bildirgec.org

müzik aleti hakkında tüm yazılar

OTANTİK ÇALGILAR REHBERİ – I

firatocal | 06 July 2010 15:57

2010 Dünya Kupası sayesinde hayatımıza giren vuvuzelalar ile kültürlerin kendilerine has çalgılarını da mercek altına almak istedim..Tabiki önceliğimi ortak çilemiz olduğunu düşündüğüm , üflemeli bir çalgı olan ‘ Vuvuzela ‘ ya vermek istiyorum..‘ Vuvuzela ‘ bir tür zurna.. Ama o bildiğiniz delikleri olan , notaları itinayla çalan ve bizi coşturdukça coşturan kendi has zurnamıza hiç mi hiç benzemiyor.. Düz , çok da albenisi olmayan , nefes şiddetine dayalı bir çalgı…..

Kudu
Kudu

Yapıldığı malzemeye göre değişse de boyu ortama olarak 61 cm. ve ağırlığı da 100 -120 gr kadar.. “Kudu” denen bir çeşit antilobun boynuzlarından yapılan vuvuzelayı, yüzyıllardır köylüler birbiriyle haberleşmek için kullanıyor. Günümüzdeki modelleri ise plastikten üretilirken futbol gibi spor müsabakalarında tezahürat için kullanılıyor..
Vuvuzela hakem düdüğünden fazla ( 122 desibel ) , jet uçağının kalkış sesine ( 135 desibel ) yakın şiddette ses çıkarıyor. ( 127 desibel )

vuvuzela
vuvuzela

İşitme cihazları üreticisi Phonak tarafından yapılan araştırma Vuvuzela’nın insan sağlığına zararlı olduğunu ortaya koyuyor.. Uzmanlar 85 desibelin üzerindeki bir sesin kulak sağlığına olumsuz etkiler yapabileceğine dikkat çekerken , 100 desibel seviyesindeki bir sese 15 dakika maruz kalmanın kalıcı işitme sorunlarının oluşması için yeterli olduğunu belirtiyorlar.. Benim gibi yüksek sesli maç , müzik , v.b. yayınlar izlemeyi seven izleyicilerin ister televizyonda maçların karşısına geçerken olsun isterse stadyumda maç seyretmeyi istediklerinde bir kere daha düşünmeleri gerekiyor..
Afrika müziği sadece vuvuzeladan ibaret değil tabiî ki , bunu başka bir yazımda ayrıntılı olarak açıklamaya çalıştım… Meraklıları orada diğer Afrika çalgı örneklerinden olan ‘ didgeridoo ‘ ve ‘ djembe ‘ hakkında ve Güney Afrika ‘ nın müzik tarihi ile ilgili kısa bilgiler bulabilirler… Biz diğer büyük kültürlerin özel çalgılarına bakmaya devam edelim…
Hint kültürü de otantik müzik aletleri kategorisinde en benzersiz örneklerle dolu. Çeşit çeşit vurmalı çalgılar , hint müziğinin ruhunu yansıtmada önemli yer tutuyor…

Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış
Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış

tabla
tabla

‘ Tabla ‘ , Hindistan’ da yaygın olarak kullanılan ve iki küçük davuldan oluşan vurmalı bir çalgı.. Tiz olan ve sağ elle çalınana ‘ dahina ‘ , bas olan ve sol elle çalınana da ‘ baya ‘ adı veriliyor.. İşin en ilginç yanlarından birisi de her iki davulcuğunda ayrı ayrı akort edilmesi.. ‘Dahina’ do sesi ile akort edilirken , bu işlemden sonra ‘baya’ isteğe göre kalın yada ince seslerle akort edilebiliyor ..

TANBURAM REBAB OLDU

lavinya76 | 27 May 2010 16:02

eski bir rebab
eski bir rebab

Rebab dinlemeyi sever misiniz?

Son zamanlarda günün yorgunluğunu atmak ve ruhumu dinlendirmek için sık sık dinlediğim bir enstrüman. Çok eski bir müzik aleti olmasına rağmen ben yeni keşfettim diyebilirim.

İlginç bir yaşam öyküsü var rebabın. Yüzyıllar boyu şarkı sözlerine, şiirlere ilham kaynağı olmuş bu enstrümanın diğer adı da rubab. Kelime kökeni olarak Farsça bir sözcük ve “küçük yaylı çalgı” anlamında kullanılıyor. Bir zamanlar Türk müziğinde yadsınamaz yeri olan rebab,
18. yüzyıla kadar müziğimizin vazgeçilmez bir enstrümanı imiş. 18. yüzyıldan sonra Avrupa’dan gelen “sine kemanı” sayesinde pabucu biraz dama atılmış ama Mevlevi dergâhlarında önemini korumaya ve tasavvuf müziğinde kullanılmaya uzun yıllar daha devam edilmiş. Hatta Mevlevi dergâhlarında sıkça kullanılması nedeniyle kutsallık atfedildiği bile olmuş.

Rebabın kökeni meselesi ise oldukça karışık. İlk olarak Süleyman peygamberin rebab çaldığını söyleyen de var, bu müzik aletini Farabi’nin icat ettiğini de.

İnsanlar Müziğe Doğuştan Yatkın

allnite | 07 March 2010 18:19

Yakın zamana kadar yeni doğan bebeklerin algısal yetenekleri üzerine çok az şey biliniyordu. Yetişkinlerin üzerinde bu tür deneyler çok fazla yapıldıysa da yeni doğan bebeklerin dünyayı nasıl algıladığı sır olarak kalmıştı.
Sciencedaily.com’un haberine göre bu sır AB destekli bir proje olan EmCap sayesinde kısmen de olsa çözüldü.Deney sırasında bebekler beyin etkinliğini ölçmeye yarayan encephalograph (EEG) ya bağlanıyorlar.Daha sonra bebeklere değişik tonlarda müzikler dinletilerek ne tür müziklere duyarlı oldukları ölçülmeye çalışılıyor ve hangisilerine tepki verdikleri EEG’ye bakılarak ölçülüyor.

Deneyin sonucunda ise yeni doğanların ses perdelerini doğuştan algılayabildiklerini gösterdi.Önceden düşünüldüğü gibi bunun deneyim yoluyla öğrenilen bir şey olmadığını gösterdi.Yani bizim beyinlerimiz alışılmadık bir durum karşısında hemen harekete geçici ve hemen bunu bize bildiren bir aygıt işlevinde.Bu durum tabiki çok eleştirilere maruz kalacak gibi.

Bu bulgular işitsel bozuklukların erken teshisine yönelik tekniklerin gelişmesine imkan tanıyabilir.Bebek,seslere yanlış ya da tutarsız tepkiler verdiğinde bu etki gelecekte, onu rahatsız etmesine imkan vermeden zaman geçmeden beyni biçimlendirilebilir.

Gitar Çalmak I-tab le artık daha kolay!

Beacool | 01 March 2010 13:33

Bence gayet hoş bir dizayn...
Bence gayet hoş bir dizayn…

2000’li yılların başında ciddi olarak bir klasik gitar çalma hevesim vardı. Bu hevesten akorları aklımda tutamayıp senkronları kaçırdığım için soğudum ve Bass gitara geçtim. Eminim benim gibi bu dertten muzdarip olan ve istediği gibi gitar çalamamış bir sürü insan vardır…

Taşıma kılıfı görevinin bilincinde tasarlanmış
Taşıma kılıfı görevinin bilincinde tasarlanmış

Itab firması bu gruba giren hevesli müzisyenler için bir nevi kopya sistemi hazırlamış. Firmanın aynı ismine sahip olan bu ürün 4 GB hafızasıyla ve 5“ lik (12.7cm) dokunmatik ekranıyla bu icatçık 2000 in üzerinde tableture’ü hafızasında saklayıp, dinletip çalabiliyor! Gerçekten gitara yeni başlamış ve kulağı yeteri kadar gelişmemiş amatörler için hayat kurtarıcı. Hatta profesyoneller için bile iyi bir yardımcı olacaktır. Itab gitarın kulakçıklarının yanına kolayca asalak bir şekilde takılabiliyor. Ayrıca televizyon çıkış özelliği sayesinde içeriğini televizyona aktarmanız ve desteklediği mp4 lerinizi oradan izlemeniz mümkün…

Müzikle oynamayı sevenlere HDMIX

serversistemci | 02 January 2009 18:43

HDMIX
HDMIX

Müzikle oynamayı sevenlere, numark DJ sistemi. özelliklerine bakacak olursak dahili CD-DVD Sürücüsü ile Mp3 Cd-dvd çalabilir.
Bağlantı noktaları yoluyla harici sabit sürücüsü, usb bellekler ya da iPod’a sistemi ile bağlanabilirsiniz. Üzerinde 80GB sabit sürücüsü bulunan sistemin, renkli LCD ekranı da bulunmakta.

Diğer özelliklerinden bazılarını sıralayacak olursak;

Elektronik Kemençe

Paga | 25 December 2008 10:22

http://www.karadenizrock.com/soylesiler/ceyhun-demirle-elektro-kemence-uzerine.html

Kişisel Gitar Amfiniz iGTR

kalsiyum sandoz | 24 October 2008 04:05

Elektro gitarla ilgilenen herkes bu uğraşın zaman zaman ne kadar “gürültülü” olduğunu bilir. Sorunun portatif bir şekilde çözümü için igtr oldukça iyi bir alternatif. Bu zamazingo dijital bir gitar efekt cihazı ve en büyük artısı portatif olması. Bir girişine mp3 çalar, diğerine gitarınızı bağlıyorsunuz, gitarınıza istediğiniz efekti (reverb, chorus delay, phaser, tremolo, wah), tonu verip kulaklıktan sesi alıyorsunuz. Fiyatı 110 dolar civarında.

Antonio Stradivari

Siradanbiri | 21 May 2008 09:25

Az sayıda olsa bile günümüze kadar gelenler olmuştur
Az sayıda olsa bile günümüze kadar gelenler olmuştur

1644 – 1737 yılları arasında yaşayan, dünyanın en büyük keman yapımcılarından sayılan italyandır. Kemanın yanı sıra arp, viyolonsel, gitar ve viyola da üretmiş, ölümüne dek yaklaşık 1100 adet enstrüman yapmış, daha sonra taklit edilmeye çalışılsa bile stradivarius adı verilen ünlü kemanının benzerleri yapılamamıştır.
Çünkü o yıllarda Avrupa’da ağaçları donduran bir soğuk yaşanmış ve ünlü usta bu ağaç kabuklarından yararlanmış.

8 Oktav Keyboard (videolu)

fReewave | 29 March 2008 20:30

Genel olarak müzik enstrumanı olan bir keyboardda 7 beyaz 5 siyah (7 ana ses 5 ara ses #) olmak üzere 12 ses bulunur. Ama bu klavyeyi farklı kılan tüm ikili #, üçlü # gibi bir çok ara sese ulaşabilmeniz olacak. Toplam 422 tuşu bulunan ve Bilgisayara yüklenilen yazılımı sayesinde kontrolü gerçekleştirilebilen ürün hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.