bildirgec.org

gider hakkında tüm yazılar

ŞU KARAPARA DEDİKLERİ

Sule34 | 14 December 2010 14:36

ŞU KARAPARA DEDİKLERİ
Dünya üzerinde vergi kaçırma suçu insanlığın tarihi kadar eskidir. Paranın bulunuşu ve aktif olarak günlük hayatta kullanılmaya başlanmasıyla da iyice somutlaşmıştır. Tarih boyunca suçlular yakalanıp cezalandırılsa dahi çoğu kez kazançları yanlarına kar kalmış bu yüzden de insanlar tarafından sıklıkla başvurulan bir kazanç yöntemi olarak görülmeye devam etmiştir.Suçlu yakalansa da suç sonucu elde edilen gelirin takibinin tam olarak yapılamaması ve bu gelire el konulamaması organize suç örgütlerinin güçlenerek varlığını sürdürmeye devam etmesindeki en önemli etkenlerdendir.
1900’lerin başından itibaren kara para aklanması konularında dünya devletlerinin duyarlılıklarının artması suç ile ilgili gelirlere ve suçluların mal varlıklarına el konulmaya başlanmasıyla birlikte yasa dışı kazanılan paraların gizlenmesi, nev’i nin değiştirilmesi suretiyle yasal kimlik kazandırılması şeklinde tanımlanabilecek “kara paranın aklanması “ durumu oluşmuyu başlamıştır.
L’expresse gazetesinde yayımlanan bir haberde 1920 ‘li yıllarda kanun dışı paranın yasal hale getirilmesi için,Chicago ‘da mafya üyesi bir şahsın; o dönemde çok popüler olan ve sadece nakit para kullanılabilen ;çamaşırhaneler zinciri almak suretiyle suç gelirlerini yasal gelirleriyle karıştırarak muhasebe kayıtlarına geçirdiğini belirtmektedir.İngilizce de kara para aklama anlamında kullanılan “laundering”(çamaşır yıkama) tabirinin buradan buradan geldiği söylenmektedir.

1960’lardan sonra uyuşturucu ticaretinin uluslar arası hale gelmiş olması paralelinde kara para aklamasının da uluslar arası hale gelmesine sebep olmuştur.Dünya ülkeleri çok uzun süre kara para aklanması konusuyla bireysel mücadele etmiş ancak;suç örgütlerinin uluslar arası düzeyde örgütlenmiş olmasından dolayı tek başlarına etkin olamamışlardır.

Evlilik Üzerine

vatanda | 11 December 2010 12:59

Evlilik yaşamımızın belkide en önemli kararıdır. Attığımız adımla birlikte bambaşka bir dünyaya farklılıklara herşeyden öte değişik bir kimliğe bürünürüz. Yaşamın belirli dönemlerinde farklı şekillerde ortaya çıksa’da bolca yanlışı olsada olmazsa olmaz bir durumdur evlilik. İster resmi olsun ister dini hatta kalbi şekillerde de olsa evlilik yaşanan birşeydir. Burda genel algı olarak Resmi evliliklerle birlikte duygusal ve dini evliliklerden de söz etmek istiyorum sonuçta biz insanlar çok farklı evliliklerden söz edebiliriz. Mesela duygusal evlilikler çok daha iyidir çoğu konuda çünkü her iki tarafta birbirinden her an ayrılabilecek bir durumdadır. Ve bağı sadece sevgi bağlılık ve aşk sağlar. Resmi evliliklerde ise zamanla alışkanlıklar çevre baskısı ve yaşam koşulları etkilemekte. Dini evliliklerde ise olay çok daha başka hem dini etkiler hemde örfi ananeler etki etmekte. Aslında olması gereken en önemli şey duygusal evliliğin oluşması ve gelişmesi daha sonra zamanla resmi evlilik olur ama burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki buda cinsi evliliğin belirli bağlardan sonra oluşması. Sonuçta ülkemiz özellikleri itibariyle en büyük hatalardan birisi önce cinsi evlilik sonra duygusal yada resmi evlilik olması hatta cinsi evlilikten sonra hiçbirşeyin olmaması ve taraflardan sadece bayan olanın zarar görmesi. Daha sonrada çok daha vahim ve kötü sonuçlar doğurması. Sözün özü hatta kısası ilk önce yürekte sonra belirli bağlarla bağlandıktan sonra cinsi ve resmi evliliğin olması. ( Burada cinsi ilişki belirli bir noktaya kadar evlilik öncesinde bilinmesi gerekmektedir. Sonuçta resmi evlilikte cinsellikte önemli bir rol oynamaktadır.)

Memurlar ve yaşam döngüsü

vatanda | 10 December 2010 12:03

Memurluk ve yaşam sorunları hakkında ne yazılsa aslında boştur. Özellikle de 700-800 tl ile yaşamaya çalışan kesimler düşünülünce gerçekten de çok saçma geliyor ama şu varki. Memur olduktan sonra insan değişiyor. Yaşam standartları ve sıkıntıları değişiyor. İster istemez bulunduğu ortamdaki yaşam standardına ayak uydurmaya çalışıyor. Hele bekar ve aile desteği alamıyorsa iş daha da zorlasıyor. Evet 1,500-2000 tl arası bir maaş alınıyor ama bu maaşlar cebe girerken nedense max 750-800 arası giriyor. Giderler ve bu giderlerin ötesinde ihtiyaçlar farklılaşıyor. Bulunduğunuz ortam insanlar ve değişik ihtiyaçlar oluşuyor. Kazanıyorum ama neden harcayamıyorum durumları oluşuyor ve sonuçta memur dediğimiz grup daima borçlu oluyor. Ha şuda var bir memur max 10 sene içinde rahat bir araba alabilir yada bi 10 senede orta halli bir ev sahibi olur ama daha da fazlası olamıyor. Ha diceksiniz e daha ne istiyorsun diye. Ama öyle diil işte yaşıyoruz yaşam geciyor memur olmak için birçok sorundan engelden geçmişiz daha birşeyler olsun istiyoruz. Kendimizi geliştirmek daha da birşeyler kazanıp daha iyi bir ortamda daha refah seviyesi yüksek bir sekilde yaşamak istiyoruz. Belkide insan ne kadar bulursa daha fazlasını ister durumuna düşüyoruz ama öyle oluyor. Birde saolsun bankaların tuzağına düştüğümüz yada birkaç defa hatalı kararlar verdi isek bu sefer tamamen dağılıyoruz. Kısaca sözün özü bir memur evet orta derece bir maaş alır ama bu alınan maaş öyle büyük bir getiri sağlamaz. Hatta zor durumlarda bile kalır. Yazımla sizleri sıktıysam affola.

Zahmetsiz Lavabo Sifonu : PermaFlow

zabun | 05 December 2008 04:37


Bir yapay kalp gibi görünen zamazingo, yeni nesil sifon PermaFlow

Sıradan hazneli bir lavabo sifonu, kirleri haznesinde toplar ve tıkandığında açılıp temizlenmesi gerekir. Sıradan körük tipindeki sifonlarda ise, tüm kirler kıvrılan alt kısımda toplanır ve yine temizlenmeyi bekler. Tıkanıklığı açmak için; kıvrılabilen tellerle (snake) kurcalamak, lavabo pompası ile hava basmak, ya da eritici kimyasallar kullanmak başvurulan diğer yöntemler. Lavabonuz sık sık tıkanıp sizi zahmete sokuyorsa, yeni tip sifon PermaFlow‘a bir gözatın. PermaFlow, tamamen şeffaf olarak tasarlanmış, üzerinde dönen bir mekanizma bulunduran bir sifon. Bu sifonla ne kimyasallara para harcıyorsunuz, ne pompalama yapıp kendinizi yoruyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey tıkanma olduğunda sifon üzerindeki kolu biraz çevirmek. Kol sizin yerinize, içerideki pıhtılaşmış/çamurlaşmış artıkları temizliyor. Sifonun tasarımı akışı kolaylaştıracak tarzda yapılmış. 40$ fiyatla satılan sifonun döner mekanizması, yapılan testlerde bozulmadan 31,000 kez dönebilmiş. Firmada e madem öyle bizde 10 sene garanti verelim gitsin demişler 🙂

[popsci] [video] [pdf]


Evlerimizde kullandığımız sıradan hazneli sifonlar

internette gelir gider hesabını tutma

KAghast | 08 October 2008 10:16

Parayı severiz, harcamayı daha çok severiz. Böyle olunca da, en son yaşanan kredi kartı hezimetleri gibi trajik olayları duyarız, yaşarız.

Bütçenizi yönetebilmek, giderlerinizi gelirlerinizle dengeleyebilmek için internet üzerinde birçok uygulama mevcut. Ama bunlardan bir tanesi toplulukluk tabanlı olması ile diğerlerinden biraz farklı; Moneytrackin

Sisteme gelir ve gider kaynaklarınızı yazıyorsunuz. Tüm işlemlerinizi etiketliyorsunuz ve giderlerinizi dizginlemek için yapmanız gerekenlere dair öneriler, fikirler alıyorsunuz (ya da veriyorsunuz). Tabii bunu yaparken mahremiyet de ön planda tutuluyor. uygulama ayrıca ürettiği grafikler ve raporlarla da çok başarılı.

Süpermarketler -3

kapuska | 29 July 2008 09:18

Kazara ilk buraya gelenler için: 1. bölüm, 2. bölüm

Henüz 14 yaşındayken okulunu bırakan (N. S. gibi..) ve bir bakkal mağazasında tezgahtarlık yapmaya başlayan Clarence Saunders’ın belki de en büyük özelliği egitimini tamamlayamamış olsa bile içinde olan üstün gözlem yeteneği ve problemlere getirdiği yenilikçi çözümlerdi. Dükkandaki görevi, o zamanlar birebir olan alıcı-satıcı diyaloğunda müşterilerin siparişlerini alıp bunları hazırlamak ve istek olduğunda, eh bir de patronu izin verirse, bahşiş aşkına paketleri evlere teslim etmekti.

o günlerden bir bakkal dükkanı
o günlerden bir bakkal dükkanı

Ne var ki, 18 yaşını doldurduğu gün, artık kalfalığını yaptığı işten sıkılmış, hem biraz gezmek hem de şansını başka yerlerde denemek için ülke çapında satış yapan bir toptancının yanında işe başlamıştı. 4 yıl kadar ülkeyi dolaşıp bu işten de sıkılınca, 1905’te yine başka bir toptancının ama bu sefer şehiriçinde, satış memurluğunu yapmaya başladı.

pilli = ? YTL

omersiar | 28 October 2006 11:58

efenim bu youtube ve geliri mevzusu ile ilgili bildirileri haberleri falan filan hep okuduk gördük. şimdi benim sorum pilli siteleriyle ilgili. hep youtube merak konusu oldu. ben pilli sitelerini merak ediyorum. bilgisi olan var mı ? aftermath ne kadar kazanıyor ? geliri kullanıcılara iyi bölüştürüyor mu ? bölmesi çarpması iyi mi ? geliri giderine yetiyor mu ? başka ortakları var mı ?