bildirgec.org

turşu hakkında tüm yazılar

Turşu sadece turşu mu?

admin | 02 December 2009 11:17

Burada tutup da turşunun ne olduğunu anlatsam acaba tepkiniz nasıl olurdu? Heralde süslü bir başlık atıp altını zırvalarla doldurarak sizleri oyaladığımı falan düşünürsünüz. Neyse burada demek istediğim Google‘da arama yaptığımda da benzer şeylerle karşılaştım; turşu nasıl yapılır, ünlü turşu türleri vs. Araştırmamı daha derinleştirdim ama yine aradığıma yakın bir şey bulamadım. Aslında bu da bu yazıyı yazmamı teşvik eden asıl etken oldu. Lisedeki Biyoloji dersinden hatırladığım kadarıyla ve elimdeki kaynaklara dayanarak biyolojik olarak turşunun nasıl bir özelliği olduğunu açıklamaya çalışacağım.

üçlünüz

taha3045 | 04 May 2009 09:28

Eskide anketler yapardık , pek çok soru olurdu bazıları ise kültleşmiş sorulardı, ıssız adaya düştügünüzde yanınıza almak istediginiz 3 şey( dört te olabilirdi), bir yagmur damlası olsanız nereye damlamak isterdiniz gibisinden.

Anket soruları şu an ne durumda ama bazı forumlarda ki anket bölümlerinde veya sözlüklerde hoşuma giden anket sorusunu belirledim, üçü bir arada kahve gibi, hayatınızın en kral üçlüsünü soruyorlar, cevabını ben bulamadım, pek çok üçlü seviyorum çünkü.Şıklar arasında baba-oğul-kutsal ruhtan tutun, Recep-Tayyip- Erdogan’a kadar pek çok secenek var. Cevabı para-para-para olan bile var, hatta bir sen-bir ben-birde bebek diyen de.

gelelim kuru fasulyenin faydalarına

admin | 27 February 2009 14:26

Mutfagımızın heryemeği güzel, her yemeği kendine has, amma velakin efsaneler efsanesi kuru fasülyenin hakkını yememek, her yiğidin boynuna borçtur. Evinden uzak kalanların en çok özlediği yemektir.

Eskiden fakirlerin sofrasının baştacı olan kuru fasulye, ben çocuklugu bırakırken zam haberleriyle kral yemeği ünvanını alıyordu. O dönemden beri sanırım ben hala algılayamadım kuru fasulyenin durumunu. Bildiğim tek şey kuru fasulye ve pilavın ayrılmaz ikili olduğunu, cacık yada turşunun onların yanına çok yakıştıgı ve bu üçlüye kimsenin hayır diyemeyecegidir.Atatürk’ün sen sevdiği yemek olan kuru fasulye sofrasından hiç eksik olmazdı,aşçısı anılarında trende bile kuru fasulye yaptıklarını anlatır.(bilgi)

yalancıktan yemekler

nazokiraze | 16 December 2008 18:43

Hayatımıza tat katan sevdiğimiz yiyecekler vardır, kimsenin hayır diyemeyeceği lezzetler.Su böreği, mantı, dolma vs. Birde bunların yalancıları var. Hiç yapmadım ben yalancı yemek belki de yaptım farkında değilim,ama misafirliklerde çokça yedim sanırım malzeme eksik olunca, yada alternatif malzeme kullanınca yemek yalancı oluveriyor.

Mesela yalancı işkembe çorbası var içine işkembe yerine tavuk eti konuluyor işkembe gibi olmasa da tadı tuzu güzel bir çorba bu. Zaten sarmısak sirke neye girse lezzeti artar. Bunun yanı sıra yalancı dolma, yalancı su böreği, yalancı tavuk gögsü gibi sevilen yemeklerin yalancıları sık sık yapılan yemeklerdir.Ama denemek istedigim ilgimi çeken yemek yalancı iskenderdir.Tarifi burada bayat pideler degerlendirilerek yapılan iskenderin yalancısında kıyma kullanılıyor eh idare ediverin artık hiç yoktan iyidir.

turşu yemek lazım…..

nazokiraze | 16 December 2008 13:54

İlk kez Türkler tarafından kurulan turşu yazmak istedim bugün , nedeni ise bugün son günlerin en iyi yapılmış turşusunu tatmamdı. Evet bugün akrabamıza Malatya’dan bir turşu geldi hemen bana getirdi saolsun ve tadına doyamadım turşunun.

Evde bulunan her biri başka bir tanıdıkça yapılmış,yollanmış turşular içinde en güzeliydi bugünkü turşu suyu kırmızı içinde acurdan havuca herşey var. Suyu yavan değil tadı tam yerinde diger turşulardan önce bunu yemeliyim. Hala tadı damagımda keşke hiç bitmese….

Kemeraltı Hakkında!

Culture Orange | 06 August 2008 10:28

İzmir’lilerin en azından bir kere gittiği yerden bahsedeceğiz. Ülkenin en güzel karadut şerbetini içebileceğiniz yerden. Labirent gibi sokaklarında kaybolmak eğer kalabalık değilse hoşunuza gidebilir. Kulak zarını zedelemeye yeminli tezgahtarların kolunuzdan tutup size iskender yetirtebildiği bir yer.
İhtiyacınız olmayan pantolonu aldırtabilen pazarlama tekniklerine sahip kemeraltı tezgahtarı aklınıza gelebilecek her ürünü işporta olarak satmaktadır. Son zamanlarda artan çin malı tezgahları dışında aslında ucuza aldığınız şeyler kalitelidir fakat eskidirler.

Artık sebillerinden su akmayan bir yer olma yolunda giden kemeraltında restorasyon çalışmaları yapılmakta. Pembeye bezenen elektrik trafoları, araba giremeyen girse de çıkamayan caddelerinin yer döşemeleri, sizi oradan eski bir konak aldırıp içine yerleştirebilirdi bir kaç yıl öncesine kadar zira artık oturulabilecek ev kalmadı.

sebir
sebil

Saksafonya’nın hıyarı

kopanisti | 27 August 2007 13:19

Aşağı Saksafonya’da yaşayanlar bilirler, hoş yaşamayanlar da bilirler ama olsun buranın hıyarı çok meşhurdur. Sebebi de buranın toprakalitesinin üstün yetiştiricilik normlarının üzerinde olmasıdır. Tabi bu da yetmez. Yetiştiriciler yetiştirecekleri hıyar tohumlarını özenle seçip önce bir güzel sikertirler. Sikertme işlemi çok özel makinalar ile el değmeden yapılır, tek tek tohumlar üzerinde özenle uygulanır, uzun ve meşekkatli bir işlemdir ve kimseye söylenmeyen bir formüle sahiptir ki bu formulü bulanlar bugün hayatta değillerdir, toprakları bol osun, Allah gani gani rahmet eylesin. Maliyeti ve süresi göz önüne alındığında pek rantabıl sayılmayabilir ama hıyarlar hele bir büyüyüp te çarşılara, pazarlara, Grossmarketlere, aldilere, şilekerlere, yurt dışına, yurt içine gönderilince bu zahmete değer olduğu görülür. Tohumlar toprağa özenle tek tek ekilir, bol su verilir, vitaminleri eksik edilmez. Tohumları ekmek ilen görevli elemanlar da özenle seçilir, özel okullarda eğitim alırlar, hepsi özenle tohum ekilecek tarlalara dağıtılırlar. Dağıtılmadan önce 80 faktör domaldrajin koruyucu ile her tarafarlarına sürülür ki mazallah başlarına güneş geçmesin, açıkta kalan hassas tarafları mafolmasın. Ancak domaldırajin fısfıslamayı unutanlar da tohum ekmek için eğildiğinde canları çok yanar da bi daha fısfıslamayı asla unutmazlar, iş işten geçer gibidir ama bi kereden de bişey olunmaz. Buraya kadar anlatılanları şöyle bir özetlersek İyi hıyar yetiştirmenin birkaç altın kuralı olduğunu görürüz. Bunları tekrar hatırlamak gerekirse, bir hıyara dönüştürülecek tohum, iki sikertme işlemi, üç ekme-sulama-vitaminleme işlemi. Bu hıyarlar parlak yeşil renkte olup, hemen hepsinin boyları ve enleri aynıdır, tek tek kağıtlara sarılıp, ayrıca kutulara yerleştirilip ihraç edilirler. Onların anlattığımız hıyarlar olduğunu anlamak çok kolaydır sarılı oldukları düz siyah kağıtlardan hemen anlayabilirsiniz onları.