bildirgec.org

arabesk hakkında tüm yazılar

müzik ne yapar?

absynthe | 15 October 2010 10:31

İnsanları hiç dinlediği müziğe göre kategorize ettiğiniz oldu mu? Bazı insanlar için rock bir yaşam tarzıdır mesela- ben biraz modası geçmiş olduğum için buradan örnek veriyorum- örneğin yeni tanıştığım bir insanın led zeppelin’in bir şarkısından bahsetmesi ya da beatles’ı az çok bilmesi beni etkiler. Ortak bir değeri paylaşıyor olmak bir bağ kurar o insanla benim aramda. George Harrison dediğimde yüzüme mal mal bakmaması, hatta tutup solo albümlerinden birini bana getirmesi o kişiyi özel bir yere koyar gözümde. Bir yakınımın Cem Adrian dinleyen insanlara zaafı vardır mesela, ne yaparsa yapsın o insan Cem Adrian dinliyorsa güvenilir gibi gelir ona, hiç güvenmeyeceği, ilgilenmeyeceği insanlarla bunun etkisiyle ilgilendiğine şahit oldum.

http://fc03.deviantart.com/fs14/i/2007/086/1/8/no_music_no_life_by_rickydaskylinez.jpg
http://fc03.deviantart.com/fs14/i/2007/086/1/8/no_music_no_life_by_rickydaskylinez.jpg

Sanatın hiçbir dalı kişiliğimizi bu denli etkilememiştir herhalde, ne resim, ne tiyatro. Belki edebiyat ile sinema biraz yaklaşmıştır, ama hiçbiri müzik kadar kolay ulaşılabilir, hızlı ve defalarca tüketilebilir olmadı. Hiçbiri müzik kadar kitlelere hızla ve uzun süren bir etkiyle nüfuz etmedi. Müzik ayrıca diğer sanat dallarından farklı olarak tüm marjinal grupların da kendini ifade etmesine olanak sağladı. 70lerde başlayıp günümüze evrilen arabesk buna güzel bir örnek olabilir. Hala tartışmaları yapılan bu müzik türü-diğerleriyle beraber tabii- gerçekten de toplumda tabakalaşmaya yol açıyor olabilir. Örneğin annem bir dönem çalıştığı iş yerinde sürekli “damardan” dinleyen iş arkadaşlarından nefret ederdi. Onlar da annemin götürdüğü türküleri dinlemezlerdi. Ama zamanla annem de onların dinlediklerine alışmaya başladı, bu gruba uyum sağladığının da bir göstergesiydi.

Arap Müziğinin Arabesk’in üzerindeki Etkileri

zamanlar | 30 June 2010 14:13

Arabesk müziğin Türkiye’de popüler olduğu dönemlerde üzerinde en fazla tartışılan konulardan biri herhalde arabesk’in arap müziğinden etkilenerek ortaya çıktığı ve asla özgün olmadığı tartışmasıydı. Arabeskin öncülerden Orhan Gencebay bu tezi ısrarla red edsede müzik otoriteleri arabeskin arap müziğinden etkilendiğini söylüyorlar.

Arabesk arap müziğinden esinlenerek yapılmış bir müzikdir yada değildir şu bir gercek ki Türk Halkı hem arabeski hemde Arap Müziğini çok seviyor.

Arap Müziği İçin Türkiye’de kurulmuş web siteleri bile büyük ilgi görüyor ( b.k.z ) oryantal dansı Türkler mi Yoksa Araplar mı daha iyi yapar tartışması bile içki masalarının heraretli mevzuların dandır.

MÜSLÜM GÜRSES

A D A L I | 24 January 2010 19:50

Müslüm Gürses, nam-ı diğer baba;
1953 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İnsanı duygu sellerine kaptıran sesini ve yorumunu babasından almış usta sanatçı. Babası şarkıcı değil yoksul bir rençbermiş ama kendi çapında tarlada söylediği türküler nam salmaktaymış köylerinde. Geçim sıkıntısı zormuş o dönemlerde, ailece Adana’ya göç etmişler. Babası bazen gizli gizli düğünlerde bağlama çalarmış, gizli çünkü o dönemlerde şarkıcılığa pekte sıcak bakmazlarmış. Fakat Müslüm içindeki o müzik aşkını gizlemez, gizleyemezmiş. Gürses hayatı boyunca hep acılarla karşılaşmıştır, belkide bu yüzdendirki okuduğu her şarkıyı insanların beynine kazımış, yaşadığı duyguları şarkılarıyla bizlerede yaşatmıştır. İlk olarak annesini kaybeden Müslüm, ikinci olarakta kardeş acısını yaşamıştır. Artık iyiden iyiye içine kapanık bir genç oluvermiştir. Terzi çıraklığıyla işe başlayan Müslüm’ün asıl hedefinde şarkıcılık yatmaktadır.

İçinde yaşadığı acıları, şarkılar mırıldanarak yenmeye çalışan Müslüm’ün şans nihayet yüzüne gülmüştür. Adana’da bir çay bahçesinde ses yarışması düzenlenir. Arkadaşlarının katıl ısrarlarına rağmen babası karşı çıkar, hatta bir gece sırf yarışmaya katılmasın diye saçlarını keser oğlunun uyurken. Ama Müslüm kafasına koymuştur bir kere. Soluğu berberde alır, saçını üç numaraya vurdurup, koşar bit pazarına elbiselerinide aldıktan sonra hemen gider yarışmaya, tabii birinci olmuştur Müslüm. Bir süre bu çay bahçesinde sahne alan sanatçı Gürses soyadınıda burada almıştır.

Daha sonra işler yolunda gitmemiş ve eski işi olan terziliğe tekrar geçmiştir, fakat günlerden birgün Türk filmlerini aratmayacak bir olay olmuştur. Gazinoda çalışan arkadaşı hastalanmış ve onun yerine geçmiştir bir günlüğüne, işte o gün onun dönüm noktası olmuş. Çok beğenilen Müslüm Gürses artık sahnelerdedir. İlk ve önemli çıkışını 1969′ da çıkardığı 45’lik plakta yer alan; Sevda yüklü kervanlar, Fark etmez artık adlı şarkıları dillerdedir artık. Askerlik borcunu tamamlamak için ara verdiği müziğe, tekrar geri döner. 1978-79 yıllarında zirveye adım adım yürürken, korkunç bir kaza geçirir, konser sonrası dönüşünde geçirdiği trafik kazasında alın kemiği un ufak olan sanatçının, artık koku alma duyusunun yanı sıra işitme duyusununda %50’sini kaybetmiştir. Bütün bu olumsuzluklara göğüs geren Müslüm Gürses “Özür diliyorum senden”, “İsyankar”, “Ben insan değil miyim” albümleriyle artık gönüllere taht kurmuştur.

Özelliklede varoşların ve ezilmişlerin baş tacıdır artık. Hayat arkadaşınıda bulmuştur, o yılların en ünlü sinema yıldızlarından olan Muhterem Nur bundan sonra hayatını paylaşacağı tek insandır. Sayısız albüm çıkartan Müslüm Gürses sinemadada kendini göstermeyi başarmış ve Türkiye’ye adını altın harflerle yazdırmış en büyük sanatçılardan biri olmuştur.

1968 yıllarından tutunda bu zamana kadar seslendirdiği bütün şarkılar tıpkı ilk gün çıkmışçasına tazeliğini korumaktadır.

AKAK

il mare | 04 April 2009 23:55

Akıp giden sulara rağmen aynı yerde uyuyup uyanmak… Eskiden uykuna emanet ettiklerinin şimdilerde olmaması,hoş her sabah kendiliğinden karşına çıkması…Arabeskliğin en yokolasıcası…

yalnızlık ne demek

aylakadamveben | 01 March 2009 19:41

şiirin kendine ait bi gerçekliği var demek ki..
şöyle diyo attila ilhan;gecenin bi saatinden sonra içinizdeki yalnızlığı tanıyamazsınız..bi özgürlük vermiyo mu insana;yalnızlık edebiyatı yapma özgürlüğü..attila ilhan bu kadarını söylemişse ben arabeskin dibine vururum..uzun,ıssız bi merdivende..elimde köpeköldüren..başımı fazla kaldırmadan,ufkun hemen üzerindeki yıldızı yakalayıp,eski bir besteyi anarım;”gökyüzünde yalnız gezen yıldızlar,yeryüzünde sizin kadar yalnızım…”anarım ulan!..değilmi ki izni ilhan’dan almışım..
kendine acıma denizinde attığım zevk kulaçları oluyor devam ettiğim sayfalar..ama fazla açılmışım..bir buzul kıtaya çarpmış gibi oluyorum..sen söyle,şu dizelerle karşılaştığında yaşadığın duyguyu başka nasıl açıklarsın;”hem bir kere yalnızlık ne demek/bu kadar milyonla bir haksızlığın ekmeğini paylaşırken…/yalnızlık ne kelime/ellerimiz dirseklerine kadar kana gireli…”
artık hülyalı bir hüzün tadı bırakmıyor ağzımızda şarap..
acılı bir isyan yürüyor yumruklarımıza..
iyi de şarabın ince boynundan ne istiyosun..
üzümü sıkarsan şarap olur da…şarabı sıkarsan kan…

alıntı

neceff | 15 February 2009 17:08

geçici fayda hesaplarında dudaklarım
ıslak dişlerinizle elleyin yaramı
hafif ve afif karayel damağınıza yapışırken
terk edin rüyalı günlerinizi
diyorum çünkü siz kimin saltanatında
göbek bağını kesiyorsunuz sokağın
süngüde çiçek ayarı yapılmamış lale soğanı
döngüde kısırlaşmış bir caz sabahı
sulanıyor öpülmüş kumsalın yan ağına

bayatlamış bir kesir sayısını 69′ a bölerken
nefesini alıp kaya kökümle çarpıyorum
üzerime vazife değil fakat bir karanfil
elektrik verip duruyor yaprağına, olur değil
ceset kapağımda susturuculu bir ölüm
istiyorum ki; olmazsa saygılıyım leyleklere
herkese anlatırım olanları he gülüm!

Türk Popüler Müziğinde İdoller

neceff | 21 November 2008 13:13

Her zaman gündemde olmasına karşın daha önce pek irdelenmediğini düşündüğüm popüler müzikteki idol olgusu, daha ilk başta bir “tuhaflık”ı kabul etmemizi gerektiriyor: İnsanın, ilk gençlik yıllarından itibaren müziğin büyülü gücü sayesinde, dinlediği müzisyenin etkisi altına girmesi! Tabii bu denli derin bir konuyu incelemek için öncelikle ‘pop’, ‘idol’ ve ‘popüler müzik’ kavramlarını benimsememiz gerek.

Radyo Turkcell gnctrkcll radyo yayını

ergin53 | 15 November 2008 11:13

radyo
radyo

Turkcell’in hizmetleri ve kampanyaları bitmez Ayrıca kullanıcıları için muzik dinleme keyfinide sunmuş her çeşit türden müzik yayını mevcut. radyo dinleyin

bu kampanyadan herkes yararlanabilir 😀

türkçe, pop, romantik, rock, arabesk, türkü, yabancı, rock, hard rock..