pro-to-go
pro-to-go

Bugün tesadüfen arkadaşımın rujunun kutusunda “Contains Oxybenzone” yani “Oksibenzon İçerir” yazısını gördüm. Aynı rujdan bende de olduğu için (Avon pro-to-go rujdan bahsediyorum) meraklandım. Böyle ayrıca yazdıklarına göre kesin bir bit yeniği vardır bu işin içinde dedim ve araştırmaya başladım.Oksibenzon (diğer adı Benzophenone-3) genellikle güneş kremleri ve kozmetiklerde kullanılan bir çeşit organik bileşen. UVB ve UVA ışınlarını emdiği için tercih ediliyor. Fakat Benzophenone denen bileşenden türetilen oksibenzon cildin altında emilip DNA’ya zarar vererek cilt kanserine neden olabiliyor. 1993 yılından beri oksibenzonun zararlarına dair araştırmalar yapılmış ve halen yapılıyor. Şu an Avrupa’da %0.5’in üzerinde içeren ürünlere “Oksibenzon İçerir” uyarısı konuluyor. Konu hakkında Türkçe kaynak internette bulamama rağmen anladığım kadarıyla Türkiye’de üretilen ürünlere böyle bir uyarı koymak gerekmiyor.

oksibenzon
oksibenzon

Dediğimiz gibi oksibenzon’un işlevi ultraviyole ışınları cildin yüzeyinde filtrelemek, bunu da ışığı ısıya dönüştürerek yapıyor. Aynı anda cilt tarafından da emiliyor. Yani aslında UV ışınlarını yok etmiyor, ısıya dönüşmüş ışınlar cildin üst tabakalarında hücrelere zarar verebiliyor. Bu da melanoma denilen cilt kanseri türüne sebep oluyor. Birçok kanser türünden koruduğu doğru, ama melanoma en tehlikeli ve ölümcül olan cilt kanseri türü.Burada Environmental Working Group’un (Çevresel Çalışma Grubu’nun, EWG) hazırladığı bir liste bulunuyor. 1012 ürün var ve içerdikleri oksibenzon miktarına göre 1’den 10’a kadar sınıflandırılmış ürünler var. Şöyle bir göz gezdirdiğimde tanıdık olarak Gillette, Avon, La Roche-Posay, Neutrogena, Nivea Visage isimlerine rastladım. La Roche-Posay ve Neutrogena isimlerine şaşırdım doğrusu; çünkü üzerlerinde Dermatolog tavsiyesi yazıyor (hatta benim doktorum bana tavsiye etmişti!) ve dermo-kozmetik denen kategoriye giriyorlar, ama yine de ölümcül bir kanser türüne neden olabilecek bir maddeyi içeriyorlar (tabii ki bu markaların her ürünü değil, güneş koruyucu özelliği olanlar içeriyor). EWG’nin çalışmasına göre diğer kozmetik ürünler (ruj, dudak bakımı, yaşlanma önleyici kremler gibi) ve içerdikleri oksibenzonun tehlike oranlarına buradan bakabilirsiniz.

Güneş kremleri, kozmetik ürünler, ilaçlar.. Modern dünyayla hayatımıza giren birçok ürün bizi iyileştirecek ya da koruyacak derken farklı farklı yan etkilere sebep olabiliyor. Sanırım en mantıklı korunma şekli bu ürünlere tamamıyla güvenmemek, yaz aylarında güneşin en zarar verici olduğu saatlerde güneş altında fazla durmamak. Bronz bir vücuda sahip olup güzelleşeceğiz derken hiç beklemediğimiz sonuçlarla karşılaşabiliriz.Konu hakkında daha fazla bilgi için:***