bildirgec.org

mootools hakkında tüm yazılar

Yararlı Takvim Scriptleri

sequieros | 23 December 2010 15:14

takvimler günümüzde blog ve internet sitelerinin olmazsa olmazlarından. Peki bunları gerekli yapan nedir? Tabiki bu araçlar, bizlere randevularımızı, notlarımızı veya yaklaşan olayları haber verirler.

Burada sizler için en iyi takvim ve tarih seçici scriptleri bir araya toplamaya çalıştım. İşinize yaraması dileğiyle.

1. Ical-Like Calendar : bu mükemmel takvim iphone takvim uygulamasına çok benziyor ve çok hoş animayonlara sahip. Seçilen günün üzerinde fare imlecini oynattığınızda tüm ayrıntıları gösterebiliyor.

2. Moo Tools Date Picker : yapılandırılabilir Javascript takvimidir. Her formatta sorunsuz çalışır ve zaman seçimini destekler.

3. Full Calendar : Yine güzel bir jquery uygulamalı takvim.

4. JPint : Bu da web tabanlı iphone uygulaması.

MooTools HTML5 Video Oynatıcı: Moovie

algoz | 14 July 2010 09:43

Web sayfalarının iskelet dili HTML’nin fırından yeni çıkmış versiyonu HTML5 ile gelen acar elemanı video tag’ini terbiye ederek keyfinize göre kullanabilmenizi sağlayacak bir MooTools kütüphanesi olan Moovie, video tag’i ve dolayısıyla videolar üzerindeki bu hakimiyeti, ücretsiz olarak sunmakta.

Moovie kütüphanesi, Youtube video oynatıcılarında gördüğümüz standart butonları (play, pause, stop), ses konrolörünü ve durum/ilerleme çubuğunu ekleyebilmemizi/kullanabilmenizi sağlamakta. Ayrıca yükleme hatası durumunda hata mesajı verme, playlist desteği ve dil seçim desteği gibi özellikleri de bünyesinde barındırmakta.

Moovie kütüphanesine hemen buradan ulaşabilir ve kullanım ile ilgili gerekli olan tüm bilgileri elde edebilirsiniz.Tanıtım sayfasında bulunan demo gösterimi inceledikten sonra bu demonun kaynak kodlarından yararlanabilirsiniz.

Etkiliyici Slaytlar için: aeron slideshow

angelsdemos | 19 May 2010 09:41

Web sitenizin içeriğine göre web sayfalarınızıda kullanıcılarınız için farklı slaytlar yayınlamak isteyebilirsiniz. Ürünlerinizi veya mekanınızı tanıtabileceğiniz bu slaytları bloglarda farklı amaçlarla da kullanabilirsiniz. aeron slideshow sayesinde tüm bu slaytları gerçekleştirebilir ve bu sırada birbirinden farklı temalarda farklı efektleri kullanabilirsiniz.

aeron slideshow 2, temel olarak jQuery ile hazırlanan Mit lisanslı ve oldukça kolay kullanımlı bir slayt aracıdır. Bu uygulama ile web sayfanızda yayınlamak istediğiniz fotoğrafları slayt gösterisi haline getirebilir ve bunu yaparken farklı efektleri kullanabilirsiniz.

Farklı görünümleri sayesinde aeron slideshow web siteniz ile oldukça uyumludur. İsteğinize göre altta veya yanda bulunun fotoğraflar menüsünü kaldırabilir veya farklı biçimlerde kullanabilirsiniz. Fotoğraflarınız slayt gösterisi halindeyken tümüne farklı fotoğraf efektleri ile ziyaretçilerinizin ilgisini çekebilirsiniz.

Görseller İçin MooTools Eklentisi: slideGallery

algoz | 19 March 2010 16:29

Web sitenizde veya blogunuzda yayınlamak istediğiniz resim ve fotoğraflarınızı, ziyaretçilerinizin beğenisini kazanacak bir görsel sunum eklentisi ile yayınlamak istediğinizde kullanabileceğiniz bir MooTools eklentisi olan slideGallery, esnek yapısı ile farklı tasarıma sahip web sayfalarında kullanılabilecek bir eklenti.


IE6+, FF2+, Safari3+, Opera9+ ve Chrome desteği olan slideGallery; otomatik gösterim, dikey ve yatay kayma, slaytların geçiş ve bekleme sürelerini belirleyebilme gibi daha birçok “özelleştirilebilir” özelliği bulunmakta.

35+ CSS3 & Javascript Uygulaması

siriusbee | 03 March 2010 15:22

Henüz bütün tarayıcılar tarafından bütün özellikleriyle desteklenmese de, bir çok web tasarımcı CSS 3’ü Jquery, Mootools gibi javascript kütüphaneleriyle bir arada kullanarak neler yapılabileceğini denemeye başladılar bile.

Bir çoğu şimdilik sadece Safari ve Chrome tarafından desteklense de bu uygulamaları gördüğümüzde şaşırmamak elde değil gerçekten. CSS adeta aldı başını gidiyor.

CSS 3’ü öğrenmek için hala geç değilken bir an önce bu uygulamaları gözden geçirerek CSS 3’e başlangıç yapmanızda fayda var. Diğer yandan CSS 3’ü kullanmaya başlamak, Internet Explorer 6’yı tamamen terk etmek için de önemli bir adım bence.

Floom: MooTools Slayt Gösterim Eklentisi

algoz | 26 October 2009 19:23

Web sayfalarınızda, farklı amaçlarla gerçekleştireceğiniz Slayt gösterimleri için kullanabileceğiniz bir MooTools Slayt Gösterim eklentisi (MooTools slideshow plugin) olan Floom, özellikle slayt geçişlerinde kullandığı panjur efekti (blind-effect) ile dikkat çekmekte.

15 farklı seçeneğe vereceğeniz değerler ile özelleştirebileceğiniz Floom eklentisini web sayfanıza nasıl ekleyebileceğiniz ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Demo gösterimine buradan ulaşabileceğiniz Floom eklentisini buradan indirebilirsiniz.

Web Sayfanız İçin Hoş Bir Takvim Eklentisi

algoz | 23 October 2009 09:45

Web Geliştiricilerinin, web sayfası üzerinde bulunan birçok bileşen için uzun saatler harcamamaları için, geliştiricilerin kolayca kullanabilmesi için hazırlanmış birçok eklenti bulunmakta.

En kullanışlı Javascript çatılarından(framework) biri olan MooTools ile hazırlanmış, Calendar Eightysix eklentisi web sayfanız için hazır bir takvim bileşeni sunmakta.

Önseçimli bir tarih belirleyebilme, takvimdeki tarihler için farklı gösterim formatları düzenleyebilme ve animasyonlu geçişler gibi daha birçok özelliği barındıran Calendar Eightysix eklentisine buradan ulaşabilirsiniz.

30 yaratıcı javascript kaydırıcı örneği!!

vlknkng | 07 October 2009 19:24

önceleri düğmeler, galeri vb. gibi şeyler için flash tabanını kullanırken, artık günümüzde, jQuery, Mootools, Scriptallicious ve Prototype gibi javascript taslakları kullanılmaya başlandı. bu taslaklar flash yerine kod kullanıyor ve flashla elde edilecek etkileri bize sağlıyor. bu da web tasarımcıları ve geliştiricilerine yaratıcı düşünme için birçok alan sağlıyor.
aşağıda incelenen örnekler bu tarz javascript kaydırıcıları etkili bir şekilde uygulayan websitelerini ortaya koyuyor.

1. Charlie Gentle

2. Orman Clark

Tarayıcı “barışında” ilk adım Google’dan: Google Chrome Frame

AcharadSami | 01 October 2009 12:42

Tarayıcı Barışı
Tarayıcı Barışı

Bildiğiniz gibi 2003 yılında Netscape’in çekilmesi sonucu Microsoft, Internet Explorer’ın %93’lük rekor kullanım oranıyla tekel haline gelmişti. ancak bunu sağlarken o dönem içerisinde Internet Explorer 6’ya ürünü çıkardığı 2001 yılından bu yana tek bir çivi bile çakmaması yüzünden, öncülüğünü Mozilla’nın Firebird’ın (sonradan Firefox oldu) üstlendiği, sonrasında Opera Software’in geliştirilmiş Presto Layout Engine ve son olarak Google’ın, GNU Webkit temelli Chrome isimli tarayıcısını koymasıyla patlak veren, yeni standartlara uyumlu web tarayıcısı savaşı yeniden patlak vermişti.

Bu sefer savaşta saf kaybeden kısım Internet Explorer idi. Çünkü her ne kadar eklenti yapısı sistem bazlı da olsa ve XUL’in yetmediği yerlerde ActiveX hala çatır çatır işini yapsa da yeni getirilen CSS2, CSS3, HTML 5 gibi yeni standardlara uyum sağlayamıyordu.

Web Tasarımcılarının bir kısmı da, sonuçta IT sektöründe çalıştığını unutup, “Müzisyen mantığı ile” iş yaptığından, mootools, Jquery gibi kütüphaneler de “kendilerini kalıplara soktuğu için” pek kullanmak istemiyorlardı. Sonuçta herkes kendi bilgisini konuşturmak isteyince, standartlar arası yaşanan uyumsuzluk, özellikle çıkan tasarımların görüntülenmesinde ve yeniden konfigüre edilmesinde büyük külfetler çıkarıyordu. Ayrıca Internet Explorer’da eklentilerin özellikle “Araç çubuğu – toolbar” biçiminde sunulanların çoğununda Internet üzerinde reklamcılık ve istatistik tutan firmalara ait ürünler performansa olumsuz etkileri ve dışarı bilgi sızdırması da, tarayıcının kötü ünlenmesine sebebiyet vermişti.