Gerçek Kesit Efsanesini keşfedin. Flash TV’nin bu ülkeye ve bu insanlara ne katkısı olmuştur diye bir soru sorulursa kuşkusuz bu soruya verilecek tek bir cevabımız vardır: Gerçek Kesit. Bursa’da yerel bir televizyon kanalında ortaya çıkan, 1992’den beri de Flash TV’de gösterilen Gerçek Kesit, ciddi ve gayrıciddi hayran kitlesiyle Türk televizyon tarihinde bir kült olmuştur. “Hadi oradan” demeyin, inanmazsanız dizi hakkında duygu ve düşüncelerini dile getiren internet topluluklarına bakın: ekşi, sosyomat, itüsözlük, zamanesözlük, sinema fanatik. Basında çıkan şu iki yazıyı okuyun.

Bir bütün olarak değerlendirirsek “Çirkindir” bu program. Bu çirkinliğin detaylarına sonra değineceğim. Varmak istediğim nokta şu: bu programa olan bu ilginin nedeni, güzelliğin ölü kargada ve havada uçuşan torbada arandığı American Beauty filmindeki gibi, çirkinliği “güzel” olarak değerlendiren mazoşist yaklaşımdır. Peki nedir bu yerli Dogville’in “Çirkinliği”, onu irdeleyelim:3. Sayfa Cinnet EdebiyatıPrograma konu olan olaylar kaynaklarını 3. Sayfa Haberinden almaktadırlar. Depresyon, Taciz, Tecavüz, Cinnet, Cinayet hepsi buradadır.

Gazetelerin 3. sayfalarından alınma içeriğiyle karamsarlık aşılayan ama izlemekten de bir çeşit zevk alınan mazohist eğlencesi (ekşi)

programın sonunda gazete küpüründen gerçek kişileri görünce oluşan sersemlik hali (ekşi)

Final cinneti hiçbir zaman ekrana yansıtılmaz. Hikayede geçen kişilerin son durumları davudi hitaplarıyla bir mahkeme kararı gibi açıklanır.

Vasat Oyunculuk, Psikopat Diyaloglar ve İlginç AyrıntılarProgramdaki oyuncular birçok kişinin ortak görüşü, oyuncuların sokaktan toplanmış oldukları yönündedir. Diyaloglar ortaokul piyesi tonundadır.

oyuncuların rol yapamama özürü ve zeki mürenvari (bütün harfleri basa basa kullanma suretiyle)konuşmaları,bazen trajedileri tamamen trajikomik yapabilmektedir (ekşi)

oyuncularının hiçbir zaman doğru bir şekilde vurgu yapamadıkları replikleri (ekşi)

Oyunculuk performanslarını yerinde görmek için şu iki videoya göz atabilirsiniz. Dizideki diyaloglar yer yer eski Türk filmlerindeki gibi atasözleriyle desteklenir.Dizinin senaryo yazarlarından biri de Murat Özdemir adlı kişiymiş.Dizideki psikopat diyaloglar için ekşi’de ayrı bir başlık mevcuttur

üvey annesiyle mercimek pişirip babasını öldüren bir üçüncü sayfa kahramanın bile gece yatarken ahaliye, “izninizle ben yatıyorum” demesi (ekşi)

herhangi bi bölümü alın, senaryoyu inceleyin, en ufak gereksiz cümleye rastlayamazsınız.. orda duran her cümlenin bir görevi, izleyiciye kısa yoldan aktarması gereken bir mesajı vardır (ekşi)

Ancak şu diyalog programın tarihine en psikopat diyalog olarak geçmiştir:

kızına tecavüz edildiğini öğrenen babanın hanım koş bana baltamı getir demesi (ekşi)

Bunun yanısıra programdaki ayrıntıların da izleyiciler üzerinde etki bıraktığı göz ardı edilemez.

Her bolumunde en az 10 paket sigara tuketilmesi, herkesin bunalimli veya psikopat olmasi, eve girerken herkesin ayakkabilarini cikarmasi (ekşi)

kimin öleceğini insanların içtiği sigara ve bira miktarından anlayabilirsiniz (ekşi)

herkes aralıksız içki ve sigara tüketiriçilen içki hep biradırkadınların tek sosyal aktivitesi çay bahçesinde oturmaktır. kadınlar hep çay içerdizideki oyuncular gibi ev, çay bahçesi, ofis gibi ortamlar genelde aynıdır.ayakkabılar mutlaka kapının önünde çıkartılır.mevsim yazsa asla çorap giyilmezgiyilirse de seçilen renk mutlaka beyazdırsarı bıyık mutlaka başroldürsevgililer bir bölüm içinde her zaman aynı yerde, aynı masa da buluşurbir kadın sürekli acılı anne ve vefakar eşi oynar.”dramamız” kelimesi çok kullanılır. dramamız da şimdi, dramamızın bu bölümünde gibi..dramamızı izledikten sonra perihan savaş olayı bir kez daha anlatır(ekşi)

Ayrıntılarla ilgili olarak Sabah Gazetesinde aşağıdaki istatistikler yayınlanmıştır:

bir bölümde en çok 6 paket sigara tüketildi..bir bölümde en çok 28 bardak çay içildi..bir bölümde en çok 36 defa kapı açılıp kapandı..bir bölümde en çok 9 kez ‘ben yatıyorum’ dendi..bir bölümde en çok 21 kez beyaz çorap göründü..

Mekanlar ve DekorAyrıntılardan söz etmişken programdaki mekanlar da meşhur dizilerdeki parlak, bal dök yala mekanlara nazaran çirkindir.

okul ve çay bahçeleri de programın vazgeçilmez sahnelerindendi. (ekşi)

tup ortuleri, parca halilar ve tv uzerindeki danteller ile tipik turk ailesi evi yaratilmaya calisilmistir. (ekşi)

altıparmakta çekilen görüntülerin taksim diye yutturulmaya çalışılması (itüsözlük)

Kalitesiz Prodüksyon

gereken seyler bir adet camcorder, ucuncu sayfasi koparilmamis bir hurriyet gazetesi (ya da bizzat 3. sayfa), 2 karton samsun sigarasi, bir paket rize turist cayi, 100 gram kuru kahveci mehmet efendi kahvesi, 1 fici bira, 200 gram da beyaz leblebi’dir… (ekşi)

Programın İnsanlar Üzerinde Bıraktığı Etki

sari biyik’a son bir soz: unite us! unite the clans!dunyanin her yanindaki gercek kesit’ciler: birle$in! (ekşi)

o tutuk diyaloglar, manasız bakışlar ve en fenası da içilmeyen çayların eşliğindeki karanlık anlar hayatımızın bi parçası olmuş.annemlerle kavga ettiğimizde falan perihan savaş sanki arka plandan “x çok değişmişti.artık ailesine karşı geliyor,onlarla iletişim kurmuyordu.” diyomuş gibi geliyodu. (itüsözlük)

Diyalogların etkisini daha iyi hissetirdiği için olsa gerek dublajsız bölümler izleyicisinin daha çok ilgisini çekmiştir.Sonuç olarak, bahsettiğim çirkinlikler, mazoşist bir yaklaşımla izleyiciye çekici gelmekte programı efsaneleştirmektedir. Bu televizyon efsanesini hafif’in keşfine sundum. Yeni keşiflerle tekrar bir arada olmak dileğiyle.