Ülkemizde kitap okuma oranının ne kadar yüksek olduğu hepimizin malumu. Kişi başına düşen kitap okuma oranlarını da bir kenara bıraksak, kütüphaneye gitme alışkanlığı neredeyse taban yapmış durumda. Buna karşın ülkemizde her ne kadar muazzam büyüklükte kütüphane olmasa da, değerli kütüphanelerimiz mevcut elbette. Ama yine de bu, ülkemizdeki kütüphanelerin de incelenmeye değer olmadıklarını göstermez. O yüzden onları da belki başka bir yazıda ele alabiliriz. Ama şimdi dünyada hem kapladığı alan hem içerdiği kitap sayısı hem de içinde barındırdığı koruma altındaki değerli kitap sayısı olarak öne çıkan, kendi seçtiğim dört kütüphaneyi tanımaya ne dersiniz?

Kongre Kütüphanesi
Amerika’da Washington D.C.’de 200 yıl önce kurulan bu kütüphane aynı zamanda Amerika’nın en eski kültür merkezi olarak bilinmektedir. Amerika Kütüphaneler Birliği’nin (The American Library Association) verilerine göre içerisinde 30,011,748 cilt kitap barındırmaktadır. Bu rakam Harvard Üniversitesi’nde 15,555,533, Boston Üniversitesi’nde ise 15,458,022’dir. İçinde 3000’e yakın kişinin çalıştığı bu kütüphane, yıllık 300 milyon dolarlık bütçesiyle gerçekten muazzam bir anıt olarak karşımızda dikilmektedir.

Danimarka Kraliyet Kütüphanesi
Avrupa’daki en değerli kitapların bir araya getirilmesi için 1648 yılında Kral Frederik III tarafından kurulan bu kütüphane aynı zamanda Danimarka Ulusal Kütüphanesi olarak da bilinmektedir. İçinde barındırdığı kitaplarla İskandinavya’nın en büyük kütüphanesidir. Burada 17. yy’dan itibaren Danimarka’da basılan tüm kitapların kopyaları bulunmaktadır. Kraliyet kütüphanesi halkın kullanımına 1793 yılında açılmıştır.

İngiltere Milli Kütüphanesi
1973 yılında Londra’da kurulan bu kütüphane aynı zamanda İngiltere Müzesi‘nin de bir parçasıdır. İçinde 25 milyon parça bulunduran kütüphane, 14 milyon kitap, 928 bin gazete ve dergi başlığı, 58 milyon patent ile dünyanın en büyük kütüphaneleri arasındadır.

Fransa Ulusal Müzesi
1988 yılında Fransa cumhurbaşkanı Francois Mitterrand tarafından sağlanan 15 milyon franklık bütçeyle 20. yy’ın sonunda dünya ekonomisi, politika ve sanat alanında Fransa’nın merkezi rolünü simgelemesi için yapılması planlanan eserlerden en büyüğüdür. Şekil olarak açılmış bir kitap şeklinde tasarlanan kütüphane Seine Nehri’nin kıyısına kurulmuştur. İçerisinde 10 milyon civarında tarihi belge bulunduran kütüphanede ayrıca 200 binden fazla kitap bulunmaktadır. Ayrıca tarihi belgelerin çoğu da ortaçağa aittir. Bu müzede İngilizce bilenler 2. sınıf muamelesi görmektedir. Çünkü içeriğindeki İngilizce kaynak sayısı çok azdır.