İstiridye, çikolata, çilek, havyar, ançuez, şarap bilmemne pek çok besin maddesi afrodizyak olarak kullanılır. Aganigi naganigi fındıklar, bitki çayları ve manson korkusundan ismini zikretmedigim o mavi hap. İnsanoğlu yaradılışından bu yana afrodizyak peşinde koşmuştur, bu kültür her medeniyette vardır. Yalnız bir şey vardır ki tüm şifayı içinde barındırır, tüm çeşitleri harmanlamıştır oda mesir macunudur.Mesir macunu çok yedim ben tüberkiloz geçiren her insan uzun zaman iyileşse de annesinin ballı, sütlü, macunlu, otlu tacizinden kurtulamaz. Uzun zaman geçmesine ragmen anamın yolladıgı isveç iksirleri, otlar, çöpler evden eksik olmaz, eşim evi büyücü evine çevirdin der bana. Tatlı sevmedigim için ballı, kaymaklı sütler bana her zaman itici gelmiştir, ama anneme şimdi hak veriyorum, sütünü pekmezsiz içmeyen oğluma nazaran bal veya pekmez görünce dırdıra başlayan kızımı görünce çok üzülüyorum. Yalnız tek dönem anamın gece sütlerini biryerlere dökmedim o da içinde mesir macunu koydugu zamanlar. Evet kavanozda akışkan haldeki mesir macunu, süte ekledigi zaman severek içtim belki bunun nedeni içindeki o harika baharatlardır.Mesir macunu 41 çeşit baharattan yapılan afrodizyakların kralı olmasının dışında hekimlerce kabul edilen pek çok faydaya sahiptir.İştah açar, gaz giderir, idrar söktürür ve enerji verir. Manisa’ya ait olan mesir macunu için her yıl şenlikler yapılır.

Kanunu Sultan Süleyman’nın annesi Hafsa Sultan’nın hastalıgı üzerine 1520 de Merkez Efendi(Muslihİddin Efendi diger ismidir) tarafından yapılan mesir macunu, Merkez efendi’yi ihya etmiştir.Zira kendisi hem din hem tıp alimiydi.Mesir macunun tıbbi degeri kabul edilmiştir ancak halk arasında da onu yiyeni yılan sokmaz, onu yiyen genç kızlar o yıl içinde evlenirler gibi inanışlar da mevcuttur. Mesir macununa benzer macunlar ilk kez Pontus Kralı Mithridates tarafından Anadolu’da kullanılmıştır. Kendisini sürekli zehirle öldürmeye çalışanlara karşı önlem amacıyla panzehir içeren macunlar hazırlatmıştır..(MESİR MACUNU ÇAY OLUP POŞETE GİRDİ)

Havlıcandan anasona, hardaldan çörekotuna, karanfilden kişnişe tam tamına 41 çeşit baharat. Her birinin ayrı tadı ayrı özelligi, faydası var .Hatta günümüzde macun içeriginde ki bazı baharatların artık bulunmaması nedeniyle onların yerine başka baharatlar kullanılmaktadır. Baharat dışında meyan balı ve şekerle tatlandırılmıştır.Lezzeti kimine agır gelse de kokusu muhteşemdir.Manisa’yı dünyaya tanıtan besindir.Şenliklerde atılan kapışılan minik paketler ve kavanozdaki haliyle bildigimiz mesir macunu artık çay, lokum halinde hatta tüplerde bile üretilmektedir.

kaynak 1