu yasa dışı faaliyetten kimler para kazanıyor?
Bu faaliyetteki çoğu site reklam ve bağışlardan gelir elde ediyor. Birleşik Krallık Film Konseyi The UK Film Council korsan filmlerin 2005 yılında sektörü 800 milyon sterlinden fazla zarara uğrattığı tahmininde bulundu. İngiliz müzik sanayii derneği BPI ise aynı zararın müzik endüstrisi için 165 milyon sterlin olduğunu bildirdi.

Dosya paylaşımı ne kadar yaygın?
* Anlık olarak 8 milyon kişi dosya paylaşımı yapmakta.
* Dosya paylaşım ağlarında 1 milyara yakın yasadışı müzik dosyası bulunuyor.
* Dosya paylaşımı geçtiğimiz yıl en çok kullanılan internet hizmetiydi.
* En yüksek kullanım gece saatlerinde görülüyor. Dosya paylaşım trafiği bu saatlerde, tüm internet trafiğinin %95‘ine kadar ulaşabiliyor.

PicMarkr

eburhan | 31 December 2007 18:43

PicMarkr isimli web aracı ile resimlerinize watermark denilen filigran eklemesi yapabiliyorsiniz. Böylece bir resmin telif hakkının size ait olduğunu gösterebilirsiniz.

Filigran eklemek istediğiniz resimlerini doğrudan bilgisayarınızdan yükleyebileceğiniz gibi flickr hesabınızdan da yükleyebiliyorsunuz. Bunun yanında resimleri yeniden boyutlandırma seçenekleri de var.

Flickr fotograflari izinsiz reklam calismasinda kullanilinca…

Chudo | 04 October 2007 13:00

Lara Jade
Lara Jade

Fotografcilikla ilgilenen bir cok arkadasimiz cektigi fotograflari cesitli paylasim sitelerine gonderiyor. Bu sitelerin basinda yahoo‘nun satin almis oldugu flickr geliyor. Iki farkli hikaye ile karsilastim.

Birincisi 14 yasinda oldugunu soyleyen Lara Jade isimli kizin kendi portresinin izinsiz olarak porno dvd kapak calismasi olarak kullanilmasiyla ilgili. Kizin bu duruma karsi giristigi hukuk mucadelesi sonucunda dvd yi cikaran firma dvd lerin piyasadan toplatilacagi sozunu vermis.

Alison Chang
Alison Chang

Diger hikaye ise chewywong isimli flickr kullanicisinin cektigi bir fotografinAvusturalya’daki Virgin Mobile tarafindan izinsiz bir reklam kampanyasinda kullanilmasi ile ilgili. Virgin Mobile yaptigi aciklamada uzlasma yolunu arayacaklarini belirtmis.

microsoft: biz google değiliz ve bundan gurur duyuyoruz.

bildigimiz son sey | 24 August 2007 12:24

microsoft, google‘ın youtube‘una hücum ediyor, soapbox‘ın daha sorumlu olduğunu ve telif hakları yasalarındaki boşluklar konusunda fırsattan istifade etmediğini söylüyor.


microsoft’un telif hakları dava avukatı thomas rubin, soapbox’ın youtube’dan farklı olarak, telif hakkı sahipleriyle uyum içinde çalışmak üzere tasarlandığı ve iyi bir ortak vatandaş olma çabası gösterdiğini belirtti. soapbox audible magic adındaki “parmak izi” tekniğini kullanıyor.

Google’ın Viacom tarafından dava edilmesi, google için yeni bir darbe olarak değerlendirilmiş, google’ın ceo’su eric schmidt bunu bir hata olarak yorumlamıştı. Rubin, Progress & Freedom Foundation tarafından düzenlenen aspen summit‘te, DMCA ve diğer telif hakları yasalarının boşluklarından çıkar sağlamaya çalışmadıklarını, eğer öyle olsaydı içerik endüstrisinin anlamlı ve yasal endişelerine hitap etmemiş olacaklarını söyledi. parmak izi konusunda ise:

“video yüklenmeden önce, dosyanın içinde kayıtlı bir kimlik bulunur, dosya yüklenmesinden sonra veritabanında telif haklarına uyumluluğu karşılaştırılır. eğer hakları ihlal ediyorsa, durdurulur.”