bilgisayarların hayatımıza girmesiyle dolaylı olarak kişisel bilgilerimizin güvenliği de tehlikeye girdi.

internet veya ağ bağlantısı ile kolayca yayılabilen çok fazla zararlı yazılım bulunmakta ve bunlara durmaksızın yeni nesil olanları da eklenmekte. ve bir bilgisayar/internet kullanıcısı, ne kadar dikkatli, ne kadar deneyimli de olsa günün birinde mutlaka bilgisayarının (dolayısıyla kişisel bilgilerin) güvenliğini bozacak ya da etkileyecek bir durumla başbaşa kalacaktır.o yüzden günümüzde tam bir bilgisayar güvenliği için “”anti-virüs”” programaları tek başlarına yeterli olmayabilirler. bu yazımızda bilgisayarınızda tam bir koruma sağalayacağınız, bilgilerinizi güvenle saklayabileceğiniz bir bilgisayar için oldukça kullanışlı çeşitli programlara yer vereceğiz:1 – ücretsiz olarak dosya şifreleme / gizleme

Bilgisayarınızda kimsenin ulaşmasını istemediğiniz bazı özel dosyalarınız mı var? Bu dosyaları saklasanız da sürekli başka kişiler tarafından bulunuyor mu?my lockbox adlı küçük ve ücretsiz olan program sayesinde artık dosaylarınızı şifreleyip ardından gizleyebilir ve istediğiniz zaman kolaylıkla özel dosyalarınıza ulaşabilirsiniz. Program ile dosyalarınızı, şifrenizi ve şifre hatırlatma sorusunu belirledikten sonra gizlenecek dosyaların bulunacağı bir klasör seçerek, güven içinde saklayabilirsiniz.
2 – internet şifrelerinizi hatırlamak ve onları güvenle saklamak

ücretsiz parola yönetim programı olan lastpass ile tüm internet hesap ve şifrelerinizi yönetebilir, onları güvenli bir yerde saklayabilir ve ortak bir şifre ile onlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. kullanılan kişisel bilgilerin hepsi sadece sizin bilgisayarınızda depolanır.
3 – ücretsiz firewall programı

bilgisayarınızı iç ve dış tehditlere karşı korumak için kullanabileceğiniz bir çözüm olan comodo firewall, hacker ve zararlı yazılımlara karşı etkili bir koruma sağlayan bir program. birçok ücretli güvenlik duvarı ile girdiği testlerden ilk sıralarda çıkmayı başarmış olan bu güvenlik duvarı yazılımı basit yapısı, kullanıcı dostu arayüzü ve türkçe dil seçeneği ile kullanıcılara yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor.
4 – güvenli olmayan siteleri kolaylıkla görebilmek

WOT (Web of Trust) kullanıcılarını; kötü niyetli, zararlı yazılımlardan, güvenli olmayan alışveriş sitelerinden ve spamlardan koruyan bir eklenti. hem firefox hem de ie ile kullanılabiliyor. bu eklenti ile siteler için yapılan yorumları ve aldığı güvenlik derecelendirmelerini görebilir, yorum ve güvenlik derecelendirmeleriniz ile bu hizmete siz de destek olabilirsiniz.
5 – casus yazılımlara karşı ücretsiz profesyonel koruma

HijackThis adlı programın temel işlevi ana sayfanızı ele geçiren zararlı araçları, reklam yazılımlarını, msn virüslerini temizlemek ve çeşitli tehlikelere karşı bilgisayarınızı, sağladığı üstün güvenlik sayesinde korumanıza yardımcı olmaktır. ücretsiz, küçük ve oldukça etkili.
6 – usb ile bulaşan zaralı yazılımlara karşı tam koruma (Autorun.inf, amvo, patron virüsü vb. temizleme)

genelde bu tarz yazılımlar usb ile ve sık kullanıldığı için sürekli olarak sistemimizi rahatsız eder hatta yeri gelir bizi de çıldırtır. ilk olarak tam bir usb güvenliği ve usb ile gelebilecek tüm zararlı yazılımlara karşı muhteşem bir koruma sağlayan usb disk security adlı programı tavsiye ediyorum. ama legal olarak ücretsiz olmadığından (ki siz crackli haline ulaşabilirsiniz) eşdeğer yeteneğe sahip başka bir programa yer vereceğim. ücretsiz olarak kullanabileceğiniz ComboFix, autorun. inf ve dolayısıyla Amvo virüsünün bulaştığı usb flashdisk birimlerini ya da yerel disklerinizdeki zararlı yazılımları bulmak için geliştirilmiş. combofix, devamlı olarak veritabanına yeni spywareleri ekleyip onları tanıma ve silme özelliğini sağlamaktadır.
7,8 – bilgisayardaki veya flashdiskteki dosyaları tamamen gizleme

Sofonesia Folder Protector, dosya ve klasörlerinizi gizleyip korumanızı ve şifrelemenizi sağlayan güzel bir yazılım. bir diğeri ise TrueCrypt adlı ücretsiz ve kullanışlı olan başka bir program.
9 – ücretsiz anti-spyware yazılımı

Spybot Search and Destroy, Bilgisayarınıza yerleşen casus yazılımları (spyware), reklam (adware) ve tehlikeli içerikli uygulamaları bularak temizleyen hem etkili hem de ücretsiz bir program.
10 – kullan-at (geçici) email servisi

meltmail, diğer kullan-at eposta servislerinden bir tanesi. onu diğerlerinden ayıran özelliği ise zaman seçeneği vermesi ve geçici mail adresine gelen postaların sizin girdiğiniz mail adresine gönderilmesi.
not: bu programlar tek başlarına bilgisayarınızı korumaya yeterli olmayabilir. kullandığınız antivirüs programınıza ek olarak bunları kullanmanız tavsiye edilir.
tüm bunlara ek olarak daha önce yayınlanmış olan şu tanıtım yazıları da ilginizi çekebilir:* internetten para kazanmanın en kolay 5 yolu* url kısaltma ile ilgili görmeniz gereken 6 eşsiz servis* işinizi kolaylaştıracak ücretsiz 5 arşivleme aracı* film tutkunları için oldukça faydalı 9 kaynak
|diğer yazılarım|