Sizlere Postworthy sitesinden bulduğum bir yazıyı az çok Türkçeye çevirmek istiyorum. Hedefim, ülkemize ait para kazanan ve kazandıran internet $itelerinin daha da artmasıdır. Böylece kendini finanse edebilen, kurucusuna ve kullanıcılarına para kazandırabilen sitelerin yaratılması amaçlanmaktadır.5 kolay adımda internet sitesi kurmak
# Domain Seçilmesi
# Doğru Host Bulunması
# Websitemizin Kurulması
# Websitemizin Pazarlanması
# Websitemizin para kazanması
Giriş:
Bu makalede sizlere websitenizi yapmanız için bilmeniz gereken temel herşeyden bahsedilecektir. Makeleyi hazırlayanlar okuyucuların websitesi yapımı hakkında hiç bir bilgiye sahip olmamalarını varsaymıştır.
Google, Yahoo, Ebay, Wikipedia, vb. benzer sitelerin yapımı daha ileri düzey kodlama gerektirdiğinden bu makale bu şekilde sitelerin yazımından bahsetmemektedir.
Okuyucular bu makale sayesinde, ufaktan sitelerini finanse edebilecek ve zaman-tecrübe gelişimiyle kendilerini geliştirebileceklerdir. Bu nedenle bu makale yeni başlayacak olanlara uygun güzel bir kaynaktır.1. Domain Seçilmesi
Öncelikle domain(alan adı) nedir? Basit anlamda domain(alan adı) internet sitenizin internetteki kimliğidir. Kötü bir domain(alan adı) sitenizin popüler olmasını engelleyebilir. Öyle mükemmel bir domain(alan adı) bulmalısınız ki sitenizi akla getirmeli, ve kolayca akıldan silinmemelidir. Bu makalede kötü domain(alan adı) seçimi, bu makalede ise iyi domain(alan adı) seçimi anlatılmaktadır.
.com – öncelikle, en fazla kullanılan alan adı .com uzantısıdır. Eğer mümkün ise .com alan adı almalısınız. Ama .com alan adını almak bütün sermayenizi harcamayınız. Çünkü onbinlerce alan adı büyük şirketler tarafından yüksek fiyatlara satılmak üzere alınmıştır.
Kısa olmalı – kısa alan adlarını hatırlaması paylaşması kolay olur. ( Bunu yapmak biraz zordur)
Unutulmamalı – alan adınız akılda kalıcı olmalıdır. Böylece sitenize şans eseri ilk defa girmiş bir insan sitenizin adını unutmayacak ve daha sonra tekrar hatırlayıp girebilecektir.
İlişkili –Alacağınız alan adı yapacağınız iş ve fikirlerinizle bağlantılı olmalıdır. Alakasız alan adları sitenizin yanlış hatırlanmasını sağlayabilir.
Yanlış yazılması zor olmalı – Alan adınız yanlış yazılmaya müsait olursa, ziyaretçileriniz yanlış yazıp başka sitelere girebilirler. Bu önemli bir detaydır.
Alternatif adları da alın – alan adınızın alternatifi olan adlarıda edinmeye çalışın. mesela .org .net bunlarıda öncelikli olarak alabilirsiniz. Böylece siteniz popüler olduğu zaman başka insanlar değişik uzantılı adlarınızı kullanarak sizin popüleritenizden istifade edip reklam yapamazlar.
Domain Alımı
Makalenin yazarı Godaddy sitesinden domain aldığını belirtiyor. Söylediğine göre de fiyatı $1.99 imiş.Hızlıca domain sorgulayabileceğiniz bir kaç site.Squurl ve ajaxwhois2.Doğru Host(sunucu) Bulunması
Alan adımızı aldıktan sonra sıradaki aşama sunucumuzu seçmek. Bu aşama da gerçekten çok önemlidir. Özellikle beklediğimizden fazla ziyaretçi ile karşılaşırsak hosting seçeneklerimiz bizi kısıtlamamalıdır. Yazar hosing seçimi için hazır paketleri önermektedir. Böylece alacağımız hizmeti kendi yaratacağımız pakete oranla daha ucuza getirebilriz.Fiyat – (ücretli veya ücretsiz) Ücretsiz sunucular bulabilirsiniz ancak düşünmeniz gereken şey ücretsiz site bu hizmeti sunan firmanın bunu nasıl karşıladığıdır. Yani sitenizde reklamlar görünmesi hiç hoş olmayacaktır. Eğer ciddi bir iş peşinde iseniz kesinlikle düşük fiyatlı hostingleri tercih etmelisiniz. Böylece sitenizin gelişmesi karşısında hosting özelliklerinizi zamanla genişletebilrisiniz.
Sunucu platformu ve framework – Sitenizi kurmak için hangi kodlamayı kullanacağınızı daha sonra seçeceksiniz ancak Php veya Asp kullanacağınızı bilebilrisiniz. Linux sunucular asp kod sistemini desteklemez, ancak fiyat olarak microsoft sunucularta oranla daha avantajlıdır.
Güvenilirlik ve Hız – yazarın fikrine göre hosting seçimi esnasında en önemli aşama bu imiş(Ben de bizzat yazara katılıyorum). Yavaş sunucuya sahip siteler herşeyi hızlı yaşadığımız günümüzde okuyucularınızı sıkar ve bu siteniz için kötü bir imaj olur. Ayrıca güvenilir olmayan bir firma aniden hosting işinden çekilebilir ve böylece yüzüstü kalırsınız
dosyalarınız serverda kalır ve sitenizin yedeği elinizde bulunmazsa sitenizi kaybedersiniz. Hosting firması seçimi için o firma hakkında yorumlara ve sunucudaki sitelerin hızlarına mutlaka bakmalısınız.Veri Transferi Trafiği(Bandwidth) – Eğer popüler bir siteye sahipseniz trafiğiniz çok olacaktır. Gelen ziyaretçilere sunucunuz tarafından sayfa içeriği yollanacaktır. Bunun adı transferdir. Transferde ekonomik davranmak için dosyaları rapidshare gibi başka sunuculardan link vererek kullanabilirsiniz. Daha da ekonomik davranmak isterseniz sitenizdeki resim dosyalarını imageshack gibi siteler üzerinden transfer ettirebilirsiniz(ancak bunu çok önermem sitenizin hızını etkileyebilir). Size gerekli trafiği hesaplamak için sunucudaki toplam dosya boyutunuzu tahmini ziyaretçi sayınızla çarpabilirsiniz. Size fikir vermesi için güzel bir yöntemdir.
Kapasite/Disk boyutu – Dosya kapasiteniz sunucu üzerinde size verilecek alandır. Başlarda alan sıkıntı yaratmayacaktır. Büyük dosyaları rapidshare benzeri sunucu sitelerde tutmanız durumunda disk boyutu uzun süre sizi idare edecektir. Özellikle yeni sunucularda yüksek harddiskler ile disk boyutu ucuz bir özellik olmaya başladı.
Teknik Destek – Sitenizi oluşturken her türlü danışabileceğiniz bir teknik destek şarttır. Özellikle bazı sunucularda sitenizin çalışmasını etkileyebilecek bazı koruyucu programlar bulunabilir ve bunlar sitenizin bazı bileşenlerinin çalışmamasını sağlayabilir. Bu gibi durumlarda sizinle ilgilenecek, bilgili bir teknik destek şarttır.
Veritabanı Sayısı – Veritabanı sayısı başlarda 5-10 olabilir ancak yapacağınız işe göre bu artabilir. Örneğin bir wordpress blog kurulumu için bir veritabanı yetmektedir. Ancak ilerleyen zamanlarda sisteminizi karmaşık hale getirirseniz yeni veritabanları oluşturmanız gerekebilir.
Ek Özellikler – Hosting paketinizin içerisinde e-mail, FTP, ssl, ve remote-access(uzaktan erişim) açık kaynak kodlu blog sistemleri için size zaman kazandıracaktır.
Web Hosting AlımıYazar yine goddaddy’den Hosting planlarını öneriyor. Godaddy’yi seçmesinin nedeni olarak godaddy ile mükemmel sonuç elde ettiğini belirtiyor. Alternatif hosting olarak da 1&1 website hosting veya FatCow website hosting öneriliyor.Bildirgeçte hosting ile ilgili yararlanabileceğiniz yazılar:Hosting mi? araştır, karşılaştır, satın al!Hosting ile ilgili herşeyEn iyi Hosting Firması

3.Websitemizin Kurulması
Temel olarak:Temel olarak websitemizi kurabilmek için HTML dilini bilmemiz gerekmektedir. HTML sanıldığı kadar zor değil aksine fazlasıyla kolay bir dildir. HTML öğrenmeniz sırasında HTML temellerini anlatan bu site size yardımcı olabilir. Frontpage, Dreamviewer benzeri programlar ile html öğrenmenizi hızlandırabilirsiniz.Temel olarak bilmeniz gerekenlerin dışında server açısından bilmeniz gerekenler olabilri ancak bunu sunucunuzun teknik desteği ile de çözebilirsiniz.Günlük(blog) Siteleri:HTML bilmeniz bir blog yönetmeniz için yeterde artar bile. Hatta html bilgizniz olmasa bile popüler blog yazılımları sayesinde karışık kodlamalardan oluşmuş eklentileri hiç bir kod ile oynamadan blogunuza entegre edebilirsiniz.Blog yazılımları:* WordPress – En popüler ve gelişmiş blog yazılımı wordpress’tir. Tamamen ücretsizdir, hiç bir şey için ücret gerektirmez. Onbinlerce, belki yüzbinlerce ücretsiz eklenti, tema bulunabilir. Çok başarılı siteler oluşturulabilir. En önemli avantajlarından biri çok kolay kurulur ve eklenti, tema yüklenmesi çok kolaydır. WordPress sitesinden kendi blogunuzu hemen oluşturabilirsiniz (Ancak ülkemizde mahkeme kararıyla siteye erişim engellenmiştir). Kendi hosting ve domaininiz üzerinden kurmanız durumunda hiç bir engel söz konusu değildir.* Movable Type – Bir başka popüler ve ücretsiz blog yazılımıdır. Ancak wordpress kadar popüler değildir ve o kadar fazla eklenti tema bulamazsınız.* TypePad – Movable Type ile aynı firma tarafından yapılmış bir başka blog yazılımıdır. Ancak ücretsiz değildir.Bildirgeçte web site tasarımı hakkında bir kaç yazı:Website ve tasarımı hakkında herseytasarımcının el rehberi 1 csstasarımcının el rehberi 2 javascript kaynaklarıtasarımcının el rehberi 3 online tasarım dergileritasarımcının el rehberi 4 web2.0 listeleri listesiWeb geliştiriciler için eşsiz bir el kitabıcss tabancı ücretsiz tasarımlarajax cenneti4.Websitemizin Pazarlanması
Sitemizi kurduktan sonra artık planladığımız şekilde içeirikler eklemeye başlayabiliriz. Şüphesiz popüler olmamaız için en önemli etkenlerden birisi de pazarlamamızdır. Eğer ziyaretçilerinizi memnun edecek şekilde içerik sağlar ve hitinizi arttırırsanız bir kaç ay içerisinde sitenizin hiti katlanarak artar ve sizi sürekli takip eden kullanıcılarınız olur.Eğer bir site açtıysak pazarlama için kullanacağımız methodlar şunlar olmalıdır:* Google AdWords – Dışarıdan insanların sitenizi öğrenmesi için en ucuz yoldur.* Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) – Seo demek, arama motorlarında aranan bir kelime karşısında göstereceği sonuçlar arasında sitenizinde bulunması anlamına gelebilir. Kullandığınız sistem, eklentiler, vs. seo için ne kadar uygun ise siteniz o kadar çok sonuçta görünür. Arama motorlarında yukarılarda görünmeniz için “rank” yani mertebenizin yüksek olması gerekir.* Sosyal Medya optimizasyonu (SMO) – Sosyal imleme olarakta geçmektedir. Bazı siteler (digg, tecnorati, flickr, stumble, vb.) sitenizin içeriğini kaydederek insanların bu site üzerinden sitenize girmesi sağlanabilir. Sitenize yazıların altına üyelerinizinde sizi sosyal imleme sitelerine ekleyebileceği butonlar eklemek siteniz için kazanç olacaktır ve popüler olmanızı hızlandıracaktır.* İmzanız – Yerli yerinde, popüleritesi sağlamlaşmış sitelerde etkin bir kullanıcı olarak yorumlarınızda ve yazılarınızda sitenizin adresini içeren imzanızın görünmesi sitenize istediğiniz düzeyde ve sitenizle ilgilenebilecek ziyaretçiler çekecektir.5.Websitemizin para kazanması
Siteniz yeterince popüler olduktan sonra para kazanmanız kolaylaşacaktır. Sitenizi finanse etmeniz için gerekebilecekler:* Google AdSense – Google reklamları siteniz için iyi bir maddi kaynak olabilir. Sitenizde gösterilen reklamlar aracılığıyla pra kazanabilir ya da bu parayı almadan başka sitelerde reklamınızın yapılması için harcayabilirsiniz.* Reklam firmaları – Reklam firmaları siteniz için uygun reklam veren bir firma bulabilirler.* Web 2.0 özelliği olarak ziyaretçileriniz de sitenizde yazı yazabilir ve yazıları karşılığı sizden para kazanabilirler. Bu sitenizin çok hızlı bir şekilde büyümesini ve popülerleşmesini sağlayacaktır.* Sitenizde reklam alanları saptayıp bu alanlara kendiniz para ile reklam alabilirsiniz. Bu konuda kimsesize karışamaz istediğiniz fiyata bulabilirseniz reklam alabilirsiniz.