KALBİNİ SEVİYORSAN BALIK YEAv yasağı 1 Eylül tarihi itibari ile sona erdi. Böylece balık sezonu başlamış oldu. Birçok balık türü tezgâhları süslemeye başladı. Balık artık sofralarımıza sık sık misafir olacak.
En azından haftada bir balık yemeyi kendime prensip edindim.Çok şükür kalbimden çok memnunum. Kalbimin iyi olmasının sırrını paylaşayım sizlerle: balık yemek… Uzmanlara göre, balık yemek, kalp hastalıklarından ölüm riskini yüzde 36 oranında azaltmaktadır.
Sanırım küçük yaşta yediğim balıkların etkisi hala devam ediyor. Çünkü balık yiyen çocukların da beyni daha etkin gelişirmiş.
Kısacası; balık yemek için birçok nedenimiz var.Biliyorum balık yemekten nefret edenler de var. Balık kokusu bile onların midesini bulandırır. Onlara saygı duyuyorum. Ancak benim, haftada bir evim balık kokmalı. Elimde, dudaklarımda balık yağını hissetmeliyim. Balığın üzerine limon sıkmalıyım. Yanında bir de güzel salata olmalı. Bu açıdan sofralık balıkla ilgili bilgiler, örneğin pişirilmesi ile ilgili püf noktalar ilgimi çekiyor.
Bu konuda yazılmış birçok kitap var. En son çıkan kitaplardan birini Trobzonlu balık lokantası sahibi Fevzi Çimsit yazmış. Kitabın adı: ”Fevzi Hoca’dan Balıklarımız ve Doğal Tatları” Bu kitapta da balık tadı ile ilgili bir çok konuya yer verilmiş. Ben sadece, taze balığı nasıl anlarız, konusuna değineceğim.

Lezzetli balık yemenin en önemli kuralını paylaşıyorum: Balığı satıcıdan alırken dikkatli olacaksın. Mutlaka taze balık alacaksın.
Peki, bir balığın taze olduğunu nerden anlayacağız?
* Taze balığın gözleri parlak,* solungaçları canlı ve kırmızı olur.* Yine taze balığın pulları derisine yapışık,* eti sıkı ve sert tir.* Taze balık başından tutulup kaldırıldığında dim dik durur.* Taze balığı kokusundan da tanıyabilirisiniz.Diyelim ki satın alırken bunlara dikkat etmediniz. Aldınız eve getirdiniz. Tam pişireceksiniz aklınız takıldı; Bu balık taze mi değil mi?
Biraz geç kaldınız ama pişirirken de balığın taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. İşte bu işin püf noktası:
* Taze balık pişirildiği sırada kuyruğu havaya doğru kalkar.* Gövdesinde kıvrılma ve çatlamalar meydana gelir.* Pişmiş taze balığın kılçığı da kolay çıkar.* Son bir şey daha: Pişmiş balığın kılçığı çıkarıldığında kılçık altı etinin beyaz olduğu görülür

Başka ne diyeyim? Kalbinizi seviyorsanız, haftada iki öğün balık yeyin. İyilik yap denize at demişler. Balık bilmezse Halık(yaratıcı) bilir. Siz de kalbinize iyilik yapın. :))