Amerika’da yapılan bir deneyde kadın deneklere çok zayıftan çok şişmana kadar sıralanan kadınların resimleri gösterilip, “bunlardan hangisi gibi olmak isterdiniz” ve “sizce erkekler bunlardan hangisini daha çok beğenir” şeklinde iki soru sorulmuş. İki soruda da kadınlar ortalamadan daha zayıf olanları seçerken, erkekler tam olarak ortalama kilodaki kadınları daha çok beğendiklerini söylemişler.
Bir diğer deneyde, vücut algısının ve çevredeki diğer insanların cinsiyetlerinin, performans üzerindeki etkiler araştırılmış. Bilgisayar vasıtasıyla iletişimin ve yüz yüze iletişimin öğrenme üzerine etkilerinin karşılaştırılması konulu bir deneye katıldıklarını sanan 17 ile 20 yaş arasında, ortalama boy ve kilodaki 106 kadın katılımcı kullanılmış. Katılımcılar tek başlarına, her odasında bir bilgisayar olan 4 odalı bir laboratuvardaki odalardan birine alınmış. Diğer 3 odada başka katılımcıların olduğu söylenmiş. Gerçekte diğer odalar boşmuş. Katılımcının fotoğrafı çekilerek öğrenim bilgileri, yaşı, cinsiyeti, boyu ve kilosu gibi bilgilerle birlikte bir nevi profil oluşturulmuş. Katılımcıya bilgisayardan, hayvanların sosyal davranışları konulu bir yazı okutulduktan sonra bilgisayarın sorduğu sorulara cevap vermesi gerektiği ve dört katılımcının da birbirinin cevaplarını ve profillerini göreceği söylenmiş. Diğer odadakilerin cevapları aslında bilgisayar tarafından veriliyormuş.Katılımcıların yarısının fotoğrafı üzerinde kolayca farkedilmeyecek şekilde oynanarak daha şişman gibi görünmesi sağlanmış. Yine katılımcıların yarısının bilgisayarına diğer odalardakilerin hepsi erkekmiş gibi (solo durum), diğer yarısına hepsi kadınmış gibi (solo olmayan durum) profiller yüklenmiş. Bu şekilde dört farklı grup oluşturulmuş.1) Normal görünümlü solo kadınlar (NS)
2) Normal görünümlü solo olmayan kadınlar (NSo)
3) Şişman görünümlü solo kadınlar (ŞS)
4) Şişman görünümlü solo olmayan kadınlar (ŞSO)
Bu şekilde, vücut algısının ve çevredeki insanların cinsiyetlerinin, verilecek cevaplara nasıl etki edeceği gözlenmiş.Cevaplar bir puanlama sistemi kullanılarak derecelendirilmiş.Sonuçta, ŞS grup normal görünümlü gruptan daha az puan alırken, ŞSo grupla normal görünümlü grubun başarıları arasında anlamlı fark bulunamamış. Dahası, ŞS grup, ŞSo gruptan daha kötü performans ortaya koyarken, normal görünümlü grupta solo olup olmamanın başarıya etki etmediği görülmüş.Bu karmaşanın anlaşılabilir hali şu: Şişman göründüğünü düşünen kadınlar diğerlerinden daha kötü performans gösteriyorlar. Özellikle de etrafındakiler erkekse. Kadın görünümünden rahatsız değilse etrafındakilerin erkek olup olmaması farketmiyor.
Bu sonucu, ilk deneyin sonucuyla birleştirince çok daha çarpıcı bir durum ortaya çıkıyor. Gerçekte normal kiloda olan kadınlar, yanlış bir şekilde, erkeklerin beklentilerinin daha zayıf kadınlar yönünde olduğunu düşündükleri için, aslında çok daha başarılı olabilecekleri konularda başarısız oluyorlar.