yolu sevgiden geçen her tavuk birgün bir yerde buluşacaktırfarzedin ki böyle manalı manalı bakan bir tavukla bir gün gözgöze geldiniz, ne yaparsınız? yerinizde olsam arkama bile bakmadan kaçardım, çünkü tavuk eşhası hiçte sanıldıkları kadar masum değildirler, kendilerinden beklenmeyecek kadar ani bir şekilde gözünüzü oymaya kalkabilirler.
her neyse, esas konuya geçelim hep beraber. geçen gün samanyolu tvde kümes hayvanlarını tanıtan heyecan dolu bir dökümantere denk geldim ve merakla izlemeye başladım..

kötü yürekli olmayan, ama doğanın kanunu gereği karnı acıkan bir kartal irisi, yavrularını etrafına toplamış huzur içinde toprağı eşeleyen bir tavuk ailesini iştahla izlemeye başlar. amacı belli, ailenin biraz uzağına düşmüş olan minik sarı civcivi gözüne kestirmiş, fırsat kolluyor. bir ağacın arkasına saklanıp civcive göz kırpıyor, tabi civcivcik de kendi türünü hatırlatan, bu tüylü-kanatlı yeni oyun arkadaşına doğru sevinçle hamle yapıyor. anne tavuğun kartalı farkettiği an tam civcivi kanadının altına alacağı sırada anne tavuk, teyze tavuklar, baba horoz ve amca horozlar durumu farkediyorlar veee ne olsa beğenirsiniz? kartal önde, kümes mensupları arkasında, bir curcuna bir tantana, sormayın. kartal binbir güçlükle havalanıp nefes nefese kendini bir ağaca atıyor, aşağıda bizim kahraman kümes halkı, alkışlar, ıslıklar içinde sahne kararıyor, aksiyon bu şekilde sona eriyor.

şöyle bir düşündüm, bu konunun bir anlamı, bir mesajı olmalı, her şeyin bir sebebi var, nedir bu tavuklar aleminin durumu; araştırmaya ve belli etmeseler bile bu cesuryürek-gözüpek dostlarımızı sizlere tanıtmaya karar verdim.

işte bay horoz:

kaçırılan ve damdan dama uçurulan horoz, 18 yıl sonra bulunarak ailesine teslim edilirken tavukgillerin erkek olan ferdidir. zamanlamasıyla ve attığı sololarıyla ünlüdür. ancak karizmasının esas nedeni parlak kırmızı, yüzünü kısmen örten larry yuma ibiğidir. yabancıların, özellikle çocukların kümesine girmesinden hiç hoşlanmaz. ciddi, ağırbaşlı ve keskin bakışlıdır. gagası ve ayakları sarıdır. dört parmaklıdır. şahsına münhasır şarkısı bile vardır, adile naşit’in kulakları çınlasın, horozumu kaçırdılar, damdan dama uçurdular, suyuna da pilav pişirdiler şeklinde hüzünlü bir ezgidir.

tavuk: tavuk
tavukgillerin dişi olan ve yumurtlayan bireyidir. erkeğine göre daha küçüktür. genellikle turuncu ve beyaz tonlarında olur. en çok buğday, mısır, arpa, yulaf, çavdar sever, ama yine de ne verirseniz ve ne zaman verirseniz yer. doyduğunu anlamaz, bunu sizin tahmin etmeniz gerekir. yemek arasında aperatif olarak solucan ve kurt tercih eder. dört parmaklıdır.

cüce tavuk:
normal bir tavuğun tıpkısının minyatür olanıdır, haliyle herkesin favorisidir. yavruları 2 aylık oluncaya kadar gözle görülemezler. çok hareketli ve saldırgandır, avlanırken çok iyi saklanır. dört parmaklıdır. uçan tekme atabilen tek tavuktur. hızlı koşar, amuda kalkar, parande atar. hatta aralıksız 3lü salto atabildiği de söylenir.

paçalı tavuk:
bacaklarında moğol çizmelerini hatırlatan tüyleri vardır, buna mukabil ibiği yoktur. son derece ağır ve uyuşuktur, sabahları geç uyandığı için horozdan en çok fırça yiyen türdür. ancak yavrularına çok iyi anne olur. şefkatli, müşfik ve sabırlıdır. dört parmaklıdır. (benim jenerasyonumda kenarları tüylü moğol çizmesi giyenlere rastlanmıştır)

tepeli tavuk:
gelmiş geçmiş en huysuz, bir o kadar da kaprisli tavuk türüdür. başındaki tüy yumağını taç zannetmektedir, o yüzden en yüksek tünekte hak iddia eder, bütün gün etrafa emirler yağdırır, sürekli söylenir, herkesi canından bezdirir. yemeğinin mutlaka diğer kümesdaşlar veya ev halkı, muhtemelen evin yeniyetme kızı tarafından yedirilmesini bekler. fazla bezdirdiğinde azotlu yem verilir. komada geçirdiği bu dönemde kümeste bayram havası yaşanır.  ' baby life was fun life was great til I made my big mistake oh no it'll never happen to meee'  violent chicks dört parmaklıdır.

kentucky tavuğu:
en popüler tavuk türüdür. besili ve gevrek vücut yapısından anlaşılabileceği üzere sakin ve fütursuzdur, hayata pozitif bakmayı tercih eder. filozof duruşları onları iki kola ayrılmaya itmiştir: çilekeş-kaderci benediktinler ve ezilmeye karşı çıkan-isyankar mandeistler. benediktinler teslimiyetçi yapılarından dolayı lezzetiyle ünlü bir manastırda çile doldurmakta, mandeistler ise modern yaşama atılarak hayatın keyfini çıkarmaktadırlar.

tavus kuşu:

kraliçe feng shui, dönemin hatırı sayılır tavusu roderick mckenzie ile tavukgillerin paris’te yaşayan kuzenidir. en büyük özelliği arkasındaki olağanüstü kuyruğudur, gösterişli ve renkli renklidir. fakat bilindiği kadarıyla, hatta bilinmediği kadarıyla 14. yüzyılda siyam kralı don-li-dorp tarafından bu kuyruklar kesilerek saray halkı için yelpaze olarak kullanılmaya başlanmış, 18. yüzyılda ise çin kraliçesi feng-shui’nin emriyle bu kepazeliğe son verilmiştir. hatta denilir ki, tavus kuşlarından o kadar utanılmıştır ki istedikleri zaman saraya girmelerine, tahta oturmalarına, törenlere ve orjilere katılmalarına, hatta ve hatta gerektiğinde devlet işlerine karışmalarına bile müsaade edilmiştir. bu karışıklıklar esnasında kaç parmağı olduğu saptanamamıştır.

şurada nefis bilgiler var, şurası ve şurası tavukların hayatımıza ve mutluluğumuza katkısı açısından bize ışık tutuyor, şurası ve şurası ise karşıt fikirler olarak fena kapışıyor, şurası ise modern tavuğun insan yaşamındaki yerini saptamış, bize gösteriyor.

kaynakça: fenni tavukçuluk ve tavukların gizemli dünyası, doç.dr. fuat ali örsan, genişletilmiş 7. baskı

(örtmenim bitti, tenefüse çıkabilir miyim?)