Domuz gribi hastalığı ülkemizde ve dünyada can almaya devam ediyor. Biz de sayma sayılarını, hayatını ve sağlığını kaybeden insanlar için kullanıp duruyoruz. Matematik hesapları bir yana, tespit çalışmaları da sürüyor. Gelişen teknoloji ile birlikte H1N1 virüs salgını için bidolu zamazingo düşünülmüş. Mesela, boy boy termal kamera, her akşam haber bültenlerinde kameralara el sallıyor. Peki nasıl çalışıyor bu sağlık ürünleri?

aselsan asır
aselsan asır

Makinelerin çalışması belli bir teknik sayesinde gerçekleşiyor. Termografi kızılötesi görüntüleme tekniğidir. Gözümüz kızılötesi ışınları algılayamaz. Bizim için bu ışınımlar, teknolojik kızılötesi kamera sayesinde gözle görülebilecek bir hale gelir. Haber diliyle konuşmak gerekirse, gelin buna termal görüntüleme sistemi diyelim, halkımız anlasın.Termografi tekniği ile oluşan çizimlere, domuz gribi salgınıgeçene kadar termogram diyelim. Termogramlar, çoğunlukla bir hastalığın teşhisinde kullanılır. Günümüzde teknolojik gelişmeler arttığına göre, sıcaklık farklarını ayırt etmek, artık çocuk oyuncağı! Örneğin, bazı termal kameralar domuz gribi virüsü taşıyan hastaların sıcaklıklarını ölçer ve bu tarayıcılar bilgisayara bağlandığında ekranda resimler belirmeye başlar. Bu resimlerde farklı sıcaklıklar başka başka renklerde görülür. İşte böyle bir resme gönül rahatlığıyla termogram denilebilir.

iki kadının termogram resmi
iki kadının termogram resmi

resim cc3.0 lisanslı cody popeResimdeki insanlar tarafından salınan ışınımın miktarı sıcaklık arttıkça artar, bu yüzden termografi sıcaklıktaki farkları görmemizi sağlar.
Termogram resimlerinde yer alan şekiller -çoğu kimse inanmasa da- görüntülenen nesnenin veya insanın şeklidir. Birçok insan gördüğü renkleri nesnenin rengi olduğunu sanır. Halbuki işin rengi öyle göründüğü gibi değildir. Nesne veya hastanın üzerindeki renklere aldanıp kalmak; saflıktır, kuruntudur, aldanmadır. Teknoloji ürünleri kimilerini böylesine şaşırtır.
Nesnelerin veya H1N1 virüsü taşıyan domuz gribi hastalarının resimlerini durduk yere önümüze getirdikleri zaman aklımızdan şunlar geçer: “Şimdi termogramdaki bu kadar renk bana ne anlatıyor?” Hastaların vücutlarındaki en sıcak bölgeler resimde kırmızı veya sarı görünür. Doktorlar genelde bu renkler üzerinde dururlar. Soğuk bölgeler yeşil veya mavi görünür. Bu da kimsenin umurunda değildir.
Yazıyı bitirdiğime göre, Osman Müftüoğlu‘nun önerisi ile tavuk suyu çorbası içebilirim. Bakarsanız, çorbamla birlikte hatıra temogramı bile çektirebilirim 🙂