Aslında başka bir konu hakkında yazmayı düşünüyordum ancak “korku” isimli yazımdan sonra bu yazının daha manidar olacağını anladım. Üstelik yazıyı okuyan ve yorumlayan insanlara da bazı tekniklerden bahsedeceğim sözünü vermiştim. O yazının hemen arkasından olmayacaktı da, ne zaman olacaktı öyle değil mi?Fobi ve kaygı denilen korkuların nasıl oluştuğundan bahsetmiştim. Aslında daha önce bilmediğiniz bir konu olduğu için korkudan bile korkuyordunuz. Şimdi nasıl oluştuğunu öğrendiniz. İnsan bilmediği şeyden de korkar. Bu yüzden korkunun nasıl bilinçte yer ettiğini öğrendikten sonra kendi bilincinizi/bilinçaltınızı gözlem altına aldınız. Artık bir fobiniz varsa bile, size gerçekten sıkıntı verici düzeyde olmadığını da zaman geçtikçe anlayacaksınız.

Ancak fobiler ve kaygılar için bir şey yapmazsanız, kendi başlarına geçmezler, hayatınızın sonuna kadar devam eder bu sıkıntı. Özellikle yaptığınız işle ilgili veya her zaman karşılaşma riski olan fobiler sizi çok rahatsız eder.Korkunun bir illüzyon olduğunu söylemiştik. “Korku” yazısını yorumlayan arkadaşlardan bu konuda bir yorum bekliyordum ama hiç birinden menfi-müspet bir yorum gelmedi. Bende şöyle düşündüm. Ya herkes bu illüzyon meselesini anladı yada hiç kimse anlamadı ama önem vermedi.Kısaca bunu açıklayalım. İllüzyonun Türkçe karşılığı olarak yanılsama, yanılmaca da kullanılabilir. Ancak gerçekte illüzyon anlamını verir mi bilemiyorum. İllüzyon, sihirbaz diye nitelenen sahne sanatçısının icra ettiği eylemdir. Size bir gösteri yapar sizde onu duyu organlarınızla algılayamadığınız için illüzyon diye nitelendirirsiniz. Ama herkes için geçerli değildir bu. Bu gösterinin nasıl kurgulandığını bilen biri, belki de başka bir sihirbaz bu aldatmacaya kanmadığı için onun gözünde bu illüzyon olmaktan çıkar. Evet, sizin sahip olduğunuz bir korku, başka birinin gözünde korku değilse bunu nasıl açıklarsınız?Fobi, bilinçaltının sizi tehlikelerden korumak için geliştirdiği bir korunma mekanizmasıdır. Bu son derece mantıksız olsa bile, bilinçaltının bir mantığı olmadığı için daha önce kazanılmış davranışını, korkulacak şey meydana geldiğinde sergiler. Bilinçaltı asla sizin düşmanınız olamaz. Bu konuda rahat olun. Sizi, iyi niyetinden dolayı koruma içgüdüsü ile yapmıştır bunu.

Korkuları Aşmak
Korkuları Aşmak

Teknikler1. Korkunun Üzerine gitmekEn tavsiye edilmeyen yöntemdir. Sebebi de korku anında ne olacağını bilememenizdir. O anda tepkileriniz mantık çerçevesinde olmayabilir. Aslında bir teknik bile sayılmaz. Çok basit görünen korkular için tavsiye edilir. Araba sürme korkusu, yükselik korkusu gibi korkularda denemeyin. Kedi – köpek korkusu gibi evcil hayvan korkunuz varsa güvenli olduğunu bildiğiniz bu hayvanların sahibinin gözetiminde korkunuzu yenebilirsiniz. Tavsiye edilmemesinin bir diğer sebebi de, üzerine gittiğiniz korku için birden fazla deneme yapmanız gerektiğidir. Tek sefer yetmeyebilir.2. Küçülterek üzerine gitmekDiyelim ki size ikisinden birini mutlaka okumanız gereken iki kitap gösterdim. Kitaplardan biri 500 sayfa diğeri 100 sayfa. Bunlardan birini mutlaka okuyacaksınız dedim hangisini seçersin? Elbette 100 sayfa olanını seçersiniz. Beyin gözünüzde büyüttüğünüz her tür davranışa karşı olumsuz tepki verir. Eğer bu bir korku ise zaten had safhada büyütülmüş bir duygudur. Beyin bir problemi haddinden fazla büyütmüşse bunun çözümünde oldukça zorlanırsınız. Bu isterseniz alışkanlık kazanmış olduğunuz bir iş olsun, eğer rutin yaptığınız bir işi bile çok büyütürseniz çözümünde oldukça zorlanırsınız. Korku ve kaygılar çok büyümüşse beyin tarafından çözülmesi zor bir problem gibi görünür. Bunu küçültmeyi deneyin. Bu tekniği bütün korkularda deneyemezsiniz. Bir diğer olumsuz tarafı zaman almasıdır. Diyelim ki araba sürme korkunuz var birden bire bu küçültme işlemini yapamazsınız. Bilinçaltı’nın her hangi bir mantığı olmadığı için zamanla korkulacak bir davranış olmadığını öğreneceği küçültme işlemini, araba sürme fobisinde şöyle deneyebilirsiniz.Bir arabanız var ve korkudan süremiyorsunuz. İlk birkaç gün süreceğiniz arabanın yanına gidin, kapısını açın ama içine oturmayın, yanında oyalanın. Bir kaç gün bunu yapın. Aşama yapacağınız başka bir gün, yine arabanın yanına gidin, sağında solunda oyalanın kapısını açın sonra koltuğa oturun. Bütün bunları yaparken inceleme anlamında, bilinçaltına bir şeyler verme anlamında yapın. Aşama yapacağınız diğer bir gün, daha önceki yaptıklarınızı kısaltarak yaptıktan sonra, direksiyonu sürüyormuş gibi sağa sola çevirin. Vites koluyla oynayın, arabayı çalıştırmadan sürüyormuş deneyimi yaşayın. Daha sonraki gün tahmin edeceğiniz gibi çalıştırın ama sürmeyin. Sürmeden bu işlemleri yapın. Diğer bir gün, park ettiğiniz yerden uzaklaşmadan ileri ve geri hareketler yapın. Genelde bu işlemin sonuna gelmeden kendinizde cesaret bulup arabayı süreceksinizdir. Tabi bu anlattıklarım araba sürmesini bilen insanlar için geçerli. Eğer aşama aşama geçebileceğiniz korkularınız varsa küçülterek üzerine gitmeyi deneyebilirsiniz.

Hipnozla Korkuları Aşmak
Korkuları Aşmak

Küçültme tekniği, herhangi bir işte hareket kazanmak için çok ideal bir tekniktir. Eğer bir konuda hareket sağlayamıyorsanız ki bu korku ya da kaygı olmak zorunda değil. Bilinçaltının fark edemeyeceği çok küçük adımlar atın. Bu adımlar o kadar küçük olsun ki siz bile attığınız adımı zor fark edin. İleriki dönemlerde, şimdi attığınız küçük adımları geriye dönüp görecek ve yapmış olduğunuz aşamaya hayret edeceksiniz. Hangi iş olursa olsun. Bu teknik ile sigarayı bile çok rahat bir şekilde bırakabilirsiniz.3.HipnozBurada hipnozun nasıl yapılacağını elbette anlatmayacağım ama bu yöntemin nasıl işlediğini merak etmiş olabilirsiniz. “Korku”yazısında anlattığım gibi bilinçaltı saniyede binlerce bilgiyi sizin haberiniz olmadan kaydeder. Hatta anne karnında yaşadıklarınız bile bilinçaltında kayıtlıdır. Hipnoz sırasında uzman, sizi bilinçaltınızdaki korku anınıza geri götürerek korkuyu nötrleştirir. Aşağıda anlatacağım ve herkesin çok rahatlıkla uygulayabileceği hızlı fobi yenme tekniğinde de bu mantık kullanılır. Tabii bilinçli bir şekilde.4.Hızlı fobi yenme tekniğiBu tekniği hakkıyla yerine getirdikten sonra fobilerinizden eser kalmayacak. Bu teknik, korku anını bilinçaltına tekrar yaşatıp korkulacak bir durum olmadığını fark etmesini sağlıyor. Yani nötrleştiriyor. Bu tekniği uyguladığınız ortamın sessiz, sakin olmasına ve rahatsız edici unsurlardan uzak olmasına dikkat edin. Çünkü konsantrasyon gerekiyor. Bu tekniği de birkaç kez uygulamak zorunda kalabilirsiniz. Bu teknikte, korku anını ya da en son korktuğunuz anı hatırlamanız gerekir. Dediğim gibi hakkıyla yaptıktan sonra korkudan eser kalmayacak. Tekniği uyguladıktan sonra ortaya bir duygu çıkıyorsa, bu duygu korku değil heyecan duygusudur. Bu yüzden heyecan ile korkuyu birbirine karıştırmayın. Uygulama sonrasında mutlaka bir denemesini yapın. Korktuğunuz şeyle yüzleşin. Birde bilinmesi gereken önemli bir nokta… Eğer korku anını yaşamak sizi gerçekten çok rahatsız edecekse, önce hafif korkularda deneyerek, teknik hakkında deneyim kazanın.

Hızlı Fobi Yenme Tekniği
Hızlı Fobi Yenme Tekniği

Başlıyoruz1. Zihninizde bir sinema salonunda oturduğunuzu düşünün ve perde de korkunun henüz oluşmadığı anı siyah-beyaz bir film gibi görün. Hareketsiz siyah-beyaz bir resim… Örneğin asansör korkunuz varsa, henüz korkunun oluşmadığı asansöre binmeden önceki durumunuzu siyah-beyaz bir filmin henüz başlamamış resmini perde de görün. Burada bazı zihinler sinema salonunu ve perdeyi canlandırmakta zorlanabilirler. O yüzden karanlık ve sessiz bir ortamda gözlerinizi kapayarak hayal ederseniz daha etkili olur.2. Sinema salonunda otururken bedeninizi oturduğunuz koltukta bırakın ve filmin oynatıldığı projeksiyon odasına gidin. Şu anda sizin bulunduğunuz üç pozisyon söz konusu. Birincisi perde de siyah-beyaz korku anının hemen öncesinde hareketsiz filmin durumu. İkincisi koltukta oturarak seyreden sizin durumunuz. Üçüncüsü de projeksiyon odasında hem filmi, hem de koltuktaki sizi seyreden durumunuz.3. Kendinizi seyrettiğinizi seyrederken korktuğunuz anın filmini siyah beyaz olarak oynamaya başladığını görün. Korku anını yaşayıp kendinizi güvende hissettiğiniz andaki kareyi dondurun.4. Projeksiyon odasından çıkın ve perdedeki karenin içine girin. Siz karenin içine girer girmez filmi renkli olarak hızlı bir şekilde geriye doğru korku anının henüz başlamadığı ana geri sarın. Bunu çok hızlı bir şekilde, filmin içindeyken sanki bir video kaseti oynarken hızlı bir şekilde geriye sarıyormuş gibi yapın. Bu geriye sarış bir iki saniyeden fazla sürmez. Gerekiyorsa birden fazla geriye alın. Fakat çok hızlı bir şekilde. Bir iki saniye sürsün bu geri alış. Şimdi ayağa kalkın ve alakasız şeyler düşünün. Kollarınızı sallayın, pencereden dışarı bakıp konu ile alakası olmayan şeyler düşünün.5. Şimdi aşmak istediğiniz korku anını tekrar yaşayın. Nasıl hissediyorsunuz? Eğer hala korku duyuyorsanız tekniği baştan sona tekrar uygulayın. İstediğiniz kadar yapabilirsiniz. Ancak hiçbir aşamasını kaçırmadan yapın.Bu çözüm çok etkilidir ve etkisi bir ömür sürer. Tek bir deneyimle kazanılmış korkularınız, yine tek bir deneyimle kaybolabilir. Sadece korkular değil, kaygılar içinde bunu deneyebilirsiniz. Olumsuz deneyimleriniz eğer kaygıya sebep oluyorsa bu tekniği kullanabilirsiniz.Bu teknikle beraber çok şaşıracağınız önemli bir şey öğrendiniz. Beyin, anılar ile gerçek arasındaki farkı ayıramaz. Eğer çok etkili hayaller kurabiliyorsanız onları da ayıramaz. Çok şaşırdınız değil mi? Sizi gerçekten üzen, psikolojinizin bozulmasına sebep olan, strese sokan olumsuz anılarınızı hala düşünmeye devam edecek misiniz?