bildirgec.org

galaksi hakkında tüm yazılar

Douglas Adams ve Otostopçunun Galaksi Rehberi

cellatlina | 10 February 2011 15:21

Otostopçunun Galaksi Rehberi isimli kitap beşibiryerde ya da ayrı ayrı olarak kitapçılarımızın bilim kurgu-fantastik kırılımında bulunur. Eğer okursanız, muhtemelen, başucunuzda duracaktır. Bu kitap kurgu ile mizahın mükemmel bir harmanıdır. Kurgusu müthiş bir yaratıcılık ürünüdür ve yazarının (Douglas Adams) aklına bir gece boş bir tarlada uzanıp gökyüzüne bakarken gelip yerleşmiştir.

Roman 5 ayrı kitaptan oluşur; ancak, bu eserin aslında bir radyo oyunu olarak kurgulandığını belirtmek gerekir. Radyo oyunu haline getirilirken, ses teknisyenleriyle birlikte garip ve etkileyici uzay-sal seslerin oluşturulması için günlerce uğraşıldığı rivayet edilir.

5 kitap ayrı ayrı
5 kitap ayrı ayrı

Romana dönersek eğer, eğer beşibiryerde almak istemezseniz -beşibiryerdenin ismi Otostopçunun Galaksi Rehberi olarak tektir.- şu kitaplardan oluşmaktadır:

Samanyolunda mahsun bir karadelik

quex | 26 November 2010 17:59

Şu son 2 haftadır “Kara Delik” lere çok taktım. Mevzuya aslında Morgan Freeman ın anlatıcılığını yaptığı “Through the Wormhole” dizisi ile başladım. Parçaçık fiziği, uzay-zaman teorileri, görecelik kavramı, spring teorileri, karanlık madde, ondanda ilginci karanlık enerji, stephen havking derken iş kara deliklere geldi dayandı lakin bu delikler bütün bu teorilerin bittiği yerler.
Sonra parçacıktan uzay fiziğine geçiş kaçınılmaz oldu ve gezegenler sistemler galaksiler derken. Kendimi akşamları gökyüzüne bakakala buldum.
Şunu hep merak etmiştim. Bizim galaksimizin (samanyolu- ya da MilkyWay) gerkezinde ne olup bitiyor. Belgesellerde hep dünyadan dış uzaya doğru bir serüven izleniyordu.
Ama 15 senedir samanyolunun merkezini inceleyen bir bilimadamlarının sonuç almaya başlaması sonrası galaksimizin merkezinde neler döndüğünü ufaktan anlamaya başlamışız.
Neler döndüğünü diyorum çünkü hakikaten yıldızlar, görünemeyen bir nesnenin etrafında müthiş bir artan-azalan ivmeli hızda dönmekte. Bu nesne görünmüyor çünkü bu bir Kara Delik. Ve yıldızları bu hızda döndürebilen bu deliğin büyüklüğü güneşimizin 4 milyon katı.
Artık her galaksinin merkezinde böylesine kara deliklerin bulunduğu biliniyor. belkide birden fazla. Mesela komşu galaksimiz, Andromedada iki tane gözlemlenmiştir. Bu içten içe kaynayan iki galakside yaklaşık 2 milyar yıl sonra birbirine geçecek. Ne kadar kozmik. Ne kadar güzel.
Demek yıllar önce çocukken annemin aldığı Andromeda adlı kitaptaki uzaylı oradan gelmiş. 2 milyar yıl sonra hep birlikte buhar olacağız he.

O – 3

Colpadan | 02 November 2009 12:57

Şehrin ışıklarından kurtulmuştu. Günlerdir yağan yağmur da dinmiş, yerini pırıl pırıl sakin bir geceye bırakmıştı. Kumsalda uzunca bir süre yıldızları seyretti. Zihnindekilerin tamamı boşalmıştı. Evrenin sonsuzluğuyla karşılaşınca, düşüncelerindeki harflerin her biri yıldız olmuştu sanki. Kelimelerse takımyıldızları oluşturuyordu. Tüm gökyüzü büyük bir hikayeydi adeta. Tüm yapması gereken, bu hikayedeki rolünü bulmaktı. Şehirden uzaklaşınca tüm dünyadan kurtulmuş, uzaydaki boşlukla hayat bulmuştu. Az önceki haykırışını durduran da işte bu derin boşluktu.

Brigen’in Buluşu

Colpadan | 01 November 2009 16:46

Sabahleyin bir iyi bir de kötü haberle güne başladı Brigen. Kötü haber, artık Brigen’in hiç bir projesine destek verilmeyişiydi. Yıldızlararası seyahat projelerinin hepsi rafa kalkmıştı. İptal etmeyi düşündüğü ışık hızı gemileri projesi zaten çoktan tarihin tozlu sayfalarında kalmıştı. 26 yıl çok uzun bir süreydi ve aslında Brigen’in kendisi tarih olmuştu. Artık bir bilim adamı olarak kendisine sadece saygı duyulabilirdi. İşlevini yitirip oyun dışında kaldığını düşünerek hüzünlendi.

Brigen’in Dönüşü

Colpadan | 30 October 2009 14:46

Brigen, gelmiş geçmiş en büyük bilimadamı olarak kabul ediliyordu. Evreni keşfeden anlamına gelen bir lakabı bile vardı. Tüm bu uzay zaman hesaplamaları, solucan delikleri, ışınlama teknolojileri, hepsi onun eseriydi. Pladeba halkı bugünkü teknolojik gelişimlerini Brigen ismindeki bu dehaya borçluydular. Brigen için evrenin çözülemeyecek hiçbir sırrı yoktu. Üstesinden gelinemeyecek hiçbir bilimsel sorunu kabul etmiyordu. En büyük hayali evrendeki diğer zeki canlılara ulaşabilmekti. Küçüklüğünden beri onu bilim adamı olmaya iten en büyük şey bu hayaldi. Işık hızına* yakın hızlarda gidebilen gemiler yapmış ve bu sayede hem zamanda ileriye yolculuğu gerçekleştirmiş, hem de yakın yıldız sistemlerine ulaşabilmişti. Fakat buralarda buldukları tahmin ettiği gibi kum ve kaya çölünden ibaretti.

Galaksi çarpışmaları

arago | 27 June 2009 13:47

Çarpıştıktan sonra yeni ve büyük bir galaksi doğduğu doğru. Her galaksi eninde sonunda çarpışacak. Bizim Galaksimiz de öyle.

Samanyolu’nun Andromeda ile çarpışacağı söyleniyor ve sanırım o sırada Dünya’da taş üstünde taş kalmayacak.

Umarım o sırada çok canımız yanmaz. Bir gözünüzde canlandırın bakalım neler olacak. Ben denedim. Sanırım ilk önce hızlı ve büyük bir sarsıntı ardından nerden geldiği bilinmeyen koca bir ışık hüzmesi, her şey ağır çekimdeymiş gibi yavaş yavaş ilerlemeye başlar, öleceğini düşünürsün ve tüm hayatın, yaptıkların, iyi anların, kötü anların, sevdiklerin film şeridi gibi gözünün önünden geçer. O sırada başka yerlerdesindir artık ya sadece toprağın altında, ya yanmış ya da tepede yukarılarda bir yerlerde. Sen nerde olmak istersen ordasındır artık.

Başka bir galaksideki olası ilk gezegen keşfedildi

hoodly | 22 June 2009 13:27

Zürih üniversitesinden gökbilimciler ellerindeki bulgulardan hareketle Samanyolu Galaksisininin komşusu olan Andromeda Galaksisinde yeni bir gezegenin varlığını ortaya koyuyorlar. Bu yeni olası gezegenin büyüklüğünü ise Jüpiter‘in 6-7 katı kadar olduğunu belirtiyorlar.

Andromeda Galaksisi
Andromeda Galaksisi

Gökcisimlerini normal olarak tespit ettikleri yöntemlerin yerine, 2 milyon ışık yılından daha uzakta bulunduğu düşünülen gezegenin tespiti için kütleçekimsel mikromercekleme adlı yöntem kullanılmış. Ayrıca Bu yöntem kullanılarak galaksimizdeki bir çok gezegenin tespiti yapılmış.

Marsta yaşam izleri bulundu mu? Uzay ve gezegenler de hayat var mı?

NLPMaster | 20 June 2009 13:55

uzayda yaşam varmı?
insanoğlunun her daim aklını kurcalayan bu sorulara bilim bir cevap daha buldu.

özellikle mars üzerinde yaşam olabileceğine dair beklentimi bu keşif daha da artırdı desem bilmem ne dersiniz arkadaşlar.

yapılan son araştırmalara göre mars gezegeni üzerinde göl bulunmuş. haber burada
konu ile ilişkili olabilecek uçan daire de yer alan bilim, uzay, gezegen, uof vb. konulu bazı yazılar da şöyle: ufo uzay ve bilim yazıları

Yeni Başlayanlar İçin Evrenin Büyüklüğü

mabl | 14 March 2009 11:18

Evrenden bir manzara..
Evrenden bir manzara..

Astroloji konusunda adeta guru mertebesine ulaşmış halkımızın, Astronomi konusunda bir o kadar derin cehalet içerisinde olduğunu dehşetle müşahede etmekteyim uzun zamandır. Mesela hanımkızımız Merkür Gerilemesi‘nin insana şöyle de böyle sıkıntılar getireceğini ahkamlıyor, ama Merkür nedir, nerde gezer, ne yer ne içer hiçbir fikri yok. Ya da çok sevdiğimiz üniversite mezunu babamızın, yıldız kaymasını lise mezunu komşuya, yıldızların gerçekten de kayması şeklinde izah ettiğine şahit olabiliyoruz.

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen doğa olayı
Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen doğa olayı

Tabii ki sevgili annelerimizin, babaannelerimizin celestial mechanics tahsil etmesini bekleyemeyiz bu yaştan sonra, ama en azından evrenin en temel birkaç hususu hakkında basit birkaç bilgi sahibi olmak herkesin ufkunu genişletir kanaatindeyim.