Dünya fındık üretiminin yaklaşık olarak %70 i ülkemizde gerçekleşmektedir. Bu açıdan bakıldığında fındık ülkemiz tarım ihracatında önemli bir yere sahiptir. Yıllardır yapılan girişimlere rağmen ülkemizde fındığın iç pazarda tüketimi istenen seviyeye bir türlü çıkarılamamıştır. Sanırım bunun da en büyük nedeni halkımızın hala bu enerji deposu tarım ürünü hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasıdır. Bu nedenle bu yazıda size fındık çeşitleri ve fındık alma konusunda bilgiler vereceğim.Fındığın faydaları üzerine son yıllarda bir çok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda fındığın kolesterolü düşürdüğü, kalp ritmini düzenlediği, cinsel hayatı olumlu yönde etkilediği, çocuklarda kemik gelişimini desteklediği, kansızlığa, akciğer hastalıkları ve soğuk algınlığına iyi geldiği ve cildi güzelleştirdiği belirlenmiştir.Ülkemizde yetişen başlıca fındık çeşitleri ise şunlardır:* Çakıldak Fındık* Kuş Fındık* Palaz Fındık* Ham Fındık* Kara Fındık* İkiz Fıdık* Yağlı Fındık

Yağlı Fındık
Yağlı Fındık

Bunlardan evde tüketim açısından en ideal fındık türü yağlı fındık olup, ince kabuğu ve lezzeti ile bölge halkının kendi tüketimlerinde ilk tercihleridir.Kuş fındığı uzun yapılı ve ince kabuklu olması nedeniyle fındık hakkında yeterli bilgiye sahip olmayanlar tarafından en çok tercih edilen fındık türüdür.Çakıldak fındık ise ülkemizdeki en yaygın fındık türüdür. Gerek boyutu ve kabuk kalınlığı, gerekse lezzeti açısından yağlı fındıktan sonra tercih edilmelidir.İkiz fındık aslında bir fındık türü olmayıp yapısal olarak iki fındığın bitişik doğması ve büyümesi sonucu ortaya çıkan fındıktır.Palaz fındık bodur ağacı, dikenli posası ve yassı görünümüyle diğer fındıklardan ayrılır. İç fındığı biraz daha beyaz olup lezzeti orta düzeydedir.

Ham Fındık
Ham Fındık

Ham fındık ise bölgede özel olarak üretilmeyip, doğada kendiliğinden yetişen bir fındıktır. Ham fındığın maddi değeri olmasına rağmen çerez olarak tüketimi yoktur.

Kara Fındık
Kara Fındık

Tercih edilmeyen diğer bir fındık türü ise kara fındık olup, kabuğunun son derede kalın olması ve boyutunun büyüklüğü ev tüketiminde tercih edilmeme sebebidir.Fındık seçiminde dikkat edilmesi gerekenler:
Öncelikle alacağınız fındığın iyi kurumuş olması son derece önemlidir. İyi kurumamış fındık nemli bir ortamda bir süre sonra çürüyebilir. İyi kurumuş fındığı anlamak içinse fındığı salladığınızda iç fındığın kabuk içinde sallandığını ve kabuğu kırarken çıkan sesi hissetmelisiniz. İç fındık dış kabuktan bir miktar daha küçük olmalı fakat asla çok ufak ve ezik olmamalıdır. Tadı ise yenildiğine herhangi bir acılık hissettirmemelidir. Yağlı fındığı dış kabuğuna bakarak ayırt etmek isterseniz ise dış görünüşü yuvarlağa yakın, kabuğunun sivri tarafı değil de arka tarafta bulunan açık renkli daireden başlayan kahve rengi doku parlak ve miktar koyu olmalıdır.

İyi kurutulmuş fındığın kabuğu ve içi
İyi kurutulmuş fındığın kabuğu ve içi

Şimdiden afiyet olsun…