bildirgec.org

termal kamera hakkında tüm yazılar

Domuz gribi hastalığı belirleme teknolojisi

kahkar | 11 November 2009 15:53

Domuz gribi hastalığı ülkemizde ve dünyada can almaya devam ediyor. Biz de sayma sayılarını, hayatını ve sağlığını kaybeden insanlar için kullanıp duruyoruz. Matematik hesapları bir yana, tespit çalışmaları da sürüyor. Gelişen teknoloji ile birlikte H1N1 virüs salgını için bidolu zamazingo düşünülmüş. Mesela, boy boy termal kamera, her akşam haber bültenlerinde kameralara el sallıyor. Peki nasıl çalışıyor bu sağlık ürünleri?

aselsan asır
aselsan asır

Makinelerin çalışması belli bir teknik sayesinde gerçekleşiyor. Termografi kızılötesi görüntüleme tekniğidir. Gözümüz kızılötesi ışınları algılayamaz. Bizim için bu ışınımlar, teknolojik kızılötesi kamera sayesinde gözle görülebilecek bir hale gelir. Haber diliyle konuşmak gerekirse, gelin buna termal görüntüleme sistemi diyelim, halkımız anlasın.

Draganflyer X6 : Profesyonel RC Helikopter

zabun | 02 September 2008 01:05

Bugüne kadar birçok uzaktan kumandalı helikopter gördüm ama Draganflyer X6 ile karşılaştırınca diğerlerinin onun yanında sadece birer oyuncak olduklarını şimdi anlıyorum. Draganflyer X6, çeşitli sektörlerde profesyonel amaçlara hizmet etmek için geliştirilmiş, 16 kanal 2.4GHz radyo uzaktan kumandalı bir çeşit helikopter. Bir askeri casus gözlemci olarak gece termal görüntü almak, bir reklam veya sinema filmi için harika manzaraları HD video olarak yakalamak, sivil savunma görevlerinde kullanmak, ulaşılması imkansız konumlardan doğa fotoğrafları çekmek Draganflyer X6’nın başarabileceği sıradan görevlerden bazıları yalnızca. Helikopterin tamamen karbon lifinden imal edilmiş gövdesi, katlanabilmesi sayesinde çok küçük bir hacim işkal ediyor. Draganflyer X6’da 6 fıçasız elektrik motoru motoru kullanılmış bu motorlar sayesinde 500 grama kadar yük taşıyabiliyor. Helikopterin gövdesinin altındaki yuva, titreşimsiz bir şekilde dijital fotoğraf makinesi, HD video kamera, termal kamera, 0.001 lux’te çekim yapan kamera gibi çeşitli görüntü alıcılarını taşıyıp kontol edebilmekte. Yuvaya yerleştirilen cihazlar 90 derece yukarı aşağı hareket ettirilebiliyor.

Kullanıcı uzaktan kumandaya bağlanan bir video gözlük ile helikopterin bakış açısından istifade edebilmekte. Video aktarım frekansı olarak 5.8GHz seçilmiş. Helikopterde bulunan GPS alıcı ve 6 motorun eşzamanlı çalışmalarıyla havadaki pozisyon istenilen noktada sabitlenebiliyor. 50km/s hız yapabilen helikopter, 25 dakika havada kalabiliyor. Bunu yaparken de 60dB gibi oldukça düşük bir gürültü çıkartıyor. Güç kaynağı olarak 2600mA/s lik doldurulabilir LiPo piller tercih edilmiş. Draganflyer X6 içindeki farklı alıcıları sayesinde kullanıcısına; jiroskopik, akselerometrik, barometrik, magnetometrik, termometrik çeşitli bilgilendirmelerde bulunabiliyor. Draganflyer X6’yı her yönüyle tanıtan videoların bulunduğu sayfayı mutlaka ziyaret etmenizi salık veriyorum.

Termal kameralar Türkiye’de üretilecek

kayvenk | 02 August 2007 09:57

Artan terör olayları yüzünden yüreğimizi dağlayan şehit haberleri üzerine hep düşünmüşümdür: neden yanlışlıkla düşen bir nükleer bombayla bu işlerin üstesinden gelemiyoruz diye. Yanlış, vahşi ve kolaycı bir hayaldi. Zira sınırın hemen birkaç kilometre ilerisinden sınırını geçen bir teröristi bile yakalamak çok zorken…

Termal kameralar konusunda dışa bağımlı bir ülkeyiz. Hele de coğrafi şartlar da bu faktörlerin üzerine eklenince istenmeyen güvenlik sorunları kaçınılmaz oluyor.