bildirgec.org

robots hakkında tüm yazılar

Robots.txt Kullanımı

MrtCoder | 18 May 2011 19:08

Robots.txt dosyası arama motorları ve örümceklerin sitenizdeki dosya ve dizinleri kayıt etmeleri için izin veren yada engelleyen dosyadır.Hazırlamak için notepad(not defteri) ı açıp güvenliğinize uygun kodları yazıp Robots.txt adında kaydedip sitenizin ana dizinine koymanız yeterlidir.

Örnek Kullanım:
User-Agent: *
Disallow:/panel/
Allow:/images/

Disallow kayıt altına alınmasını istemediğimiz dosyaları seçmemizi sağlar.
Allow kayıt altına alınmasını istediğimiz dosyaları seçmemizi sağlar.

Örneğim resimleri engellemek istiyorsak görsellerimizi korumak için

Google Sizi Sevsin 2 : Meta Tagları

senolyaya | 04 March 2010 11:54

Google ın dikkate aldığı en önemli bölümlerden biride meta taglarıdır. Şimdi sırayla bunları inceleyelim.

robots
google’ın olmazsa olmaz taglarından biridir. googlebot un sayfada ne yapmasını istediğini bu tagla tanımlarız 2 parametresi vardır.
1. parametre NOFOLLOW,FOLLOW değerlerini alır bunların anlamı iste; FOLLOW: Takip Et
NOFOLLOW: Takip Etme
Şeklindedir. Eğer sayfamızın googlebot tarafından sürekli incelenmesini istemiyorsak NOFOLLOW olarak kullanılması doğru oalcaktır. Aksi taktirde FOLLOW olmalıdır.
2.parametre INDEX,NOINDEX değerlerini alabilir. googlebot umuza sayfamızı kendi arşivine alıp alamayacağı konusunda bilgiyi veririz . Eğer arandığında bulunmasını istiyorsanız bu parametre kesinlikle INDEX olmalıdır

13 Adet Google Wave Extensions

algoz | 26 November 2009 18:12

Google Wave’i çok daha kullanışlı bir işbirliği ve iletişim ortamına dönüştürmenizi sağlayacak 13 Adet Extensions’ı bu listede bulabilirsiniz.Benzer bir listeyi burada bulabilirsiniz.

1-Mywaveid :(Robots) wave’nizin ID’sini, url adresi ile beraber vermekte.
Robot Adresi: [email protected]

2-Map Gadget :(Gadgets) Google Map’i wave’inize eklemenizi sağlayan bu gadget, ayrıca kullanıcıların harita üzerinde çeşitli işeretlemeler yapabilmelerine imkan vermekte.
Installer XML Adresi burada
Gadget XMl Adresi burada

Google Wave Extensions Örnekleri

algoz | 06 November 2009 09:41

Google, Google Wave kullanıcılarının açtıkları Wave’lerin, farklı yetenekler/işlevsellikler ile desteklenebilmesi için, Extensions(eklenti) adı ile 3.parti çeşitli uygulamaların da hazırlanabilmesine imkan vermekte.

Sunucu tarafında çalışan, Wave’lere bir kullanıcı gibi eklenerek çalıştırılan, Python ve Java dilleri için hazırlanmış kütüphaneleri ile sadece (şimdilik) Google App Engine üzerinde çalıştırılabilen, kullanıcı davranışlarına göre tepkiler veren Robots eklentiler(bot’lar) ile istemci tarafta çalışan iGoogle’daki gadget’lerin bir benzeri bir yapı ile, Wave’lere eklenebilen Gadgets eklentiler bulunmakta.

Google Wave API ile şimdilik, buradaki Sandbox hesabı istek formu ile istekte bulunan kullanıcılar arasından seçilenlerin geliştirebildikleri Extensions’lardan (Robots-bot) bazıları:

Twitter : Twitter hesabınızı görüntülemek için kullanabileceğiniz bu eklentiyi contact list’inize [email protected] adresini ekleyerek kullanabilisiniz.

Google Wave Kullanma Klavuzları ve Kaynakları

algoz | 03 November 2009 09:40

Google tarafından, bu senenin mayıs ayında duyurusu yapılan Google Wave *, Web kullanıcılarını heyacanlı bir beklentiye sevk etmişti.
Sonunda bu merak ve heyacan dolu bekleyiş sona erdi ve Google, Google Wave’i önizleme sürümü ile kullanıcıların hizmetine sundu.

Şimdilik sadece kendisine davetiye ulaşan kullanıcıların kullanabildiği Google Wave’in önündeki en önemli sorun ise, kullanıcıların Google Wave’i hangi amaçlar için nasıl kullanabileceklerini tam olarak keşf edememesi.

Bu amaçla hazırlanmış klavuzların ve kaynakların bulunduğu aşağıdaki liste ile Google Wave’in kullanımı ile ilgili oldukça yol gösterici bilgiler edinebilirsiniz (Ücretsiz).

The Complete Guide to Google Wave: Google Wave’i nasıl kullanabileceğinizi anlatan oldukça kapsamlı bir kaynak.

What is google wave?: Google Wave ile ilgili birçok kaynak biraraya toplanmış.

Mashable Google Wave Guide: Web’in en çok okunan Sosyal Medya blogu Mashable tarafından hazırlanmış bir Google Wave Klavuzu.

About Google Wave: Google Wave Kendini Tanıtıyor.

Google Wave API: Google Wave API kaynakları yardımı ile Google Wave’in mimarisi, çalışma prensipleri gibi daha teknik bilgilere sahip olabilirsiniz.

Resim Koruma Teknikleri

Redingot | 24 January 2009 17:38

Web sitelerimizde yer alan resimlerin kopyalanmaması için bahsedeceğim çeşitli teknikler uygulanabilir. Bu resim koruma yöntemleri bir takım önlemler olsalar da yine de kopyalanmamayı garanti edemez. En basitinden ekran kopyala (print-screen) tuşu bile resmi kopyalamaya yetecektir.

Resim koruma önlemleri:

1. Sağ tuş kilitleme (disable right click): Resmin üzerinde sağ tıklayıp “resmi kaydet”i önler.
Bakınız: No right click
Ayrıca: jQuery Plugin for no right click

2. Internet Explorer 6 Image Toolbar‘ı kaldırma (Disable IE6 Image Toolbar): Resmin üzerine gelindiğinde otomatik görünen kaydetme seçeneğini kaldırır.

Disable IE6 Image Toolbar
Disable IE6 Image Toolbar

3. Gerçek resmin üzerine boş resim koymak: Bu yöntemde gerçek resminizi “div” etiketi içinde arka plan resmi olarak kullanıyorsunuz. Transparan boşluk resminizi de aynı boyutlarda gerçek resimmiş gibi kullanıyorsunuz. Orijinal resmi gören kişi resmi kaydetmeye çalıştığında “blank-boşluk” resmi kaydetmiş olacaktır.

26 adet muhteşem 3d robot ve cyborg çizimi

xerre | 19 December 2008 22:07

teknoloji ile içiçeliğin bir sonucu olarak insansı güç nerede sona eriyor, makinelerin gücü nerede başlıyor bilemeyiz fakat gelişen teknoloji ile tam anlamı ile akıllı robotlara hergün biraz daha yaklaşıyoruz. genellikle oyun(*), film(*) ve reklamlarda(*) 3-boyutlu çizimlerle karşımıza çıkan robot ve cyborglar artık sadece sanal dünyada karşımıza çıkmıyor. hatta halihazırda dünyanın ilk cyborgu ünvanına sahip Steve Mann isimli birisi de bulunmakta.
fakat günlük hayatta daha fazla cyborg örneğimiz bulunmadığı için bu bildiride, yine sanal dünyadaki, 26 adet hayranlık uyandıran 3d robot ve cyborg çizimlerine değineceğiz.
bu çizimlerden bazıları:

cgtalk - bernardo
cgtalk – bernardo
CGtalk - baitizi
CGtalk – baitizi

cgtalk - zym1983811
cgtalk – zym1983811

Müzisyen Robot

fReewave | 23 March 2008 16:31

Bu ilginç Robot bulunduğu mekanda müzik yapacağı (bardak, tabak, çanak, beton) doğal enstrümanları bulup üzerindeki aparatlar sayesinde de gerçekten etkileyici ritmler üretiyor. Daha ayrıntılı bilgiye buradan(videolu) ulaşmanız mümkün.

google beni nasıl buldu?

tavhane | 08 January 2008 13:38

bir çok kişi merak etmiştir. hiç bir yere web sitemi eklemediğim halde bu google beni nasıl buluyor ve nasıl sitemi sayfasına ekliyor diye.

sorunun cevabı aslında çok basit. google teknolojisi botlar (robotlar). google botları internet üzerinde var olan tüm IP adreslerini teker teker, sıralı bir algoritmada tarayıp, bu ip adreslerine giriş yapıyorlar. yani google sizin web sitenize websiteniz.com olarak girmiyor, 85.158.77.85 … 85.158.77.86 (sıralı) giriyor. web sitenize giren robot, önce web sitenizde bir robots.txt varmı diye bakar. eğer varsa ona göre hareket eder, yoksa tüm içeriği veritabanına kaydedip google’da yayınlanma kuyruğuna atar. robot web sitenizde geçerken, google tarafından zararlı olarak nitelendirilebilecek bir içeriğe rastlarsa bu notu düşerek veritabanına siteyi kaydeder. olası zararlı içeriğe sahip içerikli siteler, google çalışanları tarafından manuel olarak son kez kontrol edilerek yayınlanır.