bildirgec.org

kanser hakkında tüm yazılar

Günlük Radyasyonunuzu Aldınız mı?

M7478A | 16 May 2011 09:13

GÜNLÜK RADYASYONUNUZU ALDINIZ MI?
Kanser vakaları çoğaldı. Biliyor musunuz, her yıl ülkemizde 155.000 kişi kansere yakalanıyor. Sadece ülkemizde mi? Hayır… Teknolojinin geliştiği her yerde tablo aynı. Çevremiz radyasyon yayan cihazlarla dolu. Yaşadığımız hava, çalıştığımız ortam, teknoloji sebebiyle eskiye nazaran daha çok radyasyon içeriyor.

Günlük çay içer gibi düzenli olarak radyasyon alıyoruz. Mesela bugün günlük radyasyonunuzu aldınız mı? Aldığımız kesin de ne kadar aldığımızı bilemem.

Türkiye’nin Sağlık Profili

bithikotsis | 31 March 2011 18:02

Yıllar baz alınarak eskiden yeniye sıralı yaş ortalamaları, bu ortalamaların dünya ülkelerine göre sıralamadaki yeri, Türkiye’deki ölüm sebepleri ve oranları ve bu oranların büyükten küçüğe sıralanması, bunların ortalamalarının dünya dünya ülkelerine göre sıralamasındaki yeri, kanser tiplerinin sıralaması, sağlık risk faktörleri sıralaması,

Türkiye’nin demografik özeti ve bu sıralamaların neredeyse hepsinin iyiden kötüye skalası ile renklerle gösterimini içeren zengin bir kaynak hazırlamışlar. Buradan görebilirsiniz.

Akciğer Kanseri

gkhaslan | 14 March 2011 18:58

Akciğer kanseri tehlikeli ve ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalığın görünme olasılığı erkeklerde daha fazladır. Akciğer kanseri dünyada yılda 1 milyondan fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermektedir. Hastalığın görünme yaşı 55-70 yaş grubudur. Akciğer kanserinin sebeplerinden ilk sırada sigara ve tütün mamülleri kullanımı yer almaktadır. Sigara ve tütün ürünlerini hiç kullanmayan, ancak bu ürünlerin dumanında kalan kişilerin de kansere yakalanabilme ihtimalleri yüksektir. Bu kişilerin toplam hastalar içinde oranı yüzde 15-20’leri bulmaktadır. Akciğer kanserine yakalanma nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

YAKINDAN BAK

admin | 31 December 2010 15:39

herkesi korkutan, dünya üzerinde milyonlarca insanın ölümünden sorumlu bir katil. hala bu katille nasıl baş edileceği tam olarak bulunabilmiş değiliz. sadece ismini biliyoruz ve insanlara neler yaptığını.

Kader , Check up ve Fasulyeden Hayatlarımız… ( 2 )

firatocal | 10 August 2010 12:42

uzun lafın kısası… chek up mühim konu bence… ablama katılmıyorum… ocağın altını kısmak , yada düdük öttüğünde ocağın altını kapatmak benim yaptığım… dedim ya garanticiyim biraz… elimden gelen ancak bunlar… bu arada zeytin yağlı bol domatesli sulu sulu ekmek bana bana yenecek fasulye ne giderdi şimdi… bir de yanında kuru soğan…

yaşamlarımızda böyle birşey… yaptıklarımız onları lezzetli kılmak için çırpınışların ötesine geçmiyor… daha doğru bir ifadeyle ne kadar yırtınsak da geç(e)miyor… kader denilen şeyde sonuçta bir şekilde bir şeylere yeniden ve yeniden acıkacak olmamız…

son noktayı yaşadığımız her anı sanki son dakikalarımızmışçasına yaşarak geçirmemiz gerektiği düşüncesinde koyarak bitiriyorum egeye karşı akşam sahil sefamda… son bir kere daha denize girerek sahip olduğum tüm güzellikler adına Tanrı ‘ ma şükrederek gidiyorum kaderim olan beni mutlu mesut ve bahtiyar eden ailemin yanına…

yürüken Peygamber efendimizin ” sanki yarın ölecekmiş gibi öbür dünya ve sonsuza dek yaşayacakmış gibi bu dünya için yaşa ” sözünü hatırlayarak iç geçiriyorum… ilk kısmını pek takmadan ne de güzel beceriyoruz ikinci kısmı…

Kader , Check up ve Fasulyeden Hayatlarımız… ( 1 )

firatocal | 10 August 2010 12:02

rüzgarım yatmış , eşim keyifsiz olduğu için benimle gelmemiş , tek başıma günü geceye döndürmek üzere akşam serininde sahildeyim… egeye karşı akşamın cılız ama iç ısıtan ılık ışınlarıyla kumsal şekerlemesi yapıyorum… dertsiz tasasız bir deniz keyfi…

ne mümkün… şeytan dürtüyor bir kere… ahbaplarımıza denk geliyor ve başlıyorum sohbete… sohbetlerim beni geçmişimin acı hatıralarına götürüyor bu akşam…

Sağlıktan bahsederken konu kalp krizinden kaybettiğimiz babama ve konuştuğum ablanın yakın bir zamanda kanserden kaybetmiş olduğu eşine geliyor…

babamı 1995 yılının son demlerinde ikinci krizinde kaybetmiştik… ilkini atlatmasına rağmen ikincisinden kurtulamamıştı… hep en pis ve en acımasız olanı ikincisidir derlerdi… inanmamıştık , ama en acı yoldan yaşayarak öğrenmek zorunda kaldık… sohbet ettiğim ablam da eşini kanserden 8 ay gibi çok kısa bir süre içerisinde kaybetmiş…

konu dönüp dolaşıp hastalıkların erken teşhisine geliyor… check up ları tartışıyoruz… zamanında eşinin doktor yüzü görmeyen son derece sağlıklı birisi olduğundan bahsediyor… her 6 ayda bir check up ını yaptıran , hasta ise ilaçlarını son derece titiz bir şekilde hiç aksatmadan kullanan birisiymiş rahmetlik abimiz… babam da ilk krizinden sonra malülen emekli olmuş , daha sakin ve düzenli bir hayatı seçmişti… ama herşeye rağmen ikinci krizin onu alıp götürmesinden kurtulamamıştı…

konuştuğum ablam bütün bu olup bitenlerden sonra , doktora gittiğini ve kendisinde ne var ne yok anlaşılması için check up yaptırmak istediğini söylemiş… doktor , ablamın konuşması bitince kanserin ve kalp krizinin çok nankör hastalıklar olduğunu , tüm kontrolleri yaptırsa bile iki gün sonra bu hastalıkların ortaya çıkmasıyla birlikte hayatının allak bullak olabileceğini söylemiş… o da hayal kırıklığı içinde çıkmış gitmiş doktorun yanından…

ben biraz garanticiyim… elimden gelenin sadece bunlar olduğunu bildiğim için herşeye rağmen check up yaptırmaktan vazgeçmeyeceğimi söyledim… ama sonunda herşeyin bilinmez kör sağır ve dilsiz bir kaderin parçası olduğuna da ikna olduğumu da eklemeliyim… sadece bu sohbetim değil , önceki benzerleri de aynı türde hikayeleri içeriyor…

her şey dönüp dolaşıp beni bu dünyadaki sayısı belli nefes sayısına getiriyor… Tanrı ‘ nın bize verdiği vade doldumu ötesini ne tıp ne de mucizeler üzerine eklemiyor…

Sağlıklı bir kalp için birkaç ipucu…

darkbloodcfl | 22 March 2010 13:41

Kalp hastlalıklarından ölen insan sayısı, kanser de dahil olmak üzere diğer hastalıklardan ölen insan sayısına göre oldukça fazla. Her üç dakikada, bir yetişkin kalp hastalığından ölmekte ve bu erkekler arasında kadınlara oranla daha yaygın. Yaş çok önemli. Kalp krizinden ölen insanların %80’i 65 yaş ve üzeri insanlardan oluşuyor. Kalbini sağlıklı tutmak için birçok şey yapabilirsin. İşte size kalbinizi sağlıklı tutmak için bazı ipuçları… 🙂

  • Sigarayı bırak. Herkes sigaranın kansere sebep olmasının yanında kalp sağlığını tehdit ettiğini bilir. Kalbin için iyi birşey yapmak istiyorsan en azından bunu yap.
  • Haftada dört kez, otuzar dakika olmak üzere düzenli egzersizyapabilirsin. Bu kalp sağlığın için çok iyi olacaktır.
  • Kızarmış yiyecekleri çok fazla tercih etmemenin yanında, haftada sadece bir kere kırmızı et yemeniz yararlı olacaktır. Kızarmış besinler ve kırmızı et yüksek kolesterol içeren, çok fazla tüketildiğinde kalp sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek besinlerdir.
  • Haftada üç kez balık yiyebilirsiniz. Balık, daha az kolesterol içermesinin yanında, yüksek Omega-3 yağı içeren bir besin.
  • Yemeklerde tuzu gerektiği kadar kullanın. Bir insanın günlük tuz ihtiyacı bir gramdır. Ama biz günde yaklaşık altı gram tuz tüketmekteyiz.

ÇOCUKLAR HEP GÜLSÜN diye..

Dolce Magico | 19 February 2010 14:07

Dünyada ve Türkiye’de kanser çığ gibi büyüyor..

Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü, sebebi ile Türkiye’de de çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
LÖSEV, lösemili çocuklarımıza ve ailelerine hizmet etmektedir.
Lösev, Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü için yeni bir çalışma başlattı.
Tek yapmanız gereken şey;
Bu Linke tıklayıp kanserli çocuklara ulaşmasını istediğin güzel bir mesaj yazıyorsun..
Moral de en az ilaç kadar önemli.
Böylece onlara moral veriyor ve destek oluyorsun.
-HEPSİ BU-
ÇOÇUKLAR HEP GÜLSÜN..

teselli

admin | 10 February 2010 13:17

http1.bp.blogspot.com
http1.bp.blogspot.com

Bir aydır içini rahat tut, birşey çıkmayacak diyordum. İçim de rahattı gerçekten.

İş sonrası telefonumu açtım. Sesli mesaj. Arkadaşım. Hiç beklemediğim bir cümle, beklemediklerim… Sanıyorum ki, özledim, görüşelim diyecek. Ben de mutlu olacağım.

‘Tahlil sonuçlarım çıktı bugün. Olumsuz. Hemen ameliyat dediler. Pazatesi sabah ameliyat oluyorum. Haber vereyim dedim. Öpüyorum.’